Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Så fyndar du som vintageproffsen

27 okt, 2021 
AvAnnika Norman
FotografPRIVAT
Vintageproffsen Filippa Nielsen, Caroline Hamrin och Emma Sundh
Att handla hållbart har aldrig varit viktigare (eller trendigare!) än nu.
Filippa Nielsen, Emma Sundh och Caroline Hamrin har valt att konsumera på ett mer miljövänligt sätt och vill inspirera andra att göra detsamma. Här är deras bästa tips.
Annons
5 gånger skådespelare klätt sig exakt som sinaa tv-karaktärerBrand logo
5 gånger skådespelare klätt sig exakt som sinaa tv-karaktärer

Filippa Nielsen, 35, älskar mode och beskriver sig själv som trendslav. Hon älskar att shoppa men allt hon köper hittar hon second hand.

Du har en väldigt härlig stil, hur mycket köper du egentligen second hand?

Filippa Nielsen, vintageproffs
Filippa älskar kostymer och sydde upp byxorna för att få rätt längd.

–Jag köper faktiskt allt second hand, förutom underkläder som jag köper så sällan att de oftast hunnit falla sönder. För 10 år sedan när jag började var marknaden helt annorlunda. I dag kan vem som helst göra som jag!

Vem är Filippa Nielsen?

Gör: Jobbar som lärare och frilansar inom second hand, hållbart mode och stylingvärlden.

Ålder: 35 år.

Bor: I Landskrona, Skåne.

Instagram: @fairfashionistafilippa och @_familjenab_

Annons

Planerar du inköp i förväg?

–Jag gjorde det förr, när utbudet var mer begränsat, då skrev jag upp saker jag såg i modemagasin eller på Pinterest och gick sedan ut på jakt. Nu är jag mer spontan.

Var hittar du modeinspiration?

– Mestadels på andra människor. Danskor är grejen! Och ja, alla vanliga, härliga kvinnor. Jag åker gärna till Malmö och sitter på ett fik länge och tittar på folk, det är ljuvlig inspiration.

Berätta om ditt företag.

– Jag startade det för ett år sedan och erbjuder föreläsningar om second hand och hållbart mode, personal second hand-shopping och jag är också med och driver en second hand i Helsingborg som heter Familjen AB, där anordnar jag slowfashion-kvällar och -frukostar.

Varför tycker du att det är viktigt att köpa second hand?

– Det är jätteviktigt om en, som jag, har den stora tendensen att tröttna snabbt på kläder. Att välja att shoppa så mycket som vi svenskar gör är absurt och inte alls hållbart! Men mitt största driv här är människorna bakom produktionen. Jag ser framför mig en kvinna i 20-årsåldern som sliter häcken av sig på en fabrik i ett fattigt land, där hon tjänar 7 kronor om dagen och precis har råd med mat och inget annat.

Annons

Hur tänker du när du hittar ett plagg du gillar?

– Jag tänker alltid några extra varv kring styling, jag kan liksom inte köpa hem ett plagg som bara kan användas på ett sätt. Det är absolut inte hållbart. På det viset tror jag att jag tränat upp en riktigt bra resurs i min hjärna, en resurs som jag gärna delar med mig av!

Vilka är dina bästa tips för att hitta saker du gillar?

– Tålamod! Låt det ta tid. Det kallas ju ändå slow fashion kontra fast fashion. Att hitta något du verkligen vill ha på andrahandsmarknaden är något som måste få ta tid.

Filippas 5 bästa second hand-tips

  1. Skriv listor på saker du önskar hitta. De får gärna vara ganska långa och både snäva och öppna.
  2. Ta med en kompis och planera vilka ­butiker ni ska besöka. Se till att planera in lunch och fika!
  3. När du kommer in i butiken, bestäm vad du ska kolla på först och gå direkt och kolla efter det!
  4. Prova! I en second hand-butik tillbringar du mer tid i provrummen än i butiken, om du gjort rätt. Prova, fota de plagg du gillar, fundera över hur du kan styla plaggen med det du redan har.
  5. Skanna av de plagg du hittar så de inte är fläckiga eller sönder. Det är alltid trist att komma hem och upptäcka det.
Emma Sundh, influencer och hållbarhetsprofil
Influencern Emma Sundh har budit hem den vita klänningen på Tradera.

