Video: 8 stora trender hösten och vintern 2022
0:60

Efter reklamen: Video: 8 stora trender hösten och vintern 2022

(0:60)

Slå på ljud

I många år har klädkedjan Indiska varit en självklar del av de flesta köpcentrum och gågator, tillsammans med butiker som H&M, Lindex och Kappahl. Men nu kommer butiken försvinna.

På tisdagen gick Indiskas vd Karin Lindahl ut i ett pressmeddelande och avslöjade att Indiska går i konkurs, efter att Skatteverket motsatt sig en företagskonstruktion, skriver Aftonbladet.

”Det är med stor frustation jag i dag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har" säger vd Karin Lindahl i pressmeddelandet.

Beslutet kommer efter att företaget inte kunnat betala de skulder som byggdes upp under coronapandemin.

Rekonstruerade företaget redan 2017

Indiska öppnade sin första butik 1901, och från 1950-talet var det familjen Thambert som ägde butikskedjan. 2017 köpte Karin Lindahl ut familjen och blev vd, efter att ha genomfört en rekonstruktion av företaget.

– Det var en förutsättning att få känna att man började med rent blad. En rekonstruktion är inget man hamnar i för att man har otur, utan man har gjort fel under längre tid, och många saker som har blivit fel tar också lång tid att ändra på, som hur kunden tänker om varumärket. Med en rekonstruktion får man ett andrum, men sen måste man snabbt fixa till allt, har Karin Lindahl sagt om rekonstruktionen 2017, i en intervju med Femina.

7 frågor om krigets påverkan på Sveriges ekonomi – experten svarar

I intervjun med Femina konstaterade Karin också att Indiskas långa arv kom med en del problem, och att de fick jobba hårt för att anpassa utbudet till samtiden.

– Indiskas långa historia är både en blessing och en curse, för det kommer förväntningar med vad vi gör och inte gör, det är det svåraste. Vi har försökt hitta balansen mellan att behålla arvet, och att anpassa färg och mönster för att passa en skandinavisk kund.

Se också: Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten
0:44

Efter reklamen: Se också: Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten

(0:44)

Slå på ljud
Mest läst