Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Stor guide: Så bygger du din egen kapselgarderob

23 feb, 2024 
kapselgarderob
Dags att rensa och tänka om! En kapselgarderob är ett mer hållbart alternativ för dig som vill hitta din stil, slippa klädkriser och samtidigt hålla garderoben både luftig och enkel. Vi guidar dig i hur du gör!
Annons
10 steg till en hållbar minimalistisk garderobBrand logo
10 steg till en hållbar minimalistisk garderob

Begreppet kapselgarderob har blivit alltmer trendigt senaste tiden – något som kanske är en direkt effekt av att fler vill ställa om till en mer hållbar livsstil. Här guidar vi dig i hur du gör - varför du ska göra det - och vilka plagg du ska investera i!

Vad är en kapselgarderob?

Enkelt förklarat är en kaspelgarderob en personlig garderob med få utvalda plagg som passar just dig. En basgarderob byggd utifrån din stil och din personlighet. Tanken bakom är att du ska kunna öppna din garderob och direkt veta vad du ska ha på dig – och inte ha en massa onödiga plagg som aldrig används. I en kapselgarderob ska helst kläderna gå i samma toner och material så det enkelt går att styla allt tillsammans. Tänk dig tre olika toppar + tre olika nederdelar som går att matcha tillsammans på olika sätt = 9 färdiga outfits.

Annons

Hur stor ska en kapselgarderob vara?

Det finns inget facit för hur stor den ska vara, det beror på hur just ditt behov ser ut. Tänk allt från 7-50 plagg. Vissa väljer att ha en säsongsbetonad kapselgarderob – plagg du då kan lägga undan när det inte är säsong. På så sätt får du plats med mer och du slipper ha en garderob i överflöd där hälften inte används.

Hur börjar man?

Det finns en checklista att utgå från om du vill skaffa dig en kapselgarderob. Börja med..

1. Definiera din stil!

Hur vill du klä dig? Vilken stil har du? I stället för en shoppingdag kan du ta en stylingdag – gå runt i butiker och testa (det går att testa utan att köpa!) kläder i olika stilar och material. Vad trivs du i? Vad trivs du inte i?

2. Rensa din garderob

Ta ut alla kläder och kategorisera i högar. Ge bort, sälja eller behålla. Ett tips är att anordna en klädbytardag tillsammans med vänner. Ett plagg du inte trivs i kanske blir din väns nya favoritplagg!

Annons

3. Dela upp i säsong

Sortera resterande kläder efter säsong – lägg undan de som inte är aktuella och häng in resten fint i garderoben. Där har du grunden i din nya kapselgarderob!

4. Låt din nya kapselgarderob växa fram

När du rensat, sorterat och hängt upp din nya garderob så blir det enkelt att se vad som fattas. I stället för att shoppa allt nytt på en gång så kan du låta din kapselgarderob växa fram successivt. När du vet vad du letar efter så blir det enklare (och roligare!) att hitta guldkornen på exempelvis second hand, på rea eller på en klädbytardag.

Tips!

Det finns tips att ta till för att kapselgarderoben ska hålla över tid – både ur ett ekologiskt, ekonomiskt och stilmässigt perspektiv!

  • Ton i ton! Välj kläder som går i samma ton och går att matcha tillsammans. Har du en färgklick i form av en blus kan det vara fint att investera i en sjal eller accessoar i samma nyans – på så sätt blir garderoben enhetlig!

  • Investera fler i samma färg! Har du hittat en perfekt t-shirt eller ett par dressade byxor du älskar? Investera i fler färger så har du fler möjligheter – kläder är som finast när man själv känner sig bekväm!

  • Investera i naturmaterial! Tänk ull på vintern, linne på sommaren och bomull året om. Att investera i basplagg med bra kvalitét är en investering du inte kommer ångra. Tiden med fast fashion är (snart, hoppas vi!) förbi!