Emma Sundh, 38, är influencern som ändrade inriktning totalt. Från att ha suttit front row på modeveckor och rapporterat om alla måste ha-köp för säsongen sa hon upp sig för att fokusera på en mer hållbar karriär.

Annons

När och hur blev du så miljömedveten som du är i dag?

– Under många år jobbade jag inom magasinsbranschen. Skrev trendrapporter för modemagasin och intervjuade stjärnor. Det var skoj och status men ett skavigt liv som inte riktigt lirade med vad vi ska för att ha en vettig framtid. Lägg till att jag är uppvuxen på landet, med resurseffektiva föräldrar, alltid haft ett brinnande intresse för begagnat och återbruk och drev en vintageblogg vid sidan av jobbet. Jag var ju en del av fossilfesten – inget snack om saken. Så jag sa upp mig från fast, fräsigt jobb, startade eget, började samarbeta med grymma personer med olika hållbara projekt, skrev böcker och har lärt mig massor!

– Att jag fick barn 2015 – samma år som Paris-avtalet slöts – rörde runt ytterligare i grytan. Vad ska jag svara mitt barn i framtiden när hen frågar vad jag gjorde när jag hade chansen? Jag har chansen att förändra – vilket mina barn inte kommer att ha. De ska heller inte behöva städa upp för en fest som jag har varit på. Så jag gör vad jag kan, jag vill att de ska vara stolta över mig.

Annons

Vem är Emma Sundh?

Gör: Journalist, författare, föreläsare, hållbarhetsinfluencer, bloggar på emmasundh.com, poddmakare för Planbpodden och medgrundare av Klimatklubben.

Ålder: 38 år.

Bor: Utanför Karlstad i ­Värmland.

Instagram: @emmasundh @klimatklubben

Vilka anledningar finns det att köpa second hand och vintage?

– Förutom att du kan hitta unika plagg med fantastisk kvalitet för en spottstyver? De flesta kemikalier är urtvättade och du tär inte ytterligare på klimatet. Det går 397 begagnade jackor på en nyproducerad jacka i utsläpp. Och värt att betänka: Det är inte du och jag som drabbas först och värst. Utan kvinnor och barn i fattiga länder. De som är mest oskyldiga, har lägst utsläpp och har minst möjlighet att höja sin röst.

Hur mycket av det du handlar köper du second hand?

– Jag handlar 99,9 procent second hand. Det mesta finns redan. Men även om jag handlar det mesta second hand försöker jag dra ner på att handla. Tämja villhöver-känslan och använda det jag redan har – fast i nya kombinationer.

Vad ska man tänka på när man handlar på loppis och second hand?

Annons

– Hitta ditt sätt att köpa begagnat på. Vissa älskar att rota runt i stökiga loppislådor, andra gillar att köpa på nätet eller boutique-känslan. Numera finns ett växande utbud av olika sorters second hand. Allt från begagnat på kilopris till vintage designer shops. Finns skralt utbud i din kommun? Efterfråga återbruksgallerior i stil med Retuna, dra i gång byteskvällar eller anordna en återbrukshelg. Kroka arm med grymma personer, göd det cirkulära tänket och gör skillnad.

Letar du efter någonting speciellt just nu?

– Ganska mycket. Jag bygger ett halmbalshus där planen är att återbruka så mycket som det bara går. Taktegel, fönster, dörrar – ja, till och med stengrunden är återbrukad. Så jag har att göra. Återbruk är ju lite av en sport för mig och jag är nyfiken på var gränsen för nyköp går, hehe.

Vilka tips har du till dem som är nybörjare och vill börja handla mer begagnat?

– Våga! Det finns inga rätt och fel, utan med second hand kan mode få vara skoj, kreativt och lekfullt. Och lär dig din kropp – och vad du trivs i. Då går det lite snabbare att hitta guldkornen!

