Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Modeexperten: 5 moderegler jag alltid bryter

22 feb, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
´
Får man blanda svarta och bruna kläder, och måste man klä sig efter sin kroppsform?
Modeexperten Krissy Turner har tröttnat på alla regler i modebranschen – nu krossar hon myterna om hur man ”får” klä sig.
Annons
Så stylar du säsongens dressade vårtrender 2023Brand logo
Så stylar du säsongens dressade vårtrender 2023

Det finns väldigt många regler och gamla sanningar i modevärlden – hur man får och inte får klä sig, och vad som är god smak och inte. Men måste man verkligen bry sig om dem? Nej, tycker modeskribenten och experten Krissy Turner. I Daily Mail listar hon fem typiska moderegler som hon tycker om att bryta.

Regel: Du ska klä dig efter kroppsform

Därför bryter hon regeln: ”Den här regeln stör mig. Om vi får höra att något är smickrande är det ofta för att det döljer något som vi ska känna oss obekväma med att visa – typ större lår, stor mage eller små bröst. Om du inte vill uppmärksamma något och gör ett eget beslut att klä dig så du riktar uppmärksamheten någon annanstans är det en sak, men att bli tillsagd att du ska dölja något är en helt annan femma.”

Annons

Regel: Bär inte svart nära ansiktet

Därför bryter hon regeln: ”Det finns bevis att olika nyanser påverkar din hudton på olika sätt, så klart. Det är därför blonda med ljus hy passar i blått, personer med olivfärgad hy passar i grönt och oranget och personer med mörkare hy passar så bra i starkare färger. Det sägs att svart inte gör en några tjänster. Skuggan som en svart tröja kastar över ens ansikte kan inte balanserar med smycken eller en särskild ögonskugga, men ska vi räkna bort det helt? Jag röstar nej. Det enkla i en svart stickad tröja ihop med den tidlösa känsla det ger gör att det alltid kommer vara ett nyckelplagg, oavsett om det passar mitt ansikte eller inte”.

Regel: Köp din korrekta storlek

Därför bryter hon regeln: ”Jag köper olika storlekar för olika plagg. Jag är vanligtvis en storlek 40, vilket är vad som 'passar' mig, men alla tröjor och kavajer jag har är storlek 42 eller 44. Jag tycker att vissa plagg både känns bättre och är snyggare om de är oversize.”

Annons

Regel: Spara dyra plagg till fina tillfällen

Därför bryter hon regeln: ”Jag har unnat mig att investera i några dyra plagg genom åren, som jag älskar och bär med kärlek. Men när man kollar på pris per användning – priset delat på antalet gånger jag använt plagget – så är det köpen man bär mest sällan som alltid hamnar sämst på skalan, vilket gör de till de dyraste plaggen du äger. Det är därför du ser mig ha utsmyckade klackar, speciella örhängen eller en designerläderväska varje vecka. Jag har betalat mycket för dem.”

Regel: Matcha inte svart med brunt eller marinblått

Därför bryter hon regeln: ”Den daterade teorin säger att blandningen av de mörka färgerna går emot etiketten och gör att din outfit blir mörk och murrig. Jag, å andra sidan, tycker att det ser väldigt chict ut. Alla tre färgerna är neutrala, och det som är bra med neutrala färgers mångfald är att de alla går att mixa och matcha och att det ser bra ut tillsammans.”

Annons