Trendar: InredningMat och dryckResor

Restaurangpersonalen: Det här är det värsta du kan göra när du beställer

20 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJay Wennington/Unplash, SVT
Har du ett stundande restaurangbesök i kalendern?
Här är några beteenden du bör undvika som gäst – enligt servitören!
Annons
Så klarar du olika middagsbjudningar – 7 etikettregler att ha koll påBrand logo
Så klarar du olika middagsbjudningar – 7 etikettregler att ha koll på

Hur beter du dig när du går på restaurang? Det finns vissa beteenden hos restauranggäster som dels kan bryta mot oskrivna etikettregler och dels kan orsaka onödig irritation hos din servitör.

Är du den som vet vad du vill ha redan innan du slår upp menyn eller är du den veliga typen som har många frågor till restaurangpersonalen? Inga problem, det är inget om stör!

Men det finns några andra beteenden att hålla koll på. Här listar vi två exempel på ”det värsta du kan göra på restaurangen” enligt restaurangpersonalen.

Be om att få beställa innan du är redo

När det kommer till att beställa mat och dryck på restaurang är vi alla olika. Några riktigt väl förberedda förmågor har bestämt sig redan innan restaurangbesöket, och andra gäster drabbas av beslutsångest så fort de får menyn framför sig.

Annons

Det är givetvis helt okej att ta tid på sig när man står inför ett val, men när man kallar servitören till bordet, då ska du ha en plan.

I en intervju med matsajten Eat this not that avslöjar en servitör att beteendet är det vanligaste förekommande irritationsmomentet på jobbet, eftersom det äter på dyrbar tid när man servar många sällskap.

– De säger att de är redo men egentligen har de just börjat läsa menyn, säger hen till sajten.

Betala notan och sitta kvar vid bordet

Servitörernas jobb är givetvis att bistå dig med service under restaurangupplevelsen. Upplevelsen bygger också mycket på det som händer i utbytet mellan den som serverar och bordets sällskap.

Nu vill en servitör belysa en viktig oskriven regel att förhålla sig till som gäst. Vissa gäster har nämligen en mindre populär vana – nämligen att betala och sedan sitta kvar vid bordet!

Enligt vett- och etikettbokens oskrivna regler är det okej att sitta kvar några minuter, men sedan är det dags att resa sig och lämna bordet.

– Det är inte okej att sitta kvar. Du stör inte bara mig i mitt arbete när jag ska duka om, utan det är också vansinnigt oförskämt mot folk som väntar på bord, skriver en servitör på Reddit enligt nöjessajten Nyheter24.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons