Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Klänningen som löser alla klädkriser på nyår – och som du garanterat redan har hemma

27 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Den har över 100 år på nacken – men är lika trendig år efter år. Femina berättar historien om LBD – den lilla svarta.
Annons
Malou Von Sivers favoritklänningarBrand logo
Malou Von Sivers favoritklänningar

En elegant klassiker som närapå alltid är rätt. Lika snygg uppklädd som nedklädd. Dessutom passar den alla kroppsformer och ja, faktiskt alla stilar också! Den svarta klänningen är en av modets sanna ikoner. Smeknamnet den lilla svarta, eller the little black dress på engeleska, LBD, passar den perfekt!

Men, hur ser då historien bakom denna otroliga modeikon ut? Den såg faktiskt dagens ljus låååångt innan Chanels dagar, trots att det just är Coco Chanel som blivit så synonym med denna flotta lilla blåsa. Faktum är att den ursprungligen fanns i viktorianska garderober som en symbol för sorg. Ett talande exempel: drottning Victoria själv bar en svart klänning dagligen i hela i 40 år efter sin mans, prins Alberts död... Under 1920-talet, och åren som följde, blev den dock en symbol för både befrielse och modernisering. Den lilla svarta var med och omdefinierade hur kvinnor kunde klä sig. Och ja, där var det ju Gabrielle ”Coco” Chanel som gick i frontlinjen.

Annons

Historien bakom den lilla svarta

Då Chanel designade den lilla svarta gjorde hon det som en enkel chemiseklänning, inte sällan med en rak eller en bateauhalsringning. Ofta var klänningen i så kallat midiformat och hängde löst till mitten eller till den nedre delen av vaden. Kredd bör också ges till den franske modedesignern Jean Patou och den brittiske designern Edward Molyneux är också bör få hedet och ära för att ha populariserat den här stilen under 1920-talet och senare också under 1930-talet.

Den lilla svarta är också känd från vita duken. Och ja, det är just på film som den kanske mest ikoniska och allra mest klassiska LBD ser dagens ljus. Via Audrey Hepburn som Holly Golightly i filmen Breakfast at Tiffanys. Den svarta klänningen som hon bär i rollen är skapad av Hubert de Givenchy, år 1961.

Annons

1972 satte Mireille Darc återigen LBD på kartan genom att bära en liten svart ensemble med öppen rygg från det franska modehuset Guy Laroche, i filmen The Tall Blond Man with One Black Shoe. På 1980-talet tåg sig den lilla svarta återigen in i kungahusen. Inte minst genom att Diana, prinsessan av Wales, regelbundet bar den. Dianas mest kända lilla svarta? Den så kallade hämndklänningen, the revenge dress, som hon bar i mitten av 1990-talet, efter skilsmässan från prins Charles.

Annons

Elizabeth Hurley har också gjort den lilla svarta riktigt känd, inte minst genom den otroliga klänning hon bar 1994. Genom åren har även flertalet modeskapare velat sätta just sin prägel på plagget. Vi minns Calvin Kleins underklänning, Dolce & Gabbanas bustierklänning och Hervé Léger bandageklänning...

Så stylar du den lilla svarta

Det bästa av allt är, förstås, att den lilla svarta är en hållbar investering. De flesta av oss har nog en svart liten sak i våra garderober. Den lilla svarta är också perfekt till de allra flesta fester: nyårsafton – inte minst.

Annons

Men, hur stylar man då den lilla svarta bäst? Nu under vintern? Bär den till vardags med strumpbyxor och en högskaftat stövel. Kanske med en kavaj en stor sjal eller en kofta över. Till fest passar den fint med pumps, slingbacks eller slip ins. Till sommaren? Med ballerinaskor eller sandaler! Dessutom tål den enkla designen att du kryddar hårt med accessoarer. Till nyår passar strass perfekt!

Annons