Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Därför finns speciella flygplansreglerna

27 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Varför får man inte ha stora mängder vätska på planet, och måste man verkligen sitta rakt upp i stolen vid start och landning?
Här är förklaringarna bakom de speciella flygplansreglerna som vi bara tar för givet, men aldrig förstått oss på.
Annons
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!Brand logo
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

Alla som har rest med flygplan någon gång har mött dem – de speciella flygplansreglerna, som inte riktigt finns någon annanstans. Vi vet inte riktigt vad de fyller för funktion, men gör som flygvärdinnorna säger åt oss.

Nu får vi äntligen förklaringen till de olika reglerna. Sajten Aviation for aviators listar nu de vanligaste bestämmelserna på flygplan, och anledningen till att de finns!

Nedsläckt i planet

I samband med att planet ska lyfta och landa så släcks belysningen i planet ner till ett minimum, något man särskilt märker som passagerare om man flyger när det är mörkt. Det är en av många säkerhetsåtgärder som kollas av vid start och landning. Att dra ner på ljuset gör att passagerarna kan anpassa sig till hur det ser ut vid nödlandning, eller om kabinen fylls med rök.

Annons

Sitta rakt upp vid start och landning

Att ha sätet nedfällt kan göra det svårare för passagerarna på raden bakom att ta sig ut om det blir en nödsituation där planet måste evakueras. Därför uppmanas man att ha stolen uppfälld vid start och landning. Ju snabbare man kan evakuera ett plan, desto säkrare är det för passagerarna. Undersökningar visar att den optimala tiden att tömma ett plan är 90 sekunder, och för att hinna det måste sätena vara uppfällda.

Vätskebegränsningar

Det här är vi nog många som har funderat på – varför är det begränsat hur mycket vätska man får ha med sig ombord i flygplanskabinen? I handbagage får du som passagerare bara ha med dig max en liter vätska, och varje behållare får max vara en deciliter stor. Reglerna ändrades efter att de brittiska myndigheterna avslöjat en terrorplan där terroristerna skulle spränga plan mellan England och USA med hjälp av sprängmedel i läskflaskor. Efter det gjordes det tester som kom fram till att man kunde ha med sig vätska på planet i små mängder utan att det utgör en fara.

Annons

Fälla upp bordet

Start och landning är de mest riskfyllda tillfällena under en flygning – det är då då risken för att något ska gå fel är som störst. I en rapport från 2017 så uppstod 61 procent av alla flygolyckor mellan 2007 och 2016 under start och landning. Att fälla upp bordet gör att passagerarna lättare tar sig ut i gången och av planet vid en nödsituation.

Förvara väskor under sätet

Precis som med bordet och stolarna så finns det bara en anledning till att du ska ha väskorna i hyllan ovanför dig eller under sätet vid start och landning – säkerhet. Om du har ditt handbagage i famnen och det blir en nödsituation som gör att du måste lämna planet, så kommer det ta längre tid än om du inte håller i något eller har bagage som förhindrar dig att röra på dig.

Annons