Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 öar i Medelhavet – som alla andra inte åker till

26 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Planerar du semester eller kanske bröllopsresa? Glöm Kreta, Mallorca och Sicilien. Paradisöar med turkost vatten och lugn och ro finns närmare än Maldiverna – här är 7 öar som alla andra inte åker till i Medelhavet.
Annons

Inte sugen på all-inclusive, barnklubbar och översatta menyer i sommar? Ute efter mindre turisttäta stränder och en ort som erbjuder dig något mer genuint? Du behöver inte ta dig långt för att hitta oupptäckta pärlor. Här följer sju drömlika öar i Medelhavet – som alla andra inte åker till.

1. Ikaria, Grekland

Foto: IBL

Ute efter lugn och ro? Då är Ikaria i ett måste. På ön existerar inte stress och befolkningen är berömd för att leva längre än resten av befolkningen i Västeuropa och USA. Hemligheten? Det sägs dels vara den stressfria miljön och dels befolkningens sätt att njuta av livet.

Annons

Du tar dig hit med färja från Pireus, Atens hamn. Resan tar sju timmar och väl framme väntar, förutom lugn och ro, vackra vita stränder, livliga kvällar med lokalbefolkningen samt flera fina platser för surfare.

2. Procida, Italien

Foto: Erwin Doorn/Unsplash

En timme utanför Neapel ligger ön Procida som är en välbevarad hemlighet i Italien. Ön flockas inte av turister, förutom när italienare från fastlandet kommer över i augusti. Här finns små hotell, kristallklart vatten och på vägarna möter du fler lokalbor än turister.

Annons

3. Solta, Kroatien

Foto: Shutterstock

Jämfört med grannöarna Hvar och Brac är den vackra ön Solta utanför Split i Kroatien relativt okänd bland turister. Under dagarna är det dock livligt på ön eftersom många båtar stannar till. Kvällarna och nätterna är å sin sida betydligt lugnare, vilket gör ön perfekt för den som föredrar orörd natur och lugna kvällspromenader över stora resort och all-inclusive.

4. Île de Porquerolles, Frankrike

Foto: Sascha Burkhardt/Nature Picture Library/IBL

Denna lilla paradisö ligger strax utanför Hyères i södra Frankrike och är populär bland fransmän. Klart, turkost vatten, vackra vita sandstränder och fina cykel-och vandringsleder lockar till ön som tillsammans med grannöarna Port-Cros och Le Levant kallas för guldöarna.

Annons

5. Pantelleria, Italien

Foto: Paolo Giocoso/SIME/IBL

Pantelleria ligger mellan Sicilien och Tunisien och är en relativt okänd medelhavsö för den breda massan. Pantelleria är inget för strandälskare, här finns endast klippstränder längs med kusten och en sjö i en krater med formen av ett hjärta att bada i, men det är desto vackrare. Upplev stjärnfyllda natthimlar, magiska soluppgångar och se ända till Tunisien på klara dagar. Fortfarande inte övertygad? Giorgio Armani är en av kändisarna som äger en privat villa här och gärna tillbringar sommaren på ön.

Annons

6. Folegandros, Grekland

Foto: Anna Serrano/IBL

Santorini i all ära, men vill du uppleva en mindre turisttät ö ska du ta färjan över till Folegandros en timme bort. Kristallklart vatten i små orörda badvikar, stigar med utsikt över landskapet och en kyrka placerad på toppen av ön gör stället till ett verkligt vykort.

7. Lipari, Italien

Foto: Shutterstock

De Eoliska öarna är en vulkanisk ögrupp i Tyrrenska havet, några mil norr om Sicilien, med sju större öar varav den största är Lipari. På Lipari är tillvaron stressfri och det finns flera vackra byar längs med kusten. På den största orten på ön, även den kallad Lipari, finns flera små butiker och caféer. Härifrån kan du även ta dig till spännande grannöar som Salina, Stromboli och Vulcano, varav de två sista har aktiva vulkaner.

Källor: Travel+Leisure, Telegraph, Lonely Planet, Forbes, Travelaway

Annons