10 kläder som kan finnas i din kapselgarderob:

Vad som ska finnas i just din kapselgarderob kan såklart bara du avgöra. Här nedan tipsar vi om plagg som är enkelt att styla och matcha tillsammans eller var för sig! Tips är att handla second hand, byt med vänner eller investera i hållbara alternativ.

Annons

1. En t-shirt

En vit t-shirt passar till allt och är ett fantastiskt basplagg! Välj en t-shirt med bra material och kvalitet så håller den både passform och färgen längre. Denna kommer från Ellos. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

kapselgarderob vit t-shirt
Klicka på bilden för att komma till t-shirten.

2. Ett par jeans

Ett par blåa jeans går aldrig ur tiden och passar i kaspelgarderoben året runt. Styla med en t-shirten, blusen eller skjortan och så har du tre olika outfits! Välj gärna en klassisk och tidlös modell. Dessa kommer från Twist & Tango. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

Annons
kapselgarderob klassiska blåa jeans
Klicka på bilden för att komma till jeansen.

3. En kavaj

På kontoret, på festen eller som vårjacka – kavajen kommer väl till användning vid flera tillfällen och har en given plats i kapselgarderob. Välj en tidlös design som håller över tid. Den här kommer från MQ Marqet. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

kapselgarderob svart kavaj
Klicka på bilden för att komma till kavajen.

4. Dressede byxor

Kostymbyxor, chinos eller punto – det finns finbyxor i olika stilar och material! Hitta ett par som sitter bekvämt, som du trivs i och som går att styla tillsammans med topparna. Dessa kommer från Filippa K. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

Annons
dressede byxor kapselgarderob
Klicka på bilden för att komma till byxorna.

5. En blus

En piffig blus kan liva upp en annars ganska beige garderob! Välj gärna en som sticker ut och som har ett mönster du trivs i och som går att styla med dina nederdelar. Denna kommer från Ralph Lauren. Läs mer och köp den här (reklamlänk)!

kapselgarderob blus
Klicka på bilden för att komma till blusen.

6. En svart klänning

Den lilla svarta är en favorit! Den kanske inte används så ofta men när det väl är tillfälle så är den en trotjänare. Investera i en klassisk modell som du trivs i. Den här kommer från In Wear. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
kapselgarderob svart klänning
Klicka på bilden för att komma till klänningen.

7. En skjorta

En klassisk skjorta går att styla med jeansen, dressade byxan, kjolen och över klänningen. Denna kommer från Stockh lm Studio. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

kapselgarderob vit skjorta
Klicka på bilden för att komma till skjortan.

8. En kjol

En kjol som går att styla med strumpbyxor på vintern och barbent på sommaren – perfekt året om-plagg! Denna kommer från MQ Marqet. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
kapelgarderob kjol i satin
Klicka på bilden för att komma till kjolen.

9. Ytterplagg

En kaspelgarderob är inte komplett utan ytterplaggen. Det gäller både skor och jacka. En trenchcoat är ett tidlöst plagg som passar varje vår och höst – säsong efter säsong. Denna kommer från Filippa K. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

kapselgarderob ytterplagg trenchcoat
Klicka på bilden för att komma till trenchcoaten.

10. Ett par sneakers

Ett par vita sneakers går att styla med jeans, kjol, klänning och kostymbyxor. Bekvämt, snyggt och enkelt! Dessa kommer från Gant. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

Annons
kapselgarderob skor sneakers
Klicka på bilden för att komma till skorna.

11. Ett par finskor

I kontrast till sneakers är loafers en typ av finsko som går lika bra att använda på vardags som till finare tillställningar. Dessa kommer från Nelly. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

kapselgarderob-finskor
Klicka på bilden för att komma till skorna.
Annons
Behind the scenes: Så stylar du den nya basgarderoben i vårBrand logo
Behind the scenes: Så stylar du den nya basgarderoben i vår
Annons