Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Skapa den ultimata basgarderoben – här är de 10 bästa tipsen!

03 feb, 2022 
Våra shoppingvanor har förändrats dramatiskt under det senaste året. Allt fler inser vikten av att satsa på en bra bas och väljer att investera i tidlösa klassiker istället för att handla kortlivade trendplagg. Därför har vi samlat de bästa tipsen på hur du bygger upp den rätta grunden i en ultimat basgarderob.
Annons
Detaljerna som får din stil att se mer exklusiv utBrand logo
Detaljerna som får din stil att se mer exklusiv ut

Enligt flera ledande internationella e-handelsföretag har vi förändrat våra shoppingvanor under det senaste året. Nu vill vi handla tidlösa basplagg som kan användas och älskas under lång tid istället för att haka på de senaste trenderna.

I en intervju i Harpers Bazaar uppger lyxmodebutikerna Net-a-Porter, Matches Fashion, Browns och Flannels att de alla har alla märkt av förändringen. På Net-a-Porter möter man kundernas efterfrågan genom att utöka sortimentet med fler klassiska plagg som håller över tid, oavsett trender och oavsett väder. Enligt deras redaktör Libby Page har förändringen varit tydlig.

Annons

– Kundernas shoppingvanor har förändrats dramatiskt under det senaste året. Vi har märkt ett skifte från trenddrivna plagg mot mer tidlösa produkter, säger hon till Harpers Bazaar.

Nu drömmer vi om en bra basgarderob med klassiska plagg i nedtonade färger.

Det bästa med att ha en bra grund i garderoben är den enkelhet som det skapar i vardagen och alla variationsmöjligheter det medför. Med en perfekt basgarderob är det mycket lättare att köpa nya plagg och accessoarer som du enkelt kan matcha med basen – oavsett vilken färg eller vilket mönster du väljer att addera.

Annons

Vilka plagg och accessoarer är det då som ska ska utgöra grunden i garderoben? Vi har listat 10 punkter att utgå ifrån när du bygger upp den ultimata basgarderoben.

1. Den klassiska kappan

Det är absolut värt att lägga lite extra pengar på en snygg kappa av god kvalitet. Välj gärna en rakare eller något boxigare modell som har ett skärp i midjan så du har möjlighet att variera silhuetten genom att bära den med eller utan skärpet. Det ger fler variationsmöjligheter och gör att kappan enkelt kan matchas till olika stilar.

En klassisk kamelkappa är ett bra grundplagg i basgarderoben.
En klassisk kappa bör ingå i basgarderoben.
Annons
Välj en kappa med skärp så du enkelt kan variera silhuetten.
Välj gärna en kappa med skärp så du enkelt kan variera silhuetten. Klicka på bilden för att komma direkt till kappan.

2. Kostymen

En välsittande kostym är en av de viktigaste ingredienserna i en riktigt bra basgarderob, och helst ska det vara en svart kostym i tidlös modell. Kostymen kan användas tillsammans med blus och pumps eller med t-shirt och sneakers beroende på tillfälle och humör. Att kavajen och byxorna naturligtvis kan bäras separat gör att användningsmöjligheterna blir oändliga.

En välsittande svart kostym är en riktigt bra investering.
En klassisk svart kostym kan matchas på många olika sätt.
Annons
Dela upp kostymen och få oändligt med variationsmöjligheter.
Bär kostymbyxan och kavajen separat och få oändligt med variationsmöjligheter.

3. Loafers

Trender kommer och går men loafers består! Att klassiska penny loafers har stått sig i nästan ett århundrade gör dem till en av de mest tidlösa skomodellerna. Ser du dessutom till att vara extra noggrann med att rengöra och vårda lädret så kommer de att hålla i många år framöver.

Loafers är en klassisk skomodell som håller över tid.
Loafers är ett klassiskt och bekvämt skoval som håller över tid.
Annons
Klassiska svarta penny loafers är en riktigt användbar skomodell.
Klassiska penny loafers från & Other Stories. Klicka på bilden för att komma direkt till dem.

4. Blåjeansen

Skippa vårens trendiga jeans med låg midja och satsa istället på en klassisk modell med medelhög eller hög midja och raka ben som kommer att hålla över tid medan snabba jeanstrender kommer och går. Lägg ner lite extra tid på att hitta rätt när du köper jeans och prova dig fram till ett par som verkligen sitter som en smäck på just dig.

Ett par välsittande blåjeans är ett givet inslag i basgarderoben.
Välj en klassisk jeansmodell istället för att fokusera på rådande trender.
Annons
Klassiska, raka blåjeans från Stylein.
Klassiska, raka blåjeans från Styleins vårkollektion. Klicka på bilden för att komma direkt till dem.

