Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så kan du spara pengar – tipsen många missar

22 dec, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografNordnet, TT
Kvinna sitter på café och dricker kaffe men borde spara pengar
Oavsett om du är i ekonomisk kris, behöver spara pengar till en resa eller en present är det lika svårt.
Här är 5 tips som många missar – så kan du spara pengar.
Annons
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn

Med några enkla knep går det att spara pengar och tipsen leder till att du kan spara in tusenlappar. Även små förändringar i vardagen kan ge stor effekt på din privatekonomi. Det första steget mot att lyckas spara pengar är att få en tydlig ekonomisk översikt.

– Att spara in på utgifter blir verkligheten för många i dessa tuffa tider. Och det går att göra mer än vad man kanske tänker. Börja med att se över dina utgifter genom att exempelvis ladda ner en app som ger dig ekonomisk översikt. Vad lägger du pengar på varje månad, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt om spara pengar och tips.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet ger sina tips för att spara pengar.

Tips 1: Spara pengar på små utgifter

Restaurangbesök och uteluncher är en stor bov för många, menar Frida Bratt. Men också den där enstaka fikan på stan eller glassen med barnen.

Annons

– Självklart ska man unna sig, det är inget fel i det. Men det är viktigt att tänka på att allt kostar och att även de små utgifterna blir stora kostnader i slutändan.

Tips 2: Spara pengar på dina fasta kostnader

En stor post på utgiftskontot är de fasta kostnaderna. Alltså de utgifter som tickar på varje månad som exempelvis lånekostnader, elförbrukning, försäkringar och prenumerationer. Här går det att spara pengar och så mycket som flera tusenlappar varje månad om du tar mod till dig och lyfter luren.

– Gör det bästa av dina fasta kostnader och försök förhandla ner dem. Elpriserna kommer att vara höga framöver, se till att du har gjort ett aktivt val. Jämför olika elhandelsbolag och se vilka som kan erbjuda dig det billigaste priset just nu. Om du inte gör ett val hamnar du automatiskt på ett tillsvidareavtal som varken är rörligt eller fast, vilket oftast är väldigt dyrt, varnar Frida.

Frida Bratt tipsar även om att bolåneräntan nästan alltid går att få rabatt på om du motiverar att du är en stabil kund. Här kan du ta del av Frida Bratts tre tips på hur du enkelt förhandlar ner din ränta på bolånet och här kan du räkna ut din exakta räntekostnad i kronor, varje månad.

Annons

Det finns spartips i vardagen som vi ibland glömmer bort och behöver påminnas om. Här ger Frida Bratt sina tre bästa spartips som kan generera tusenlappar i sparande.

Tips 3: Slopa sparkonto och höga avgifter

En vanlig miss är att ha för mycket pengar på ett vanligt sparkonto. Trots att priserna höjs runt oss så får man ändå låg ränta. Det gör att pengarna kommer att tappa i värde på sparkontot över tid.

Därför bör det långsiktiga sparandet exponeras mot börsen, antingen i aktier eller fonder. Var dock försiktig med att fråga banken vilken fond du skall välja. Risken är att de säljer in sina egna fonder som de tjänar pengar på, men som har höga avgifter. Betala inte mer än 0,4 procent för en indexfond.

Tips 4: Byt ut din vanliga matkasse

Matpriserna har ökat med över 17 procent på ett år. Framför allt kött, mjölk och ägg har ökat i pris. Om man byter ut animaliska råvaror mot vegetariska kan man komma ner mycket i pris på sin vanliga matkasse och spara pengar.

Annons

Försök även att undvika importerade varor, vilka också har ökat i pris nu när vår krona är svag. Byt ut importerade varor mot säsongsbetonade svenska varor som inte har färdats lika långt. Tänk också på att butikernas egna varumärken ofta är billigare än övriga märken. Det kanske är dags att byta ut din vanliga matkasse mot andra billigare märken.

Tips 5: Hitta ditt eget sätt att spara

Alla sätt att spara pengar passar inte alla personer. För vissa är det bäst att ta hjälp av en app som sparar undan en krona för varje krona du konsumerar. För en del funkar det fint att spara pengar genom att föra över den summan som blir över på kontot i slutet av månaden. För en tredje är det säkrast att lägga undan en slant till sparande direkt när lönen kommer.

Försök att hitta ditt eget sätt att spara pengar enkelt. Kom ihåg att ett sparande inte behöver innebära att du sätter av flera tusen kronor i månaden. Det bästa sparandet är det som blir av, oavsett hur stort eller litet det är.

Annons