Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

8 smarta val att göra i vardagen för att dryga ut plånboken

08 mar, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Frida Bratt ger tips
Lågkonjunktur och inflation har gjort att rekordmånga har problem med att få ekonomin att gå ihop, och vi måste alla tänka till kring hur vi spenderar pengar.
Sparekonomen Frida Bratt har samlat sina bästa tips, stora som små, för att få lite extra pengar i plånboken och undvika onödiga utgifter i vardagen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter

1. Fasta kostnader

Börja med att ta itu med de fasta kostnaderna. Bolåneräntan kommer att gå ned under året, och då gäller det att du är på din bank och ser till att din bolåneränta sänks motsvarande Riksbankens sänkning av styrräntan. Var annars beredd att byta bank dit du får bra villkor.

2. Elavtalet

Elavtalet är också en post där pengar kan rinna iväg i onödan. Har du inte gjort något val riskerar du att ha ett så kallat tillsvidareavtal, som är det sämsta och dyraste avtalet hos elbolaget. Gör ett val, rörligt eller fast avtal eller timavtal. På senare år har det senare blivit allt mer populärt. Då kan du se till att använda mer el när elen är billig och mindre när den är dyr. Kör torktumlare på natten och undvik att dammsuga mellan klockan 17-19 på vardagar, när många använder el och den därför stiger i pris.

Annons

3. Abonnemang och streamigtjänster

Abonnemang och prenumerationstjänster har många av oss en hel del av, ibland kanske vi till och med har glömt bort vilka. Kolla vad som kan prioriteras bort, kanske behöver du inte både HBO och Netflix? Har du Apple så gå in på telefonens Apple ID om du till och med kanske har glömt vad du har för tjänster och abonnemang via telefonen.

4. Många bäckar små

Se också till att få koll på småutgifterna. Det finns numera många smarta verktyg där dina utgifter kan ställas samman och du enkelt kan se vad du lägger mest pengar på. Är det uteluncher? Kaffe på stan? Är klädkonsumtionen rätt frekvent? När du vet var dina pengar går kan du också vidta åtgärder om du behöver. Kanske kan du koka kaffe hemma och ha i en termos på barnvagnspromenaden?

5. Planera matinköpen

Att handla hungrig är aldrig en bra idé. Gör en matsedel, planera inköpen och följ listan. Att välja livsmedelsbutikernas egna lågprismärken gör att man kan komma ned i pris. Kolla rabatter men se till att det inte kostar mer än det smakar, kanske har du inget behov av eller plats för tre storpack frysta ärtor bara för att det är tre för två. Laga gärna efter säsong och undvik importerat, som blir dyrt bland annat för att den svenska kronan är så svag.

Annons

Tänk till: hur gjorde man förr? Man lagade mycket mat på det som fanns i det egna hushållet, potatis, morötter, kål. Man lagade och reparerade sådant som var trasigt istället för att instinktivt köpa nytt. Det går hand i hand med hållbarhetstänket vi kanske alla behöver ha lite mer.

6. Second hand

Jag älskar att köpa second hand, inte minst inredning. Både loppisar, second hand-butiker och auktionssajter kan bjuda på oväntade fynd. Nätet bjuder på många tjänster som gör det lätt för säljare och köpare av kläder, väskor, smycken och annat att mötas. Passa också på att själv rensa ur garderoben och sälj av.

7. Gratis är gott

Gratisnöjen – de finns faktiskt. Har du turen att bo där vintern faktiskt är vit är skridskor, pulka, längdskidor givna nöjen. Men det går också att kolla upp gratisaktiviteter på många kommuners hemsidor. Har du små barn brukar såväl öppna förskolan som teatrar och sagostunder vara gratis eller kunna åtnjutas till en billig peng.

8. Byt leksaker

Har barnen precis kommit ur Pokemon-perioden för att nu bara vilja ha Spiderman-prylar? Byt leksaker med en annan familj under en period!

Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön
Annons