Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Så ofta borde du tvätta jeansen – enligt läkare

11 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna klädd i jeans på cykel.
Det är en evig diskussion: Hur ofta ska man egentligen tvätta sina jeans?
Medan vissa slåss för att de aldrig ska tvättas vill andra tvätta dem efter varje användning.
Så här säger läkarna – då är det avgörande att du tvättar jeansen!
Annons
Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmodeBrand logo
Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmode

Jeans är ett plagg som nästan varenda kotte har i sin garderob i någon form – oavsett om du gillar trendiga baggy jeans, klassiska Levi's 501:or eller tajta stuprör. Men en fråga som är lika gammal som plagget i sig är hur ofta det egentligen är meningen att man ska tvätta plagget. Vd:n för Levi's, Chip Burgh, tycker att jeansen helst inte ska tvättas överhuvudtaget, något grundaren av märket hade som filosofi redan på 1800-talet.

Men är det så hygieniskt egentligen, även om man punktrengör fläckar och vädrar byxorna? Kroppen fäller över 30 000 hudceller varje dag, skriver Men's health, och därför är det inte riktigt försvarbart ur hygiensynpunkt att aldrig tvätta sina jeans.

Tidningen valde att göra en undersökning bland sina läsare, för att se hur ofta de tvättar sina jeans. Medan vissa tyckte att de ska tvättas efter varje användning om man åkt kommunala färdmedel, så tyckte andra att jeansens passform hålls mycket bättre om man inte tvättar för ofta.

Annons

Läkarna: Då bör du tvätta jeansen oftare

Att använda ett par jeans tio gånger innan du tvättar dem är dock ingen fara, menar läkaren Steve Xu.

– Huden har en ganska bra barriär mot infektioner, säger läkaren, som menar att det inte är någon fara att gå länge med otvättade jeans så länge du är frisk själv.

Om du däremot har någon form av svampinfektion, exempelvis på fötterna, så kan det spridas till underlivet om du tar av och på dig jeansen utan att ha strumpor på, säger läkaren Adrienne Haughton till tidningen.

Personer som har problem med eksem, som har öppna sår eller bara torr hud har också större risk att få infektioner, och bör därför tvätta jeansen oftare. Haughton påpekar dock att det inte finns några officiella medicinska riktlinjer för hur ofta du bör tvätta dina jeans. Tvättexperten Jolie Kerr rekommenderar att tvätta jeans efter mellan fem och tio användningar, för att bibehålla hygien men samtidigt förlänga jeansens livslängd.

Annons