Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Packa smart inför semesterresan – enkla knepen och bästa plaggen

28 jun, 2022 
AvEmma Danielsson
FotografREDAKTIONEN
Ska du ut och resa under semestern? Vi listar de bästa knepen som gör att du kan packa väskan som ett riktigt proffs! Dessutom tipsar vi om de bästa plaggen och accessoarerna för en snygg och funktionell semestergarderob.
Annons
Så får du brun utan sol att hålla – 7 smarta knepBrand logo
Så får du brun utan sol att hålla – 7 smarta knep

Semestern närmar sig med stormsteg och varje gång står vi inför samma utmaning: att lyckas packa resväskan med allt det man verkligen behöver utan att släpa med sig för mycket onödiga grejer. Ofta kan det bli så att mycket av det man har packat ner blir oanvänt, eller så visar det efterhand att det är något man saknar. Men det finns några viktiga saker att ha i bakhuvudet för att lyckas med packningen. Här har vi samlat de bästa tipsen för att du ska kunna packa effektivt och praktiskt.

Bästa packningstipsen

1. Välj rätt väska

På resan vill du slippa kånka på en alltför stor och tung resväska med onödigt mycket utrymme, men även slippa pressa ned allt i en alltför liten väska som inte har plats med det du faktiskt behöver. Därför gäller det att tänka smart från början. Att välja rätt väska är A och O. Kanske klarar du dig på enbart en kabinväska? Eller så kanske en ryggsäck det bästa alternativet? Allt beror på vilken typ av resa du ska göra och hur länge du ska vara borta.

Annons

2. Rulla plaggen

Ja, du kommer att spara utrymme om du rullar plaggen istället för att vika dem. Som en bonus slipper du samtidigt de fula vecken som uppstår vid de kanter där du vikt dem.

3. Utnyttja allt utrymme

För att maximera utrymmet i resväskan bör du inte lämna några utrymmen tomma. Packa exempelvis ner dina skor längs väskans sidor och fyll dem sedan med strumpor för att optimera utrymmet. En stråhatt kan du fylla med mjuka plagg som gör att den även behåller formen. Packar du dessutom det tyngsta längst ner vid hjulen och det lättaste vid handtaget så kommer väskan att bli lättare att dra.

4. Dela upp kläderna

Reser ni tillsammans hela familjen? Då kan det vara en bra idé att dela upp kläderna i flera olika väskor. Om en resväska mot förmodan skulle försvinna på vägen så kommer alla ändå ha något att ta på sig.

5. Välj reseförpackningar

Lämna otympliga flaskor och burkar hemma och fyll istället necessären med reseförpackningar. För produkter i resestorlek får man dock betala betydligt mer i relation till mängden innehåll, så vill du spara pengar kan istället du fylla tomma småflaskor med dina egna favoritprodukter hemifrån. De brukar kunna inhandlas på exempelvis apotek, och finns även i sprayform för exempelvis parfym. Sätt sedan en tejpbit över locken på alla produkter för att slippa risk för läckage i väskan.

Annons

5. Bra att ha-saker

Glöm inte att packa ner småsaker som tar liten plats men som kan bli helt nödvändiga på resan, såsom huvudvärkstabletter, skavsårsplåster, tamponger eller plåster. Allt går förmodligen att köpa på plats, men det finns betydligt trevligare saker att göra på semestern än att springa runt och leta efter sådant.

6. Ha på dig det mest otympliga

För att spara utrymme i resväskan och för att slippa bära tungt kan du se till att ta på dig de mest otympliga plaggen och accessoarerna. Sneakers tar exempelvis mycket plats och kan väga en hel del så dem kan du gärna ha på dig på planet. Dessutom är det ju bekvämt med sneakers när man är på resande fot. Även denim brukar ta en hel del plats så exempelvis en jeansjacka kan vara bra att resa i istället för att packa ner.

7. Packa nödvändigheter i handbagaget

Förhoppningsvis anländer din resväska till rätt slutdestination, men om olyckan är framme och den kommer på villovägar så vill du ha tillgång till saker som gör att du klarar dig den allra första tiden. I handbagaget bör du därför packa ner exempelvis ett badplagg, ett par solglasögon, ett extra ombyte, laddare, tandborste, mediciner och annat du kan tänkas behöva det första dygnet.

Annons

8. Väg och mät

Glöm inte att väga både resväskan och handbagaget före avresan. Se även till att mäta yttermåttet på båda väskorna. Olika flygbolag har olika regler både vad gäller vikt och storlek så kolla upp vad som gäller före resan för att slippa checka in ditt handbagage eller betala övervikt.

Baddräkt, kjol och stråväska från By Malina.
Genom att packa smart får du enkelt med dig en genomtänkt semestergarderob.

Den perfekta semestergarderoben

Planerar du din packning på ett smart sätt så kan du enkelt få med dig allt du behöver för att kunna klä dig både bekvämt och snyggt på resan. Satsa gärna på plagg du vet att du trivs i och ofta bär hemma. Sådant du inte vill bära hemma kommer du sannolikt inte att vilja bära på semestern heller. Kolla upp vilka temperaturer som gäller – även på kvällstid, så du vet vilka typer av plagg du kommer att behöva. Här är bästa tipsen på plagg och accessoarer som kan vara bra att packa ner i resväskan för att få en bekväm, funktionell och stilfull semestergarderob!

Annons

1. Luftiga plagg

Det kommer sannolikt ta emot att dra på sig ett tajt fodral i värmen, så satsa istället på lätta och luftiga plagg som inte smiter åt. På semestern är det extra viktigt att få känna sig avslappnad, sval och bekväm!

