Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg
1:33

Efter reklamen: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

(1:33)

Slå på ljud

Det är ett nytt år, 2023, och snart dags att deklarera. Har du tur har du dessutom rätt till skatteåterbäring.

Här är alla datumen som du behöver hålla koll på inför skatteåterbäringen 2023.

Viktiga datum skatteåterbäring 2023

Enligt Skatteverket kommer rekordmånga få sin deklaration till sin digitala brevlåda i år. Vid årsskiftet hade 5,7 miljoner svenskar registrerat en digital brevlåda. Det är ungefär 70 procent av alla som deklarerar i Sverige.

Har du inte skaffat en digital brevlåda? Du kan till och med den 5 mars ordna det för att hinna få deklarationen 2023 digitalt –och en chans till tidig skatteåterbäring redan innan påsk.

Kvinna som ska få skatteåterbäring 2023

När kommer deklaration 2023?

Redan den 6 mars börjar sedan Skatteverket att skicka ut deklarationen digitalt till de som har digital brevlåda.

– Alla som har e-legitimation kan se sin deklaration väldigt tidigt. Den kommer till din digitala brevlåda och du får den som en pdf-fil, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Från och med den 10 mars kan även de som har en e-legitimation logga in på skatteverket.se, och läsa sin deklaration.

När kommer deklarationen på posten 2023?

För den som inte har en digital brevlåda skickas deklarationen ut med post precis som vanligt. Däremot kommer den i år att paketeras på ett annat sätt än vi är vana vid.

– Tidigare har deklarationen alltid skickats ut inplastad. I år kommer den vara i ett vanligt kuvert. Det är en billigare kostnad och i förlängningen en fördel för skattebetalarna, säger Alem Resulovic.

Deklarationen per papperspost skickas ut mellan 15 mars och 15 april.

När öppnar deklarationen 2023?

Från och med den 14 mars kan du börja deklarera digitalt, antingen i Skatteverkets app eller på hemsidan skatteverket.se. Godkänner du deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att behöva göra några ändringar får du skatteåterbäringen utbetalad först av alla – och redan i april.

Deklarera i tid för att få skatteåterbäring 2023

När får man skatteåterbäring 2023?

För att få skatteåterbäring innan påsk 2023 behöver du ha en digital brevlåda, godkänna din deklaration digitalt och utan ändringar innan den 30 mars. Då betalas skatteåterbäringen för 2023 ut den 5-6 april.

För övriga skattebetalare är det inte samma stress med att få deklarationen 2023 klar. De har nämligen fram till den 2 maj på sig att deklarera och godkänna deklarationen.

Men 2 maj är det sista datumet att deklarera för alla – oavsett om du deklarerar digitalt eller om du lämnar in pappersvarianten. Om du har rätt till skatteåterbäring 2023 betalas den sedan ut 8-9 juni.

När ska kvarskatten betalas in 2023?

I år är det en nyhet att även de med kvarskatt kommer få slutskattebeskedet i juni i stället som tidigare i augusti. Det betyder att även inbetalningen av kvarskatten är framflyttad.

– Den ska betalas in 90 dagar efter slutskattebeskedet, säger Alem Resulovic.

I stället för i november ska nu kvarskatten vara inbetalad den 12 september.

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken
0:58

Efter reklamen: Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

(0:58)

Slå på ljud
Mest läst