Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Kända kvinnorna som nekats – efter att brutit mot klädkoden på filmfestivalen

29 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKCS Presse/MEGA
Cannes filmfestival blev ökänd som genomdrivare av en sexistisk klädkod, när en grupp kvinnor förbjöds från att delta efter att ha dykt upp i lågskor 2015.
Sedan dess har flera kända kvinnor ur Hollywoods skådespelarelit gått i deras fotspår och protesterat mot klädregeln som stavas: höga klackskor.
Här är fem av våra bästa ”släng klackskorna”-ögonblick från filmfestivalen!
Annons
Röda mattan i Cannes genom tidernaBrand logo
Röda mattan i Cannes genom tiderna

Nyligen riktades världens blickar till den kändistäta filmfestivalen som gick av stapeln i Cannes. Och som vanligt vältrade vi oss i de glamorösa kreationer som skådespelareliten bar på röda mattan.

Filmfestivalen har under åren gjort sig känd som en tillställning med en strikt klädkod, där kvinnor förväntats bära höga klackar.

Enligt The Guardian var det, år 2015, ”en grupp kvinnor i 50-årsåldern” som nekades att gå på röda mattan och förbjöds från att delta på festivalen, efter att ha burit lågskor. Något som skapade en våg av uppmärksammade protester mot den sexistiska klädkoden vid tidpunkten.

Thierry Fremaux, ansvarig chef för festivalen, gick då ut och sa att höga klackar inte alls var obligatoriskt – även om han också medgav att det var något av en oskriven (och sexistisk) regel.

Annons

Här är några kända kvinnor som skapat rubriker för att de brutit mot den notoriskt strikta klädkoden under Cannes filmfestival – genom att bära lågskor (eller inga skor alls)!

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence flip-flops 2023 Cannes filmfestival
Bar flip-flops under klänningen på röda mattan.

Den senaste i ordningen att skapa rubriker är den 32-åriga Hunger Games-skådespelaren Jennifer Lawrence, som oblygt visade upp de flip-flops hon bar på röda mattan under sin haute couture-klänning signerad Christian Dior. Här kan du läsa mer om stjärnans oväntade skoval.

Cate Blanchett

Cate Blanchett barfota 2021 Cannes filmfestival
Tog av sig skorna under prisutdelningen.

Även Cate Blanchett visade upp ett par fötter utan höga klackar under årets filmfestival i Cannes. Det var när hon presenterade vinnaren av priset ”Årets nykomling”, som tilldelades fransk-iranska Zahra Amir Ebrahimi, som Blanchett valde att ta av sig skorna i protest.

Annons

– Jag tänker att ta mig mina klackar nu, som en hyllning till kvinnorna i Iran. Det är ett statement mot alla människor som är ett hinder för kvinnors fria rättigheter, sa hon.

Kristen Stewart

Kristen Stewart barfota 2018 Cannes filmfestival
”Om de inte ber männen ha på sig klänningar och höga klackar, så kan de inte be mig heller”

År 2018 var det Twilight-skådespelaren Kristen Stewart som stod för rubrikerna. Hon tog nämligen av sig de skyhöga Christian Louboutin-stilettklackarna på röda mattan, framför alla fotografer, för att sedan promenera förbi dem alla barfota.

– Folk blir väldigt upprörda om man inte har höga klackar eller så ... Jag känner bara att man inte kan begära av det av folk längre – det känns så givet. Om de inte ber männen ha på sig klänningar och höga klackar, så kan de inte be mig heller, sa hon till en reporter då, enligt Vogue.

Sasha Lane

Sasha Lane barfota 2016 Cannes filmfestival
Skorna rök på mingel efter röda mattan.

Två år dessförinnan, 2016, gjorde Conversations with Friends-skådespelaren Sasha Lane sig fri från de höga klackarnas bojor. Det var på ett fototillfälle efter röda mattan som skorna rök.

Annons

– Jag gick röda mattan för vår film och jag var klädd i en väldigt elegant aftonklänning, och det var så många trappsteg överallt, och jag stod på fötterna hel dagen ... så nu bestämde jag mig för att gå barfota. Varför är folk emot det? Jag är fortfarande här och jag är välklädd, avslöjade hon i en intervju några år senare.

Julia Roberts

Julia Roberts barfota 2016 Cannes filmfestival
Ett av de mest kända modeögonblicken på röda mattan under Cannes filmfestival.

Den kanske mest kända ”ta av sig klackarna”-incidenten var 2016 när Julia Roberts gick barfota på röda mattan, i svallvågorna av protesterna som dragit igång året innan.

Modemagasinet Vanity Fair kallade det för ett av ”modevärldens mest rebelliska ögonblick” och ett ”skratt i ansiktet mot filmfestivalens strikta klädkod”.

Tar av sig skorna i protest för jämställdhet

Ja, även om arrangören menar på att det inte finns någon regel som säger att man måste ha höga klackar i Cannes handbok för kvinnor på röda mattan, så anses det fortfarande vara ett statement att ta av sig skorna i protest för jämställdhet. Och vi är glada att se att kända kvinnor fortfarande gör det, med risk för att bli nekade att delta på festivalen.

Vi ger två tummar upp till detta rebelliska och uppfriskande beteende som bryter mot klädnormerna, och alla de fysiska begränsningar som dammodet innebär. Dessutom bidrar det ju också till en del minnesvärda modeögonblick!

Annons