Vid blommig klänning från H&M som kan användas dag som kväll. Köp den här (reklamlänk).

Blommig klänning med vidd från H&M.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Klänning i rak modell från Wera/Åhléns. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Ljus och luftig klänning från Wera/Åhléns.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

2. Material som andas

Naturmaterial låter din hud andas och kommer därför att kännas betydligt mer bekvämt att bära än syntetmaterial som stänger in värmen. Så satsa gärna på svala material som exempelvis linne eller bomull. Du kommer att tacka oss i värmen! Många drar sig för att packa ner linneplagg i resväskan eftersom de lätt skrynklar sig. Men linnekläder kommer oavsett att bli skrynkliga så fort du bär dem – det hör till och är en del av looken. Inget att bekymra sig över med andra ord!

Annons

Kortärmad linneskjorta med knytddetalj. Köp den här (reklamlänk).

Beige linneskjorta med knytdetalj från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till skjortan.

Shorts i linne från Carin Wester. Läs mer och köp dem här (reklamlänk).

Beige linneshorts från Carin Wester/Åhléns.
Klicka på bilden för att komma direkt till shortsen.

Vadlång omlottklänning i linne. Du hittar den här (reklamlänk).

Svart vadlång klänning i linne från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.
Annons

3. Multifunktionella plagg

Ta gärna med dig plagg som du kan använda på flera olika sätt. En luftig klänning kan passa lika bra på stranden som till middagen på kvällen. Baddräkten kan även fungera som topp under lunchen tillsammans med en kjol. Även stilrena sandaler kan funka lika bra på dagen som på kvällen. För att få ut så många användningstillfällen som möjligt för varje plagg bör du tänka över detta redan när du packar din väska.

Randig baddräkt från Scampi. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Randig baddräkt från Scampi.
Klicka på bilden för att komma direkt till baddräkten.

Prickig klänning från Only som kan bäras både till stranden och på kvällen. Köp den här (reklamlänk).

Annons
Ljusblå omlottklänning från Only.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

4. Plagg som kan matchas med varandra

Gör det extra smidigt för dig själv på semestern genom att satsa på så många plagg möjligt som stilmässigt och färgmässigt passar ihop med varandra. Håll dig i samma färgskala och undvik alltför många olika mönster som gör att plaggen blir svåra att kombinera med varandra. Undvik att packa i sista minuten eftersom det då är lätt hänt att det i stressen åker i lite av varje i resväskan. Är du ute i god tid har du också tid på dig att planera olika outfits.

Cremevit plisserad kjol med vidd. Köp den här (reklamlänk).

Vadlång plisserad kjol från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

Chokladbrun baddräkt från Scampi. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons
Brun baddräkt från Scampi.
Klicka på bilden för att komma direkt till baddräkten.

Kolabrun finstickad topp med krage. Se mer och köp den här.

Beige finstickad topp med krage från H&M.
Klicka på bilden för att komma direkt till toppen.

Stråväska med bruna läderdetaljer från Arket. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Stråväska från Arket.
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.
Annons

5. Bekväma skor

Klackar är himla snyggt men fundera ett extra varv på om de verkligen kommer att bli välanvända under semestern, då man helst av allt vill känna sig bekväm och avslappnad. Det kan vara precis lika snyggt att bära ett par stilrena sandaler till klänningen när man vill känna sig fin på kvällen. Sedan är ett par sköna sneakers ett måste om du har tänkt promenera längre sträckor.

Ljusblå sandaler som kan användas både till stranden och på kvällen. Läs mer och köp dem här (reklamlänk).

Ljusblå sandaler från Arket.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Bekväma sandaler i läder med justerbar rem. Köp dem här (reklamlänk).

Bruna skinnsandaler från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Sandaler med justerbara remmar från Teva. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Beige sandaler från Teva/Ellos.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Sneakers är ett måste om du tänkt promenera mycket, här i modellen Ozweego från Adidas. Du hittar dem här (reklamlänk).

Ljusblå sneakers från Adidas/& Other Stories
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

7. Rätt accessoarer

Fundera över syftet med resan och vilka aktiviteter du vill ägna dig åt. Ska du promenera mycket? I så fall behöver du ett par riktigt sköna sneakers och kanske en liten väska för de mest nödvändiga prylarna. Ska du mest hänga på stranden? Då är solhatten och strandväskan ett måste. Använd dig av små detaljer för att förändra hela din stil. Genom att exempelvis addera några fina smycken så kan du bära strandklänningen från dag till kväll.

Annons

Röd väska i miniformat som passar perfekt vid promenader. Köp den här (reklamlänk).

Röd liten väska från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Praktisk strandväska som rymmer det mesta. Du hittar den här (reklamlänk).

Rymlig strandväska från Carin Wester.
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Ett vackert smycke kan förändra känslan på hela stilen, som dessa guldpläterade örhängen med pärlor från Caroline Svedbom. Läs mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Guldpläterade örhängen med pärla från Caroline Svedbom.
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

En snygg stråhatt är ett måste om du ska hänga mycket på stranden. Du hittar den här (reklamlänk).

Stråhatt från Carin Wester.
Klicka på bilden för att komma direkt till hatten.

Ingen solsemester utan ett par riktigt snygga solglasögon! Dessa kommer Chimi Eyewear. Köp dem här (reklamlänk).

Bruna solglasögon från Chimi Eyewear.
Klicka på bilden för att komma direkt till solglasögonen.
Annons