glad kvinna ljusa jeans dragkedja mörka jeans
Fem favoriter från Femina – jeansspecial
1:04

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – jeansspecial

(1:04)

Slå på ljud

Det flesta kvinnor har minst en hög med jeans i garderoben. Det är ett mångsidigt plagg och en ständig följeslagare i basgarderoben. Ändå är det svårt att hitta rätt modell – ni vet det där paret jeans som både döljer brister och framhäver de bästa delarna av sin kropp. Det finns jeans i alla former och färger och kan vara en djungel att hitta rätt.

Här är sju jeansdetaljer som de flesta missar när de köper jeans men som kan vara helt avgörande för hur jeansen sitter på kroppen över tid.

Köp jeans med rätt storlek

Det är lätt hänt att bara testa sin vanliga storlek och sedan direkt till kassan för att köpa sina jeans. Gör till en vana och prova även en storlek mindre. Jeans tänjer nämligen ut sig minst en halv storlek. Så sitter paret perfekt i provrummet kommer jeansparet redan efter en till två användningar tänja ut sig och bli slappt i midjan.

Hur skiljer du ut jeans som är för små mot bara lite tajta? Sätt dig på en stol i provrummet. Om jeansen du provar drar ihop sig i midjan så att det blir svårt att röra sig och andas – då är dom för små. Om de bara är lite tajta – grattis du har hittat den perfekta modellen.

Välj riktiga denimjeans

Det finns en uppsjö av jeansmärken och därmed också material att välja mellan. Men det materialet som håller över tid och där passformen inte ändras är faktiskt denim, ingen bomullsmix eller stretchtyg. Äkta denim har en karaktäristisk sammanvävning av trådar, de berömda diagonala ränderna. Utsidan ska vara mörkare än insidan.

Denim som tyg på jeans är mer hållbart.
Foto: TT

Kontrollera knappar och dragkedja

Innan du köper jeans ska du kontrollera att dragkedjan, knappar, nitar och andra detaljer är gjorda av metall, vanligtvis mässing, koppar, aluminium eller nickel. Metalldelar är mer hållbara och fungerar bättre med ganska grov denim.

Katie Holmes omdiskuterade jeans – se den nya trenden

Räkna antalet öglor för bältet

Hur många bältesöglor som dina jeans har är helt avgörande för hur bältet hålls på plats. Som regel ska jeans ha fem bältesöglor för att bältet ska ge maximalt med stöd. Vissa märken som Wrangler lägger till ytterligare två bältesöglor.

Om det finns färre än fem öglor kommer det påverka känslan när du har bälte och utseendet. Bältet kommer kunna röra på sig istället för att ligga på plats.

Köpa jeans med rätt avstånd mellan grensöm och dragkedja
Foto: TT

Avstånd mellan bottensöm och dragkedjan

Om du väljer ett par jeans med hög midja är det viktigt att hålla koll på avståndet mellan bottensömnen och dragkedjans början. Om man inte ser upp kan det visuellt ändra proportionerna av kroppsformen och förlänga underkroppen. Välj ett par jeans med kort avstånd mellan gylf och bottensöm.

Kontrollera märkets etikett

På de allra flesta jeans finns den typiska etiketten på baksidan. Jeans som håller längre brukar produceras med den klassiska läderetiketten men i dag finns det även jeansmärken som producerar dem i veganskt läder eller PU-läder. Kolla därför om etiketten är gjord av läder eller tyg. Tyg kan lätt fransa. Broderade och präglade inskriptioner är andra symboler för att jeansen är av god kvalitet. Var uppmärksam på hur bra och rak etiketten är fastsydd.

Var försiktig med blekta veck

Sist men inte minst, jeansdesigners gillar att dekorera jeans med blekta veck och slitningar på jeansen. De detaljerna brukar oftast synas kring knä- och ljumskområdet. Var försiktig med de detaljerna för de drar till sig uppmärksamhet. Om du är osäker på om du vill framhäva den delen av din kropp, köp jeans som inte har veck i det området.

Källa: Brightside

Smarta behåknepet för dig med stora bröst

Mest läst