Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Märta Stenevis starka statement – det symboliserar hennes klänning

10 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Märta Stenevi tar vid där Alice Bah Kuhnke slutade. Nu gör också hon ett statement med sin Nobelklänning.
Annons
Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom årenBrand logo
Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren

Femina har flertalet gånget berättat historien om Alice Bah Kuhnkes oförglömliga Nobelklänningar. 2017 bar hon en vit kreation av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Klänningen, gjord i papper, var ett riktigt statement.

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, sa Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet, då.

Där isen låg för tio år sedan är det i dag öppet hav.

– Att besöka Svalbard var en fantastiskt, men samtidigt omskakande upplevelse. Att så tydligt och påtagligt se att detta är något som händer, inte i framtiden, utan just nu.

Annons

Alice Bah Kuhnke bad Bea Szenfeld, som bland annat är känd just för sina papperskläder, och Naim Josefi att ta fram en klänning på temat Arktis. Och precis så blev det.

Bar klänning skapad av avlagda kläder

Ett år senare gjorde Alice entré i ännu en statementblåsa. Denna gång designad av Stadsmissionen Remake och gjord av Stockholmarnas avlagda kläder.

– För mig är det en otrolig möjlighet att, under festernas fest, ett av världens mest bevakade arrangemang, verkligen göra något av min medverkan. När jag tänkte efter vad det var jag ville höja i år så tänkte jag direkt på just återbruk, återanvändning av kläder. Vi måste börja återanvända det vi redan har producerat, det vi redan har använt jordens resurser till, för att rädda planeten!, sa Alice Bah Kuhnke, då.

Och nu tar partikollegan Märta Stenevi fanan vidare. Under årets Nobelfest bär Märta en klänning som också den är designad av Remake.

Annons

Märta Stenevis starka modebudskap

Såhär skriver Märta på Instagram.

”Minns ni @alicebahkuhnke isbergsklänning? Det har gått sex år sedan hon bar den. Idag smälter isarna snabbare än någonsin. 2023 registreras som det varmaste året sedan mätningarna påbörjades, och ingenting tyder på att det är det sista rekordet. Så när @remake.skane och designer Lina Göransson tog kontakt med oss och frågade om vi ville samarbeta så blev det utgångspunkten - att försöka sätta ljus på hur utvecklingen nu skenar”.

Märta fortsätter:

”För just nu ser världen ut att gå mot 2-3 graders uppvärmning. Forskarna har varnat i decennier, ändå har politiken inte gjort tillräckligt. Ikväll när jag går till utdelningen av Nobelpriserna kommer jag hylla forskningen. De modiga människor som så länge ropat att deras resultat måste tas på allvar, för allas vår skull. De som vigt sina liv åt att förstå vår värld, så att vi har en chans att rädda den. Innan isarna smält helt. Lina har skapat klänningen av tyger som skänkts till Stadsmissionen i Skåne. De mönstrade vackra tygerna tillhörde en gång en textilkonstnärinna i Malmö. Hennes man importerade tyger och samlade tygprover till sin kost. Efter hennes död skänkte hennes man, hennes samling till Skånes Stadsmission, och det känns fint att de fått komma till nytt liv i Linas design. Smyckena jag bär till klänningen är av samma talangfulla designer som jag bar förra året, @mia_larsson_jewelry. Otroliga smycken gjorda av ostronskal som annars skulle slängts på restauranger.”

Under Märtas inlägg, i kommentarsfältet, har Alice Bah Kuhnke kommenterat:

”Åh jag minns @marta_stenevi ♥️. Du är bäst på alla vis och så stilig att klockorna stanna! Jag älskar att vi kan vara snygga och hållbara på en och samma gång. (Och - att vi gör allt vi kan för att leva som vi lär!!)”

Annons