Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Stylisten tipsar: detaljerna som ger din look ett exklusivt intryck

21 nov, 2022 
<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Emma Danielsson</font></font>
Få har en gigantisk budget att lägga på kläder och accessoarer, men många av oss vill se exklusiva och sofistikerade ut ändå. Därför har jag samlat mina bästa tips på hur man får stilen att kännas lyxigare – utan att behöva spendera en månadslön.
Annons
10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattanBrand logo
10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattan

Du har bara några sekunder på dig att göra ett första intryck. Det innebär att du sänder ut massor av signaler till din omgivning innan du ens har påbörjat ett samtal. Så frågan är hur du vill uppfattas? Jag har jobbat i modebranschen i över 15 år och har stylat både privatpersoner och kändisar, och något som ofta efterfrågas är en önskan om att se mer exklusiv ut. Vem älskar inte att få frågan var man har köpt något? Och ännu bättre känns det när det faktiskt är ett riktigt kap och man kan se förvåningen över svaret.

Lyxig stil till billig peng

Tur då att ett skralt saldo på kontot och storslagna visioner om en högklassig stil inte nödvändigtvis behöver utesluta varandra. Med några enkla knep kring hur du ska matcha och vilka plagg du ska satsa på kan du lyckas med den där lyxiga looken och ändå ha gott om pengar över till annat. Här har jag samlat mina bästa tips!

1. Satsa på klassiker

Det viktigaste är att inte överstyla klädseln med en massa trendiga detaljer. Grälla färger, glittriga smycken och iögonfallande detaljer på en och samma gång ser sällan dyrt ut. Less is more! Satsa istället på klassiska plagg som kavaj, byxa, skjorta eller blus och den lilla svarta. Det är plagg som är svåra att misslyckas med och som signalerar tidlöshet snarare än snabba trender något som oftast uppfattas som lyxigare! Det är dessutom snällt mot plånboken att köpa klassiska plagg eftersom du kommer att älska och använda dem betydligt längre än säsongens trendplagg som snabbt känns passé.

Annons
Klassisk stil ger lyxig look på modeveckan i Milano
Klassiska plagg skapar automatiskt en exklusiv känsla


Att välja klassiker inkluderar även färgskalan. Undvik de mest skrikiga nyanserna. Sobra färger ger ett mer exklusivt tryck.

Lyxig klädstil på modeveckan i Milano
Nedtonade nyanser ger en lyxigare look.

2. Fokus på detaljer

Addera gärna accessoarer – men inte för många.Välj med omsorg och håll dig till en och samma stil så att resultatet ser genomtänkt ut. En scarf runt halsen är ett bra exempel på en klassisk accessoar som ger en exklusiv känsla. Ett annat enkelt knep är att byta ut plastiga knappar mot exempelvis metallknappar, klädda knappar eller läderknappar. Det ger stor effekt på helhetsintrycket för en liten peng.

Annons
Jeanne Damas i exklusiv klädsel på modeveckan i Paris
Att byta ut billiga knappar är ett enkelt stilknep för en lyxigare stil.
Stilsäkra Olivia Palermo i klassisk outfit med scarf
Förhöj den exklusiva känslan genom att addera en scarf.

3. Passform är A och O

Plagg som sitter fel, veckar sig eller bullar ut på fel ställen kommer inte att se lyxiga ut. Det ska snarare se ut som att plagget har skräddarsytts för just dig! Oftast känner man när en plagg sitter rätt och faller bra. Om du har sparat gamla favoriter i garderoben som inte längre passar så se till att lämna in dem till en skräddare där du till en relativt billig peng kan få ett plagg som känns skapat för just din kropp. Att bära plagg som sitter som en smäck kommer dessutom att reflekteras i din utstrålning, och för att lyckas förmedla en riktigt lyxig känsla hjälper det till att ha det där extra självförtroendet när du bär upp stilen.

Annons
Influencern Tine Andrea i exklusiv look på modevecka
Se över passformen så att exempelvis kavajen sitter bra över axlarna.

4. 10 minuter extra i badrummet

Lägg lite extra tid på frisyren genom att exempelvis föna håret till ett glammigt svall. Det kostar inget extra men gör underverk för helhetsintrycket! Och varför inte addera ett rött läppstift till vardags? Röda läpper signalerar självförtroende och ger en exklusiv look. För en lyxig stil innefattar inte enbart kläder och accessoarer. Det är helheten som räknas!

Olivia Palermo i snygg frisyr
Lägg lite extra krut på att styla håret på morgonen.
Annons
Outfitinspiration från modeveckan i Milano
Röda läppar signalerar självförtroende och ger en lyxig känsla.

5. Det här med jeans då?

Jeans måste väl vara det mest använda och älskade vardagssplagget bland oss svenskar, men kan det verkligen se lyxigt ut? Svaret är: absolut! Det gäller bara att matcha rätt, och att välja rätt typ av jeans. Det du främst ska tänka på är att hålla dig borta från hål, revor och alltför hårda tvättar. Slitna jeans kan vara jättesnyggt men är inte det bästa valet om det är den där exklusiva stilen du vill uppnå.

En klassisk och sofistikerad look i mom jeans
Jeans kan också se exklusivt ut om de stylas på rätt sätt.

6. Hel och ren

Det kan låta som en självklarhet för många, men att se till att vara hel och ren är egentligen den allra viktigaste punkten att ha i åtanke. För i morgonstressen är det lätt hänt att glömma att stryka skjortkragen eller att ta bort den där fläcken på skorna. Skrynklor, en trasig söm eller en fläck gör att det där lyxiga intrycket du eftersträvar snabbt går upp i rök.

