Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Handfasta tips för dig som vill sälja second hand

19 jun, 2024 
AvAnna-Maria Stawreberg
Fotograftt
Tips för att sälja second hand.
Maskot
Visste du att du har bortglömda kläder och föremål hemma värda tusentals kronor? Saker som bara väntar på en ny ägare. Du får pengar på kontot. Någon annan gör ett fynd. Och du bidrar till en hållbar planet.
Annons
5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
5 saker som drar mest el i hemmet

Om du är som de flesta av oss har du troligen dammiga föremål i förrådet för ungefär 6 700 kronor, saker i vardagsrummet du inte gillar för 3 600 kronor och dåliga samveten i garderoben för bortemot 3 200 kronor. Och då är inte resten av hemmet inräknat.

När Kantar Sifo på uppdrag av Blocket gjorde en undersökning för ett par år sedan visade det sig att varje svensk i snitt har saker för 16 000 kronor som inte används.

Samtidigt tär nyproduktion hårt både på vår planet och på vår plånbok. Så vad väntar du på? Dags att börja rensa, med andra ord!

– Hos oss går märkeskläder väldigt bra. Plagg från Rodebjer, Acne, Totême och Arket är riktiga storsäljare, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på auktionssajten Tradera.

Annons

På senare år har hon sett hur herrklädeskategorien i det närmaste exploderat, men också mer oväntade kategorier som begagnat smink, håraccessoarer och halvtomma parfymflaskor.

Sofia Hagelin.
Sofia Hagelin.

Att rensa ur badrumsskåpet kan alltså vara något som kan bidra med flera tusenlappar på kontot.

I samma veva kan det vara läge att se över väskarsenalen och smyckesskrinet. Just efterfrågan på väskor, smycken och armbands­ur har nämligen ökat kraftigt.

Andra områden som säljer bra är frilufts­kläder, från till exempel Fjällräven, och hemelektronik, där tv-spel, datorspel och gamla Nintendospel har en strykande åtgång.

– Lego och samlarkort som Pokémon är också väldigt populärt. Just nu finns det 60 455 Legoannonser och 65 891 Pokémon­annonser ute, säger Sofia Hagelin.

Annons

Andra föremål som många söker efter på Tradera är kameror, kameraobjektiv och fiske­utrustning, där efterfrågan är större än utbudet. Och under förra året ökade efterfrågan på begagnade böcker på Tradera med hela 19 procent, och då framför allt på lite udda och nischade böcker samt klassiska bok­serier som ­Narnia, Harry Potter och Sagan om ringen.

Sälja möbler second hand online

Har du däremot gamla möbler och skrymmande föremål som du vill bli av med är Blocket eller sajter som Facebook Marketplace bättre arenor. Båda sajterna är väl­besökta och det kostar inget att lägga ut annonser, och du anger själv ett fast pris.

Här går det snabbt att bli av med möbler som soffor, fåtöljer och bord, men också utemöbler och cyklar har många sökningar på både Facebook Marketplace och Blocket.

Sälja second hand på sajt – tänk på det här

  • Tänk säsong (det är svårt att sälja skidor i juli).
  • Lägg tid på bilderna.
  • Gör en marknadsundersökning och lägg dig på en realistisk pris­nivå.
  • Sökordsoptimera för att maxa antalet träffar, ange märke, sorts plagg och storlek.
  • Var tydlig med eventuella skavanker.
  • Om du säljer på auktion, avsluta på en helg, då det är flest besökare inne.
Annons

När du säljer på Tradera, som tar 10 procent av försäljningspriset i provision, Blocket och Facebook Marketplace behöver du själv göra jobbet med att fotografera, lägga ut säljtexten och ha kontakt med potentiella köpare. Vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du i stället välja till exempel Sellpy, som, när du väl köpt påsen som varorna ska fraktas i, sköter allt från fotografering till sälj­texter till leverans. I gengäld betalar du då en slant för besväret, själva påsen kostar 29 kronor, annonsen 12 kronor och därutöver tar Sellpy en provision på 30–60 procent.

Andra alternativ är naturligtvis att lämna in kläder och accessoarer till en secondhandbutik, och möbler, smycken och konst till en auktionssajt som mot en provision gör hela jobbet.

Annons