Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Så ofta bör du tvätta dina jeans

23 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Tvätta jeans kvinna i denim
Medan vissa plagg bör tvättas efter varje användning är det andra som mår bra av färre omgångar i tvättmaskinen.
Hur ofta du ska tvätta dina jeans finns det många olika åsikter om – här ger experterna sina bästa råd för att jeansen ska hålla och fortsätta vara snygga.
Annons

Att man tvättar underkläder efter en dags användning och att t-shirts och tunna tröjor hamnar i tvättkorgen efter på sin höjd några dagar är de flesta överens om – men vad gäller egentligen med allas vårt favoritplagg jeansen?

Frågar man vissa jeansentusiaster så ska du aldrig tvätta dina jeans, men är det verkligen hållbart råd? För att jeansen ska hålla så länge som möjligt – både i färg och passform – så är det dock bra att minimera antalet tvättar.

TV: 6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till demBrand logo
TV: 6 vanliga misstag du gör när du köper jeans – så rättar du till dem

Sajten Real simple har samlat råd från mängder av stylister och tvättexperter.

Så ska du tvätta jeansen – enligt experterna

Gwen Whiting och Lindsey Boyd, grundare av The Laundress: ”Eftersom jeans är ett tjockare material än en vanlig t-shirt, så kommer man undan med fler användningar mellan tvättar. Vi skulle uppskatta omkring 10 användningar, eller när du märker att dina jeans börjar ge ifrån sig en oönskad odör.”

Annons

Nicole Russo, stylist: ”Folk gör misstaget att tvätta sina jeans alldeles för ofta. Ju mer sällan du tvättar dem desto bättre, speciellt jeans som har stretch. När du tvättar dina jeans, så utsätter du dem för en omgång, och varje tvätt bryter ner tyget. Vad du än gör, tvätta inte dina jeans i hett vatten och släng dem aldrig någonsin i torktumlaren.”

Lana Blanc, stylist i New York: ”Om du vill bevara hur dina jeans ser ut, så borde du bara tvätta dem när de börjar lukta. Jag vet att det låter äckligt, men mikroberna som man hittar på jeans efter att ha burit dem (hudceller, naturliga fetter med mera) är ofarliga, vilket gör det onödigt att tvätta dem ofta.”

Gladys K. Connelly, renlighetsexpert: ”Du borde tvätta dina jeans var sjätte vecka. Tvättar du dem oftare än så kommer de slitas ut snabbare, och du måste köpa ett nytt par inom ett år. Om din kroppskemi gör att jeansen stinker efter två dagar, vik ihop dem och lägg dem i frysen över natten. En av mina vänner gillar dyra märkeskläder, och hon har en egen frys i garaget bara för sina jeans.”

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: Säsongens dresscode – så stylar du vårens trenderBrand logo
Se också: Säsongens dresscode – så stylar du vårens trender
Annons