Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

5 saker som drar mest el i hemmet

13 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, PEXELS.
el priser
Elpriserna har skjutit i höjden i hela landet på grund av den rådande energikrisen i Europa, och många får markant högre elräkningar.
Här är de fem allra vanligaste eltjuvarna i hemmet, och vad du kan göra för att hålla nere elkostnaderna.
Annons

De höga elpriserna oroar många runt om i Sverige. Allra hårdast drabbade är villaägarna, men även många som bor i bostadsrätt och hyresrätt kommer märka av högre elräkningar de kommande månaderna, om man inte redan börjat betala mer än tidigare.

Video: 5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
Video: 5 saker som drar mest el i hemmet

Här är de fem allra största eltjuvarna i hemmet, som drar mest energi och i längden kostar mest pengar. Det är inte nödvändigtvis sakerna du tror!

1. Element

Att sänka värmen på elementen kan göra stor skillnad på din elräkning, om du betalar för din egen uppvärmning. Att bara sänka temperaturen med en grad i hemmet minskar dina uppvärmningskostnader med fem procent. I rummen du inte använder så mycket kan du sänka temperaturen ännu mer. Håll också koll så att dina möbler inte blockerar elementen, så att värmen faktiskt får en chans att ta sig ut i rummet.

Annons

2. Hemelektronik

Hemelektronik som datorer, tv-apparater och konsoler som står i stand by-läge hela tiden drar mycket mer energi än du kanske tror – så mycket som tio procent av all hushållsel i hela Sverige går till sådana saker. Det bästa du kan göra, för att slippa dra ut kontakterna hela tiden, är att skaffa grenuttag med strömbrytare. Koppla in alla sladdar i en sådan och slå sedan bara på den när du vill använda din hemelektronik.

3. Golvvärme

Har du golvvärme i ditt hem? Då ska du vara medveten om att det kan påverka din elräkning. Det är skönt med golvvärme, men det drar en hel del energi. Stäng av den när du inte är hemma för att inte slösa med elen!

4. Handdukstork

Många hem i dag har en handdukstork i badrummet, att hänga upp blöta handdukar på efter en dusch. Men tänk på att stänga av handdukstorken när du inte använder den – eller häng bara upp handduken på en stol eller på en krok för att torka.

Annons

5. Varmvatten och tvättmaskin

I lägenheter brukar varmvatten ingå i hyran eller bostadsavgiften, men för den som bor i villa eller hus är varmvatten en stor energitjuv. Om du duschar i fem minuter i stället för en kvart kan du spara omkring 500 kWh – något som kan bli så mycket som 700 kronor per person och år.

Tänk också på att fylla tvättmaskinen ordentligt när du tvättar, och välj program med lägre temperaturer där det går. För personer i lägenheter kan det vara smart att nyttja tvättstugan om det finns en sådan, i stället för tvättmaskinen du kanske har i hemmet.

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
Annons