Därför dricker så många tomatjuice på flygplanet
Här är anledningen till att tomatjuice och drinken Bloody Mary är extra gott uppe i luften.
Brukar du beställa en tomatjuice eller en Bloody Mary-drink när du flyger, trots att det inte är något du dricker till vardags? Då är du långt ifrån ensam. Faktum är att tomatjuice har varit mer populärt än öl på flygresor, och det finns en anledning till det.
Forskning visar nämligen att trycket och den låga fukthalten i flygkabinen förändrar hur våra smaksinnen fungerar, vilket gör att det som smakar gott nere på marken inte nödvändigtvis smakar lika gott på 10 000 meters höjd.
När vi vistas på flygplan uppe i luften smakar det söta mindre sött och det salta mindre salt, vilket gör att många flygbolag säljer och serverar snacks med extra mycket smak, som exempelvis honungsrostade nötter eller dylikt.
Därför är tomatjuice godare på flyg
Smaksinnet som däremot inte påverkas är umami. Tomatjuice har en del umamismak, och eftersom de andra smakerna försämras så smakar det extra mycket umami – och tomatjuicen upplevs som extra fyllig och smakrik. I flygkabinen så kan den jordiga tomatsmaken snarare bli söt och fruktig.
En annan oväntad effekt som inträffar i flygkabinen är att umamismaken faktiskt också förstärks av hög ljudvolym, något alla som har flugit vet att man inte kommer undan under en flygresa.
Källa: Svenska Dagbladet.