Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Modeexperten: 6 plagg som daterar din stil

11 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Capribyxan, bermudashortsen och de matchande smyckesseten.
Det är några av plaggen och accessoarerna som modeexperten Shea Whitney helst väljer bort i garderoben.
Nu rankar hon en rad stylingmissar som hon tycker gör att stilen känns daterad – och kommer med trendiga alternativ!
Annons
Video: Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför höstenBrand logo
Video: Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten

Att gamla plagg hänger kvar i garderoben samtidigt som man fyller på med nyare kläder är inget konstigt – det är snarare smart. Trender kommer och går, och det som var ute för några år sedan är nu inne igen.

Amerikanska modeexperten Shea Whitney har närmare 1,5 miljoner följare på Youtube, där hon lägger upp videos med smarta modetips och trendkollar. I en uppmärksammad video, som setts över en miljon gånger, ger hon sina åsikter om vilka typer av plagg och accessoarer som gör att att ens stil känns daterad.

Innan Shea räknar upp vilka plagg hon tycker borde stanna i garderoben ger hon dock en viktig brasklapp – det allra viktigaste är så klart att man själv trivs i kläderna man bär.

– Om du har några av de här plaggen och tycker att det är supersmickrande på dig så ska du fortsätta ha det på dig! Det här är bara min åsikt.

Annons

Capribyxan

Först på Sheas lista är capribyxan. Trekvartsbyxan nämns ofta på listor över osmickrande plagg, då den slutar mitt på vaden och gör att benen ser kortare ut.

– Jag tycker inte att de är ideala av några anledningar. För det första är de omoderna. Nummer två, de är väldigt osmickrande, de klipper av benen vid värsta stället, i mitten av vaden, säger hon i videon.

Som ersättare till capribyxan nämner Shea Whitney den ankellånga byxan, som kan vara lika luftig och avslappnad under sommarmånaderna, då de flesta bär capribyxor. När byxorna slutar vid ankeln får de dock benen att se längre ut.

Shea Whitney rekommenderar inte capribyxan.

Bermudashorts

Bermudashorts, alltså shorts som går till knäna, tycker Shea också är osmickrande på de flesta. Samtidigt konstaterar hon att man inte behöver ha jättekorta shorts på sommaren om man inte är bekväm med det, men menar att shorts som bara är snäppet kortare än bermudamodellen passar de flesta bättre.

Annons

– De är en bisarr längd. Jag gillade dem inte när de var trendiga, men de är omoderna nu.

Foträta skor

Många har problem med sina fötter, och kan inte ha höga stilettklackar eller tunna boots utan att få ont. Men modeexperten menar att det numera finns moderiktiga alternativ även för känsliga fötter. Bland annat tipsar hon om märket Clarks.

–De senaste fem åren har massor av märken kommit ut med väldigt snygga skor, som också är jättebekväma.

Cardigans över klänningar

Shea nämner nätta cardigans över klänningar som ett exempel på något hon ser som ett större problem – när vuxna kvinnor klär sig som flickor. Enligt henne får all styling där man försöker se ung ut motsatt effekt. I stället för en cardigan till klänningen kan du välja andra plagg att ha över.

– Det känns barnsligt för mig, som något man ser femåriga flickor bära. Det finns så många alternativ – du kan ha kavaj, jackor, kanske lite oversize.

Testa något annat än en nätt cardigan för en trendigare look.

Stora blomstermönster

Blommigt är något som i stort sett alltid är trendigt i olika former, inte minst på våren och sommaren. Men Shea Whitney menar att de flesta borde välja nättare blommönster framför de mer blaffiga mönstren på sina kläder.

– Stora mönster är inte så smickrande. Mindre och mer feminina blommönster är mer smickrande, konstaterar hon.

Matchande smycken

När det kommer till accessoarer tycker modeexperten att det är viktigt att mismatcha sina smycken för att ge ett trendigt intryck. Att ha matchande örhängen, halsband och armband ger ett daterat intryck.

– Har du ett set i smyckeslådan så säger jag: använd inte alla tre.

Källa: Youtube.

Se också: Fem favoriter från Femina: Smyckestrender 2022Brand logo
Se också: Fem favoriter från Femina: Smyckestrender 2022
Annons