5. Den stickade klänningen

Den klassiska stickade tröjan är en oumbärlig vardagshjälte som du med största sannolikhet redan har ett par av i garderoben. Men den stickade klänningen har ökat markant i popularitet under flera års tid och den är en perfekt basklänning i garderoben om du satsar på en klassisk modell i en nedtonad färg. Välj gärna en något mer tunnstickad modell som går att använda både på vintern och på sommaren.

En finstickad klänning blir en bra basklänning i garderoben.<i> </i>
En klassisk svart stickad klänning är ett bra köp, här från Carin Westers vårkollektion.
Annons
Finstickad, långärmad klänning från Stylein.
Den stickade klänningen Ruby från Stylein finns i beige och svart. Klicka på bilden för att komma direkt till den.

6. Den vita blusen eller skjortan

En vit blus eller skjorta i klassisk modell bör definitivt finnas i var kvinnas garderob – oavsett om du föredrar en krispig vit bomullsskjorta eller en mjukare vit sidenblus. Den vita blusen passar utmärkt till jeans för en snygg vardagsstil, till kostym för en klassisk kontorslook, eller till exempelvis en skinnkjol vid festliga tillfällen.

Den vita blusen kan matchas till det mesta och bör ingå i garderobsbasen.
En vit blus passar till allt och är ett givet inslag i basgarderoben.
Annons
Den vita blusen passar utmärkt till svart kostym för en snygg och klassisk look.
Matcha kostymen med den vita blusen för en snygg och klassisk look.

7. Skinnbyxan

Skinnbyxan är den (relativt) nya klassikern som passar lika bra till en blus och kavaj som till en glittrande partytopp. Varje garderob behöver en "power piece" och med en skinnbyxa adderar du en gnutta djärvhet till basgarderoben. Du väljer själv om du föredrar en tajt skinnbyxa eller en rakare modell – båda kommer att hålla i längden. Även skinnkjolen i svart eller brunt kvalar in i basgarderoben om du föredrar kjol framför byxa.

Skinnbyxan är en ny klassiker som förtjänat sin plats i basgarderoben.
Skinnbyxan i klassisk modell hör numera till basplaggen i garderoben.
Annons

8. Axelremsväskan

Vi älskar alla en riktigt snygg väska, men för att den ska bli en riktigt välanvänd favorit gäller det att den även är funktionell. Det innebär att den ska vara stor nog att få plats med det du behöver och samtidigt smidig nog att du ska orka bära runt på den hela dagen. Därför har vi korat axelremsväskan till den vinnande modellen! Det är en tidlös modell i behändig medelstorlek och med praktisk axelrem som gör den enkel att bära med sig. Välj bland klassiskt svart, brunt, beige eller varför inte vinrött som även det är en tidlös ton vad gäller väskor.

Axelremsväskan är den perfekta vardagsväskan.
Axelremsväskan är den perfekta väskan i basgarderoben.
Annons
Välj en klassisk väskmodell i en nedtonad nyans som passar till allt.
Välj en väska i en klassisk ton som brunt, beige, svart eller vinrött.

9. Midikjolen

Midikjolen har under många år befäst sin ställning som användbar vardagshjälte och blir därför ett givet inslag i basgarderoben. Den vadlånga kjolen (reklamlänk) är lätt att variera eftersom den enkelt kan matchas med en mängd olika stilar. Den är exempelvis ursnygg att matcha med storstickad tröja och boots men kan lika snabbt förvandlas till ett av de mest eleganta plaggen i din garderob.

Den vadlånga kjolen kan enkelt matchas med olika stilar.
Den midilånga kjolen har uppnått klassisk status i modesammanhang.
Annons
Klassisk svart vadlång satinkjol från Arket.
Den vadlånga satinkjolen är ett bra tillskott till basgarderoben. Klicka på bilden för att komma direkt till den.

10. Det perfekta vardagssmycket

Glöm inte detaljerna! Smycken bör också få en given plats i basgarderoben. Ofta är det smyckena som utgör den där sista lilla detaljen som sätter pricken över i:et i en genomtänkt look. Satsa på ett eller ett par smycken i klassisk stil och låt det gärna vara något personligt som du vet att du kommer att älska under många år framöver.

Välj ut några smycken som ska ingå i basgarderoben.
Ett par snygga örhängen blir pricken över i:et till en klassisk klädsel.
Annons
Personliga smycken kommer att älskas och användas under lång tid och passar därför bra i basgarderoben.
Låt det gärna vara ett personligt smycke som du vet att du kommer att älska under många år framöver.

Nu när du byggt upp den perfekta basgarderoben med hjälp av de rätta plaggen och accessoarerna är det enklare att snabbt kunna sätta ihop en matchande outfit i morgonstressen. Några sista råd på vägen är att välja kvalitet över kvantitet, att bestämma dig för en färgpalett och hålla fast vid den, samt att lära känna din kropp – passformen är a och o!

Annons