Kvinna och underkläder i byrå.
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

Underkläder är något vi alla har på oss och byter varje dag, vilket också innebär att det är något vi måste tvätta regelbundet. Men hur ska man egentligen tvätta sina underkläder för att det ska vara hygieniskt och fräscht?

Om du köper trosor i siden eller spets är chansen stor att det står att de ska tvättas på 30 eller 40 graders värme, för att inte skada tyget och för att underkläderna ska hålla bättre. Men att tvätta underkläder på så låg värme är inget som hygienexperten Lisa Ackerley rekommenderar – tvärtom.

– Konsumenter tror att normala tvättprocedurer rengör kläder, men att någonting ser rent ut innebär inte nödvändigtvis att det rent hygieniskt är rent, säger hon till Daily Mail.

Stjärnan bär sommarens trendigaste klänning – en riktig retroklassiker

Det händer om du tvättar i för svalt vatten

Om du tvättar underkläder på lägre temperaturer kommer de bakterier som kan orsaka sjukdomar inte försvinna. I stället åker bakterierna mest runt i vattnet i tvättmaskinen, och dör inte.

– Det skapar en ”bakteriesoppa” om du inte gör någonting för att döda bakterierna, säger hon till tidningen.

Sofia dyker upp med fina väskan – historien bakom är 157 år gammal

Vill du vara säker på att underkläderna är fräscha på riktigt, och inte bara ser rena ut, så bör du alltid tvätta dem på minst 60 graders värme. Ur hygiensynpunkt är det allra bäst att tvätta på 90 graders värme, även om det sliter ut underkläderna snabbare.

Mest läst