Klänning brudens mor bröllop

AFP

Ska din son eller dotter gifta sig? Grattis! Att gå på sina barns bröllop är något verkligen speciellt och framförallt en dag då man verkligen vill klä upp sig.

För formella bröllop är det dessutom brudens föräldrar som vanligtvis är värdar för bröllopsmiddagen. Och som brudens mor förväntas man dessutom enligt sed hålla ett tal till brudparet och då vill man gärna se sitt allra bästa ut.

Men vad har man på sig när ens barn gifter sig? För det första får man såklart utgå från om brudparet har bestämt någon klädkod för bröllopet.

Klädkoder på bröllop

Det finns tre klassiska klädkoder att hålla ordning på för formella sammanhang, förmiddagsdräkt, aftondräkt och högtidsdräkt.
Genom åren har behoven av mer informella klädkoder dykt upp för de mer avslappnade bröllopen. Här listar vi de vanligaste klädkoderna på bröllop.

  • Sommarfin
  • Förmiddagsdräkt
  • Kavaj eller mörk kostym
  • Aftondräkt eller smoking
  • Högtidsdräkt eller frack

Här nedan går vi igenom alla klädkoderna och kombinerar dem med ett handplockat urval av plagg som passar klädkoden.

Sommarfin klädsel – det här betyder klädkoden

Detta är en av de moderna klädkoderna, exakt vad det betyder finns det inga regler om så det är lite av fri tolkning. I de flesta fallen brukar det handla om att brudparet vill att du ska klä dig finare än till vardags men inte sätta en strikt klädkod – en fin klänning som inte är en aftonklänning brukar med andra ord fungera bra. Är du osäker är det förstås enklast att fråga brudparet.

Midiklänning från & Other stories

Kanonsnygg midiklänning från & Other stories med snygg drapering framtill och assymmetriskt skuren fåll och eleganta vida ärmar – dessutom till bra pris, läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Blommig bomullsklänning från Newbie Woman

Ljuvlig omlottklänning från Newbie Woman i ekologisk bomull med lite längre puffärm och knytband i sidan, läs mer och köp den här (reklamlänk från Apprl).

Omlottklänning från Ellos collection

Somrig omlottklänning från Ellos collection i gröna toner med kort vid ärm och knytband i sidan, läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com).

Förmiddagsdräkt – det här betyder klädkoden

Den är inte så vanlig nuförtiden, men den förekommer i en del formella sammanhang och ofta vid förmiddagsbröllop (eller dop).

Adriennes dop

Klädkoden på prinsessan Adriennes dop 2018 var förmiddagsdräkt. Här är Madeine och Chris samlad med Adriennes faddrar.

Karin Törnblom/TT


För män betyder det jackett eller mörk kostym. Och om det är så att du i något fall enbart är bjuden till en vigsel och inte efterföljande bjudning är det förmiddagsdräkt som gäller som klädkod, vilket kan vara bra att veta.
För kvinnor innebär förmiddagsdräkt en knälång eller något längre klänning som gärna får vara i ett finare tyg och som kan kombineras med matchande hatt.

Grön klänning från Tiger of Sweden

Vackert lindblomsgrön klänning från Tiger of Sweden i stretchigt material med dekorativ drapering framtill, läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com).

Blommig klänning från Zimmerman

Somrig blåblommig klänning från Zimmerman med hög hals och knäppning framtill med ett dekorativt knytband i midjan, läs mer och köp här (reklamlänk från Wakakuu).

Ljusblå klänning från Residus

Elegant midiklänning med omlottringning från Residus i vackert ljusblått med kort ärm, tillverkad i miljövänliga materialet ecovero, läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Kavaj eller Mörk kostym – det här betyder klädkoden

Klädkoden kavaj eller mörk kostym innebär mörkblå eller mörkgrå kostym för män. Kvinnor kan bära klänning, kjol eller en jumpsuit i lite finare material och modell än vad du skulle ha till vardags – men inte så fint som en aftonklänning. När det gäller kjollängder funkar allt från knälängd till vadlångt, men inte längre än så.

Kjolset från Stockhlm studio

Festligt orange kjolset från Mq Marqets eget märke Stockhlm studio. Blusen har en avslappnad passform, kort vid ärm och dekorativ drapering, läs mer och köp den här (reklamlänk från Adtraction).
Den klockade kjolen är lite längre än knälängd, läs mer och köp den här (reklamlänk från Adtraction).

Rosa klänning från Ida Sjöstedt

Kanonsnygg klänning från Ida Sjöstedt i silkigt material med knytdetalj i halsen, klockad kjol med avtagbart bälte, läs mer och köp här (reklamlänk från Wakakuu).

Röd klänning från Soaked in Luxury

Feminin klänning i rött (ja, man får ha den färgen på bröllop!) från Soaked in Luxury. Klänningen har halvlånga ärmar, smockdetalj i ryggen och en liten slits framtill, läs mer och köp den här (reklamlänk från Awin.com).

Aftondräkt eller smoking – det här betyder klädkoden

Klädkoden Aftondräkt och smoking är samma sak. För herrar är det smoking som gäller.

Meghan & Harry bröllopsfest

Meghan och Harry hade klädkod smoking på sin bröllopsfest och Meghan bar en specialdesignad klänning från Stella McCartney.

REX

För kvinnor innebär smoking en längre klänning och gärna av lite festligare modell, men behöver inte lika fin som en aftonklänning.

Mönstrad klänning från Ganni

Vackert rosmönstrad midiklänning från Ganni i stretchig sidensatin med liten ståkrage, kort puffärm och smickrande rynkeffekt, läs mer och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

Ljusgrön spetsklänning från By Malina

Festklänning från By Malina med volanger i transparent spets, hög hals och trekvartslånga ärmar, läs mer och köp den här (reklamlänk från Apprl).

Beige assymmetrisk klänning från Dagmar

Vadlång klänning från Dagmar i stretchigt material med assymetrisk skärning upptill med stora volanger och liten sprund i kjolen, läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com).

Högtidsdräkt eller frack – det betyder klädkoden

Högtidsdräkt kan vara frack eller folkdräkt. För militärer innebär det även möjligheten att bära uniform.

Prinsparet och Kronprinsessparet på Louise Gottliebs bröllop

Victoria, Daniel, Sofia och Carl Philip anländer till Louise Gottlieb och Gustav Thotts bröllop 2019. Där var det frack och aftonklänning som gällde.

Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

För damer är det lång aftonklänning med festkänsla som gäller.

Beige klänning med paljetter från Maya

Glamourös klänning från Maya med kort vid ärm och glittrande paljettdekorationer, läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com).

Aftonklänning från Maya

Capeklänning från Marchesa notte

Minimalistisk klänning från Marchesa Notte med dekorativ twist i halsringningen och elegant cape, läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

Blommig aftonklänning från Needle & Thread

Superfin mönstrad långklänning med paljettdetaljer och korta vida ärmar, läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

Läs mer:

Ida Sjöstedt för NA-KD – se hela kapselkollektionen här!

Newbie släpper drömmig bröllopskollektion – för både vuxna och barn

Spana in de lyxigaste brudklänningarna genom tiderna