Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Jag har hallux valgus – här är snygga och bekväma skor som fungerar för mig

30 apr, 2024 
Du är inte ensam. Många kvinnor trampar omkring ute på gatorna med otrolig smärta, orsakad av hallux valgus. Att hitta rätt sko som inte trycker åt är svårt, här är några personliga favoriter.
Annons

Jag var 36 år när jag plötsligt inte kunde ha ett enda par skor längre. Knölen på insidan av mina fötter hade långsamt börjat smärta allt mer, och efter en vinter i ett par snygga (och dyra) men ack så smala skor kunde jag plötsligt inte längre använda fötterna alls utan att halta. Den smärta jag kände på grund av mina hallux valgus-problem var obeskrivlig. Jag bar enbart sandaler med hål för mina utstickande knölar och påbörjade min jakt efter skor som är både bekväma, breda och snygga. Skor som låter min hallux valgus-knöl att finnas utan att märkas, och utan att förvärra problemet.

Detta är hallux valgus

Hallux valgus innebär enligt 1177 att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på insidan av foten, vid stortån. Knölen kan då börja ömma och orsaka smärta.

Många med dessa problem får svårt att hitta skor som passar. Här har jag listat de skor som passat på mina fötter, och min kollegors eller vänners fötter med samma problem.

Annons

Snygga och bekväma sneakers som fungerar trots hallux valgus

Både jag och min kollega Sara har var för sig upptäckt att skor med hård sula av någon anledning fungerar bäst, gärna med lite platå som gör sulan än mer stabil. Mjuka skor kan bidra till att tyget gnids mot den smärtande knölen.

Vita sneakers tjock sula

Nelly

Dessa vita sneakers med platå ger ett extra bra stöd.

Converse med platå

Nelly

Klassiska Converse med en något högre sula var perfekt för mina smärtande fötter. Finns i både vit, svart, tyg och skinn.

Annons

Rosa sko från Ilse Jakobsen

Ellos

Dessa skor var min svärmors favoriter. De är snygga, sköna (som att gå på moln), finns i mängder av färger och tryckte inte alls mot hennes hallux valgus.

Snygga och bekväma sandaler som fungerar trots hallux valgus

Att hitta sköna sandaler kan vara svårt. Ofta är remmar placerade precis där foten gör ont. Jag har därför valt sandaler där banden är korslagda så att knölen på foten hamnar mellan banden. Dessutom är det smart att välja sandal med tyg eller resårband, snarare än skinn eller mocka som inte är lika följsamt utan kan skava.

Sandaler med mjuka remmar

Ellos

Dessa sandaler med mjuka band över foten har fungerat för mig under sommarmånaderna. Finns även i orange och beige.

sandaler hallux valgus
Annons

Det första tips jag fick från andra när jag själv började leta sommarskor var att investera i ett par Hermes-sandaler. Knölen på foten hamnar tydligen perfekt mellan banden som utgör deras klassiska H, många kallar sandalerna för den perfekta hallux valgus-skon! Tyvärr kostar just den sandalen en smärre förmögenhet (läs: 7 400 kronor) och jag skulle därför hellre tipsa om dessa mer prisvärda sandalerna från Steve Madden.

Platta sandaler från Steve Madden

Boozt

Klassiska sandaler i cognacskinn. Finns i flera färger-

BooztReklamlänk
Annons