Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Nu höjs räntan för studielån från CSN – så mycket dyrare blir det

13 feb, 2023 
Räntan för studielån hos CSN höjs till 0,59 procent år 2023
Under förra året låg räntan på studielån hos CSN på noll procent. Nu höjs räntan till 0,59 procent, vilket innebär nästan 100 kronor mer i månaden för genomsnitts-lånaren.
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Studielån från CSN (Centrala studiemedelsnämnden) är känt som ett av de mest förmånliga lånen i Sverige. Under de senaste åren har räntan på studielånet varit rekordlåg, men tack vare de allmänna räntehöjningarna i samhället, behöver även CSN-räntan nu höjas.

Räntan hos CSN höjs från 0 procent

Varje år beslutar Sveriges regering om räntan för det kommande årets studielån. Det är alltså inte ett beslut som CSN, som utfärdar studielånet, är delaktiga i. Resultatet gick från 0 procents ränta 2022 till 0,59 procents ränta för studielån 2023.

Stefan Tärnhuvud är pressekreterare på CSN. Han säger att räntehöjningen var väntad och att han väntar sig ytterligare räntehöjningar framöver.

– Eftersom ränteläget har gått upp ganska kraftigt under året är det rimligt att tro att räntan kommer att höjas även för 2024. Prognosen som det ser ut nu är 1,09 procent, säger Stefan Tärnhuvud.

Annons

Så mycket dyrare blir studielånet

Den genomsnittlige låntagaren hos CSN har en skuld på 166 000 kronor. För den personen ökar kostnaden för lånet med 88 kr i månaden under 2023. Vilket motsvarar 1056 kronor per år.

Hur mycket dyrare ditt studielån blir under året beror på hur stor din skuld är. Här är några exempel som visar hur mycket högre kostnaden blir i månaden för olika skuldnivåer:

  • 50 000 kronor: 25 kronor mer i månaden
  • 100 000 kronor: 49 kronor mer i månaden
  • 150 000 kronor: 74 kronor mer i månaden
  • 200 000 kronor: 98 kronor mer i månaden
  • 250 000 kronor: 123 kronor mer i månaden
  • 300 000 kronor: 148 kronor mer i månaden
  • 500 000 kronor: 246 kronor mer i månaden

Nytt tillägg för folk som inte betalar

Räntan för CSN 2023 består för första gången av två delar: en årlig basränta och ett påslag för att täcka kreditförluster, alltså pengar som inte betalas tillbaka. Basräntan ligger på 0,14 procent, men i år har man alltså valt att lägga på ytterligare 0,45 procent på räntan.

– Ungefär 95 procent av alla studielåntagare i Sverige och omkring 81 procent utomlands betalar tillbaka på sina studielån. De pengar som inte betalas in är alltså pengar som lånats ut men som staten inte får tillbaka, en kreditförlust. Det finns flera anledningar till att en person inte betalar tillbaka, säger Stefan Tärnhuvud.

Annons

Han förklarar att CSN skickar ut flertalet påminnelser för att försöka få tillbaka pengarna av låntagaren, innan de till slut behöver gå vidare till Kronofogdemyndigheten.

– Det vill vi verkligen undvika eftersom det kan få konsekvenser på lång sikt för låntagaren. Men om vi inte får in pengarna tvingas vi överlämna ärendet till dem.

De fem procent som inte betalas tillbaka täcks från och med 2023 alltså istället av skattepengar. Den sammanlagda räntan landar därmed på 0,59 procent.

Är studielån från CSN fortfarande ett bra och billigt lån, trots den höjda räntan?

– Vi tycker det! Förutom att det är ett lån med bra villkor så som låg ränta och trygghetsregler vid återbetalning, så ger ett CSN-lån möjligheter till studier som i sin tur kan ge mycket positivt i livet, avslutar Stefan Tärnhuvud.

Annons