Annons
Lyxig street style look på modeveckan i Milano
Hel och ren är prio ett. Vita byxor måste exempelvis hållas vita.

7. Addera smycken

Med några få utvalda smycken kan du snabbt trolla fram en lyxig look, även om du bär diskreta basplagg i övrigt. Men kom ihåg att stort och blingigt inte innebär en dyr känsla – snarare tvärtom! Undvik de maffigaste och glittrigaste varianterna och satsa till exempel på några få guldsmycken i mindre format. Och det inte behöver inte alls vara dyrgripar som ruinerar dig. De ska bara SE exklusiva ut.

Darja Barannik bär kavaj och guldsmycken
Några få guldsmycken kan lyfta hela stilen och få den att kännas mer exklusiv.

Shoppingtips för en lyxigare stil

Nu när du har koll på grunderna för att skapa känslan av en lyxigare stil gäller det bara att få det att funka i vardagen. Därför har jag samlat shoppingtipsen som gör att du kan trolla fram en dyr look utan att behöva spendera massor av pengar.

Annons

Look 1: vardagssnygg

Vardagssnygg look med jeans, stickad tröja och kavaj.

Stickad tröja, Wera

Den här stickade tröjan i klassisk modell går i en lättmatchad beige nyans och är gjord i en mjuk ullblandning. Läs mer och köp tröjan här (reklamlänk) .

Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

Kavaj, & Other Stories

En rejäl kavaj i värmande ullblandning som signalerar tidlöshet och stilsäkerhet. Använd den som kavaj under vintern och som jacka på våren och hösten. Läs mer och klicka hem den här (reklamlänk).

Annons
Svart dubbelknäppt kavaj i ullblandning från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

Jeans, Arket

Ett par snygga och välsittande blå jeans är ett måste i garderoben. Du hittar jeansen här (reklamlänk).

Klassiska blå jeans från Arket.
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansen.

Chelseaboots, & Other Stories

Ett par klassiska boots passar till allt. En rejäl sula gör dessutom att de funkar bra på halkigt underlag i vinter. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Svarta chelseaboots från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Mössa, Arket

Rejäl mössa med brett uppvik i en värmande blandning av alpacka, jak och merinoull. Klicka hem den här (reklamlänk).

Mysig beige stickad mössa från Arket.
Klicka på bilden för att komma direkt till mössan.

Halsduk i ull, & Other Stories

Stor och mjuk halsduk i ull som både värmer och blir en fin färgklick. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Ljusblå halsduk i ull från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till halsduken.

Look 2: stilsäker på jobbet

Snygg jobbstil med vida byxor och kamelkappa.

Kappa, & Other Stories

I en klassisk och elegant kappa är du alltid rätt. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Klassisk beige ullkappa från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till kappan.

Skjorta, Wera

Skjorta i en mjuk och silkig kvalitet som är skön att bära och som ger ett smickrande fall längs kroppen. Se mer och köp den här (reklamlänk) .

<font style="vertical-align: inherit;"><font style="vertical-align: inherit;">Ljusblå silkig skjorta från Wera/Åhléns.</font></font>
Klicka på bilden för att komma direkt till skjortan.

.

Byxor, Wera

Ett par klassiska svarta byxor är ett av de absolut vikigaste plaggen i en hållbar garderob. Dessa görs i en rak modell med pressveck och har en bekväm, elastisk midja. Du hittar byxorna här (reklamlänk).

Annons
Klassiska svarta kostymbyxor från Wera hos Åhléns.
Klicka på bilden för att komma direkt till byxorna.

Stövletter, & Other Stories

Ett par svarta stövletter i skinn bör finnas i allas garderob. Det här snygga paret görs i klassisk chelseamodell. Klicka hem dem här (reklamlänk).

Svarta stövletter i skinn från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Väska, Åhléns

En praktisk väska underlättar på jobbet. Den här snygga, krokopräglade varianten rymmer datorn och annat du kan tänkas behöva på jobbet. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Svart klassisk väska från Wera hos Åhléns.
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Örhängen, & Other Stories

Addera guldsmycken för att få en lyxigare känsla. De här twistade örhängena kommer garanterat att bli välanvända. Läs mer och klicka hem dem här (reklamlänk).

Twistade örhängen från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

Look 3: Festfin

Festfin klädsel i byxa och blus.

Pärlbroderad tröja, & Other Stories

Med vackra pärlor blir den här tröjan ett elegant val till fest. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Pärlbroderad svart tröja från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

Dressad ullbyxa, & Other Stories

Gör ett avtryck på festen i de här härliga färgstarka byxorna, eller bär dem lika gärna till vardags. I mjuk ull känns de extra lyxiga. Du hittar dem här (reklamlänk).

Klarröda vida byxor från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till byxorna.

Väska, & Other Stories

En klassisk svart axelremsväska är alltid användbar och den lackade finishen gör att just den här passar extra bra till fest. Läs mer och klicka hem väskan här (reklamlänk).

Annons
Svart lackad och krokopräglad axelremsväska från &amp; Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Örhängen, Dyrberg & Kern

Örhängen i klassisk stil med en vacker röd kristall. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Örhängen "Louise" från Dyrberg &amp; Kern i mässing och röd kristall.
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

Pumps, Tamaris

Ett par klassiska svarta pumps är oumbärliga i garderoben. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Svarta lackade pumps från Tamaris.
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Läppstift, MAC

Letar du efter ett läppstift i den perfekta röda nyansen? Då är MACs ikoniska läppstift i nyansen Russian Red ett bra val. Läppstiftet har en matt finish och ger ett långvarigt resultat. Klicka hem det här (reklamlänk).

Matt rött läppstift i nyansen Russian Red från Mac.
Klicka på bilden för att komma direkt till läppstiftet.
Annons