Kvinna som sålt sitt hus och nu ska deklarera för såld bostad i sin skattedeklaration
7 saker att tänka på när du hyr ut din bostad
2:07

Efter reklamen: 7 saker att tänka på när du hyr ut din bostad

(2:07)

Slå på ljud

Under förra året sålde omkring 400 000 svenskar sina bostäder. Om du är en av dem är det nu dags att deklarera försäljningen i årets skattedeklaration. Nuförtiden har skatteverket flertalet hjälptjänster och beräkningsverktyg som underlättar deklarationen. Om du förberedde alla siffror direkt efter försäljningen i en av e-tjänsterna, kan du nu enkelt hämta in uppgifterna i din digitala deklaration och se hur den påverkar din skatteåterbäring.

Dags att deklarera! Här är 6 smarta avdrag du kan göra

Avdrag för renovering

Det finns ett flertal avdrag som du kan göra i deklarationen om du sålde en bostad under förra året. Vad många inte vet är att du exempelvis får göra avdrag för vissa renoveringar.

– Det som många upplever som krångligt är att skilja mellan grundförbättring eller reparation och underhåll. Vid grundförbättringar går det att göra avdrag för hela utgiften. Vid reparationer och underhåll ges bara avdrag för kostnader de senaste fem åren före försäljningen, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Då får du skatteåterbäringen 2023 - alla datum att hålla koll på

De renoveringar du gör kan alltså delas upp i två kategorier: grundförbättringar eller reparationer och underhåll. Om du har satt in en ny tvättmaskin eller gjort en tillbyggnad på huset kallas det för en grundförbättring, i de fallen får du göra avdrag för hela utgiften. Om du har bytt ut delar av köksinredningen eller målat om kallas det för reparationer och underhåll och du får göra avdrag för delar av kostnaden.

Avdrag för mäklare och fotografering

Om du har anlitat en mäklare, fotograf, bekostat annonser eller stajling om bostaden får du göra avdrag för detta. Spara därför alltid kvitton och fakturor. Du kan även skjuta fram vinstskatten om du har köpt en ny bostad. I Skatteverkets hjälptjänst kan du ta reda på om du kan få uppskov med beskattning av helSa eller delar av vinsten om du har sålt din bostad med vinst och har, eller ska, köpa en ny.

– Vi rekommenderar alla som har en lite mer komplicerad deklaration att deklarera digitalt. Risken för fel är sex gånger högre i pappersdeklarationer med bilagor än i motsvarande digitala deklarationer. Ofta är det helt onödiga fel, som summeringsfel eller att någon missar att föra över uppgifter i rätt rutor. Överföringar och summeringar sker automatiskt i e-tjänsten, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket.

4 tips för dig som deklarerar såld bostad

  • Förbered alla uppgifter i god tid. Spara uppgifter om försäljningen i tjänsten Förbered uppgifter om din sålda bostad inför deklarationen och hämta sedan in uppgifterna till bilagan.
  • Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen.
  • Använd hjälptjänsterna på Skatteverket.se för att göra avdragen på rätt sätt och för att beräkna möjlighet till uppskov.
  • Deklarera digitalt för att underlätta för dig själv.

Källa: Skatteverket

Mest läst