Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

7 saker alla borde rensa bort ur garderoben

28 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med sin garderob.
Svämmar garderoben över, men du har ändå inget att ha på dig?
Genom att plocka ut och rensa bort kan du få bättre överblick och hitta saker du vill ha på dig – utan att behöva shoppa nytt.
Här är sju saker de flesta behöver säga hej då till i sin garderob!
Annons
Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runtBrand logo
Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runt

Många kan nog känna igen sig i att man har mängder av kläder, men knappt något att ha på sig. Kan du knappt stänga garderobsdörrarna eller klädbyrån men klär dig ändå i samma tre outfits vecka ut och vecka in – då är det dags för en rensning. Genom att plocka ut kläderna, gå igenom vad du har och rensa bort en del så kommer du få en ny förståelse för vad din garderob består av, samtidigt som du får mer plats och bättre överblick.

Men vad ska man egentligen rensa bort då? Vilka plagg som får stanna beror såklart helt på från person till person – en persons favoritplagg är en annan persons självklara bortrensning. Men det finns vissa saker som alla borde rensa bort ur garderoben!

1. Trasiga och fläckiga plagg

Plagg som har fläckar som inte går bort, eller som har gått sönder bortom reparation är det bara att göra sig av med – du kommer inte ha dem på dig mer. Lämna in plaggen till en tygåtervinning och sluta låt dem ta upp plats i din garderob.

Annons

2. Plagg som inte passar

Vi är många som har plagg i garderoben som inte passar längre. Om det inte är något riktigt speciellt med stort sentimentalt värde – sälj eller skänk bort kläderna som du inte längre kan använda, så att de kan få ny användning och skänka glädje till en ny ägare. Ta de eventuella pengarna och investera i ett nytt favoritplagg som sitter snyggt och bekvämt, och slipp det dåliga samvetet.

Kvinna står vid sin garderob.
Det är dags att rensa bort plaggen som inte passar längre.

3. Plaggen du inte känner dig bekväm i

Har du plagg som kanske sitter som de ska, men som du känner dig lite utklädd i? Det kanske inte är din stil, en urringning du inte är bekväm med eller någon annan detalj som gör att du hänger tillbaka den i garderoben och byter till något annat varje gång du provar det.

Annons

4. Dubletterna

Behöver du verkligen fem vita skjorta, fyra identiska jeans, eller tio varianter av din favorittröja? Om du har en standardlook eller en stil du trivs bra i så kan det så klart vara bra att ha flera snarlika eller likadana plagg, men ofta har vi mer än vi behöver. Någon av skjortorna sitter kanske sämre än de andra till exemepel. Rensa bort plaggen du inte använder och behåll favoriterna du återkommer till.

5. Trendplaggen du aldrig bär

Har du fallit för trender som egentligen inte alls passar dig? Du är absolut inte ensam. Vi är många som köpt kläder för att de sett helt otroliga ut på modellen i reklamen eller på skyltdockan i butiken, men sedan inte burit plagget när vi väl fått hem det. Alla trender passar inte alla, och det är ingen idé att tvinga sig själv att följa modenycker man inte trivs i. Gör dig själv en tjänst och sälj de plaggen i stället.

6. Kläderna du inte burit på flera år

Det är få plagg vi bär året runt – de flesta av oss byter ut stora delar av garderoben beroende på årstid, och bär kartonger med kläder fram och tillbaka till vinden eller källaren. Men om du märker att det finns plagg du inte burit på flera år, oavsett säsong, så är det dags att säga hej då. Har du inte använt den där tröjan sedan 2017 är chansen väldigt liten att du kommer börja nu.

7. Plaggen du helt enkelt inte trivs i

Klädesplagget är kanske helt perfekt på alla sätt – det är trendigt, har snygga snitt och sitter som det ska. Det är bara en liten detalj: du trivs inte alls i det. Det kanske till och med är svårt att sätta fingret på vad du inte gillar. Men det spelar ingen roll egentligen, med kläder ska du alltid använda magkänslan. Känns det inte bra när du bär plagget bör det få hitta ett nytt hem.

Annons