Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Bli ett reaproffs – så gör du riktiga fynd på rea

21 dec, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografPexels
Tips för att göra fynd på rea, shoppa smart och råd om bytesrätt, ångerrätt och att lämna tillbaka rea
Reorna avlöser varandra och det finns en hel del rea-fällor som du bör undvika. Här ger vi fem tips för att shoppa smart på rean och göra riktigt bra fynd!
Annons

5 misstag vi alla gör i provrummet - och vad du ska göra iställetBrand logo
5 misstag vi alla gör i provrummet - och vad du ska göra istället

Att göra riktigt bra reafynd värmer gott i plånboken. Särskilt när det är någonting som du verkligen behöver eller har spanat in länge. Det är däremot inte helt lätt att urskilja vad som är riktig rea och vad som är en fejkad prissänkning.

Så fyndar du på rea – 5 tips

Här ger vi dig fem tips för att shoppa smart, tryggt och bli ett riktigt reaproffs!

Kvinna som shoppar rea i butik och gör riktigt bra fynd

1. Undvik bluffrea

Steg ett för dig som vill fynda på rea är att hålla koll på de nya, förtydligade prislapparna som gäller enligt den nya lagen. Du kan också jämföra priset på en vara över tid genom olika jämförelsesajter som Pricerunner eller Prisjakt. Lägg lite extra tid på prisjämförelse för att undvika att köpa varan med bluffrabatt och samtidigt med sämre returrätt.

Annons

2. Shoppa smart på rea

En grundregel i reatider är att aldrig köpa någonting på rea som du inte skulle köpt för ordinarie pris. Om en klänning har kostat 1000 kronor och nu är nedsatt till 500 kronor kan hjärnan lätt tänka att du ”tjänar” 500 kronor. Stanna upp och fråga dig: vad är varan egentligen värd, för dig? Skulle du ha köpt klänningen på fullpris, eller vill du egentligen bara fynda?

3. Gäller ångerrätt vid rea?

Det är frivilligt för fysiska butiker att erbjuda bytesrätt och öppet köp. Det är alltså upp till dig att fråga i kassan eller på annat sätt ta reda på om du får lämna tillbaka varan. Om du däremot shoppar på nätet ingår nästan alltid (med få undantag) 14 dagars ångerrätt, rea.

Kvinna som shoppar smart online och nyttjar ångerrätt på rea
När du handlar online kan du i princip alltid räkna med att 14 dagars ångerrätt gäller, även på reavaror.

4. Gäller öppetköp på rean?

Även om bytesrätt på rea och öppet köp på rea inte är ett krav, har du alltid rätt att klaga om det är något fel på din vara. Enligt konsumentköplagen gäller alltid rätten att reklamera en defekt vara, oavsett om du köpt den på ordinarie pris eller på rea. Om butiken varit tydliga med att de rear ut varan på grund av just det felet, gäller dock inte reklamationsrätten.

Annons

5. Shoppa smart – slipp tullavgifter vid rea

För att inte riskera att den intjänade rabatten försvinner med dyra tull- och fraktavgifter är det viktigt att du gör en bakgrundskoll innan du handlar på nätet. Finns det kontaktuppgifter till företaget? Vilket land ligger företaget i och vilka recensioner har tidigare kunder gett?

Vissa företag har inget eget lager, utan vidarebefordrar din beställning till exempelvis en fabrik utomlands som skickar varan direkt till dig. Det kan innebära att du behöver betala tullavgift, extra fraktavgift och dessutom försvårar återköp av reavaran. Granska därför alltid företaget innan köp.

Källa: Konsumentverket, Råd&Rön, Hallåkonsument

Annons