Caroline Hamrin, grundare av second hand-butiken Arkivet.
Caroline Hamrin har drivit Arket sedan 2017. I dag finns tre butiker i Stockholm och Göteborg.

Caroline Hamrin, 44, drömde länge om en egen second hand-butik och öppnade den första Arkivet-butiken i Stockholm för fyra år sedan. I dag tar de emot 200–300 utvalda plagg och accessoarer per butik och dag.

Annons

Hur kom du på idén om Arkivet?

–Min mormor Sonja startade en second hand-butik på 80-talet och jag älskade att hjälpa kunderna. När jag var 26 tog jag över och drev butiken i fyra år. Efter att jag sålde hade jag hela tiden en tanke om att en gång öppna en egen second hand-butik. I mars 2017 tog jag steget med den första Arkivet-butiken i Vasastan.

Vem är Caroline Hamrin?

Gör: Äger och driver Arkivet.

Ålder: 44 år.

Bor: På Kungsholmen, Stockholm.

Instagram: @arkivetsthlm

Hur tänker ni när ni tar emot plagg till butiken?

–Vi blandar varumärken med guldkorn från kedjorna som är aktuella, i bra skick och i säsong. Arkivet säljer moderna second hand-plagg, plagg som ”känns Arkivet”. Vi brukar säga att plaggen ska vara max två till tre år gamla och att man ska lämna det man själv kan tänka sig att köpa. Vi får in 200–300 plagg per butik och dag.

Finns det andra aspekter förutom miljön med att shoppa second hand?

–Framför allt är det roligt att handla second hand och vi får ofta höra att vi gör det enkelt då vi redan har valt ut det som är trendigt och i gott skick. Många håller utkik efter plagg från tidigare säsonger för de vet att vi ofta får in exempelvis kaftaner från Rodebjer och stickat från Soft Goat. Man sparar också mycket pengar på att handla second hand. Vi säljer plaggen för cirka en tredjedel av nypris.

Annons

Shoppar du mycket second hand själv?

–Jag försöker leva som jag lär så det mesta i min garderob är verkligen second hand och så klart från Arkivet. Jag försöker alltid tänka igenom noga om det är ett plagg jag kommer att kunna ha länge och kombinera på många olika sätt, vare sig det är nytt eller second hand. Felköpen eller det jag inte längre vill ha är jag snabb att ”Arkiva”, ge bort, skänka eller återvinna om det är i för dåligt skick.

Berätta om några härliga Arkivet-fynd.

–Mina Celine-solisar som jag har använt varje solig dag de senaste två åren. En kort kamelfärgad yllejacka från H&M som kom in på Arkivet Vasastan, den funkar till det mesta och jag känner mig alltid klädd i den. En svart kortärmad kavajkimono med skärp från Stylein som är perfekt när man inte vet vad man ska ha på sig eller inte hinner stryka. Den tredje favoriten är ett par grå jeans från Jeanerica, jag håller alltid span efter just Jeanerica-jeans och hittade ytterligare ett par blå på Arkivet Östermalm efter några månaders letande.

Annons

Dina bästa tips för att shoppa second hand?

–Att försöka gå och titta så ofta du kan och att veta ungefär vad du letar efter. Hos oss är det noga sorterat och utvalt och på tio minuter hinner man kolla på skylten, de tio frontstängerna där vi hänger inspirationsoutfits, accessoarhyllan bakom kassan samt sin skostorlek på skohyllan. Har man mer tid så ska man så klart gå igenom allt, det är då man hittar gobitarna!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

–Allt! Och jag menar verkligen det, jag älskar mitt jobb! Att få jobba med mode och hållbarhet och att få göra det med ett så fantastiskt team som jag har. Den andra aspekten som gör att det är så roligt och utmanande är att det är en så ung bransch, det finns otroligt mycket att utveckla och det är det jag alltid strävar efter, utveckling! Både jobbmässigt och personligen.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons