Fem favoriter från Femina – jeansspecial
1:04

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – jeansspecial

(1:04)

Slå på ljud

Jeans som plagg och material är ständigt på innelistan – det varierar bara i vilka modell, färg och varianter. Efter åratal av stuprör och hög midja ser vi nu ett jeansmode med lägre midja och lösare modeller. Klarna, som hanterar hälften av alla inköp online i Sverige, konstaterar i ny statistik att försäljningen av jeans med låg midja har ökat med 677 procent det senaste året. Även baggy jeans har ökat med flera hundra procent, samtidigt som stuprörsjeans fortsätter sjunka i försäljning.

Stora trenderna att hålla koll på 2022

Modeprofilen Emilia de Poret, fashion director på Klarna, reder ut de olika jeanstrenderna i höst – och tipsar om hur du bäst stylar dem.

– Det har helt klart skett ett skifte mot ett mer bekvämt mode, där siluetten även på denim gått mot det lösare hållet. Denna trend ser vi inte bara bland budgetvarumärken utan även i de mer exklusiva modehusens kollektioner. Varumärken som Bottega Veneta, Celine och Loewe har satsat på mer avslappnade retromodeller i 90-talsstil, säger Emilia de Poret.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Så stylar du höstens hetaste jeanstrender

Baggy jeans

Bella Hadid är en av världens största modeikoner just nu.

Foto: TheImageDirect.com/TT

– De lösa, baggy jeansen ger ett avslappnat och coolt intryck. Fint att styla med en mer figurnära överdel, som tank-linnet eller polotröjan, till boxiga skinnjackan eller puffern. Men precis lika snygga matchade med spetsiga högklackade boots, kavaj och en svepande kappa, säger Emilia de Poret.

7 misstag vi alla gör i provrummet

Raka jeans

– Raka jeans passar till allt och kan kläs både upp och ner beroende på tillfälle. Raw denim ger ett mer sobert intryck, annars är en ljusare och slitnare tvätt ursnygg att styla till jeansjackan för en schysst denimlook.

Kendall jenner gillar raka jeans.

Foto: mcla@broadimage / MEGA

Jeans med låg midja

– Många med 00-talets supertajta, utsvängda jeans med låg midja (som man ständigt gick och drog upp) färskt i minnet, fruktar jeansmodellens comeback. Men jag har goda nyheter - 2022s version av den låga jeansmidjan är mer lättburen då den nu kommer i en något mer baggy siluett. Kändisarnas favoritstyling är ofta dessa jeans tillsammans med en croppad topp. En mer lättburen styling är de lågmidjade jeansen till en finstickad tröja och blazer.“

Hailey Bieber är ständigt trendig – här i baggy jeans med låg midja.

Foto: GICE / BACKGRID US / TT

Assymetriska jeans

– De asymmetriska jeansen stylar sig själv. Den lilla twisten med en sned gylf eller två olika vidder på benen ger den mest klassiska outfiten ett lyft. Matcha med enkla toppar och låt jeansen stå i centrum.

Mest läst