Fjällvandring i Jämtlandstriangeln.
1:56

Efter reklamen: 8 härliga hemestertips

(1:56)

Slå på ljud

För den som gjort några dagsvandringar och är sugen på något mer utmanande – men inte vill bära tungt eller sova i tält – är Jämtlandstriangeln ett utmärkt val. Den klassiska vandringsrutten sträcker sig 47 kilometer mellan Svenska Turistföreningens fjällstationer Storulvån, Blåhammaren och Sylarna i Jämtland och kräver mellan 4 och 8 timmars vandring per dag. Eftersom fjällstationerna erbjuder både boende och restaurangmåltider kan man vandra med lätt packning och njuta av naturupplevelsen fullt ut. Det bör dock påpekas att man måste förboka boendet, och helst i god tid.

Resan startas med fördel i Storulvån, som enkelt nås med tåg till Duved följt av transferbuss. Här kan man ladda med en middag baserad på lokala råvaror och njuta av utsikt åt tre olika väderstreck. Behöver du komplettera utrustningen kan det mesta som en vandrare kan tänkas behöva hyras eller köpas i Storulvåns butik.

Vandring i Jämtlandstriangeln, mellan Storulvån och Blåhammaren.

Vandringen mellan mellan Storulvån och Blåhammaren bjuder på kraftig stigning och vacker natur.

Pontus Lundahl/TT

Första vandringen går från Storulvån mot Blåhammaren

Första vandringsdagen väljer många att gå mot Blåhammaren, 12 kilometer västerut. Då har man den kraftigaste stigningen avklarad redan första dagen och kan se fram emot en omsorgsfullt tillagad och gemensam trerättersmiddag på fjällstationens hyllade restaurang.

Andra vandringsdagen väntar 19 kilometers vandring på kalfjället och turens längsta etapp, men också belöning i form av utsikt mot Sylarnas högalpina toppar och en välgörande bastu vid dagens slut. Sista dagen avslutas vandringen med 16 kilometer lätt vandring genom fjällbjörkskogen tillbaka till Storulvån.

Tips!

Vill du förlänga vandringen kan du passa på att göra en extra dagstur vid Sylarnas storslagna berg.

Guide: Skärgårdspärlor att upptäcka i sommar – från norr till söder

Guide: Jämtlandstriangeln

Hitta hit

Tåg till Duved och vidare till Storulvån med buss. Busstransfer sköts av Wänseth Buss och måste förbokas.

Läs mer på:

sj.se

snalltaget.se

wansethbuss.se

Packat och klart

Vill man göra det extra bekvämt erbjuder STF ett vandringspaket som inkluderar boende, alla måltider, lakan och handduk. Turen startar och slutar på Storulvån, och vandringen sker på egen hand. Paketet kan bokas från 18 juni till 26 september.

www.svenskaturistforeningen.se

3 andra lättillgängliga vandringar i Sverige

Sörmlandsleden, vandring i 62 olika etapper.

Sörmlandsleden sträcker sig 100 mil och är utmärkt med dessa skyltar.

Fredrik Funck

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden sträcker sig hundra mil genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap. Leden är uppdelad på 62 olika etapper – vissa avverkas enkelt på någon timme, medan andra kräver en heldag. Den första etappen startar vid Björkhagens tunnelbanestation i Stockholm, men det går utmärkt att börja var som helst. Testa till exempel någon av etapperna 27 till 30 söder om Katrineholm. Här väntar några av Sörmlandsledens vildaste landskap och en 200 år gammal urskog.

www.sormlandsleden.se

Höga kusten

Landhöjningen längs Höga kusten i Västernorrland har gjort området till ett unikt världsarv och ett landskap präglat av höga berg, branta klippor och vidsträckta strandklappervallar. Längs kusten finns en stort utbud av friluftsaktiviteter året runt och en rad olika vandringsleder att välja mellan, alltifrån korta dagsvandringar längs gamla lotsstigar till den 10 mil långa världsarvsleden.

www.hogakusten.com

Skåneleden, Bjärehalvön, vandring.

Skånleden går vackert längs havet på Bjärehalvön.

Staffan Andersson/TT

Skåneleden

Skåneledens 130 mil är uppdelade på sex delleder, som i sin tur är indelade i 113 etapper. De går genom ett omväxlande landskap, ofta med närhet till både bad, kultur, bra mat och mysiga boenden. En av dellederna går genom Österlen i sydöstra Skåne och är uppdelad på sju dagsetapper. Flera av dem går helt längs kusten.

www.skaneleden.se

77 semestertips för sommaren 2021 – hit drömmer vi om att resa på hemestern

Här hittar du fler resmål för vandring

  1. På Svenska Turistföreningens hemsida finns tips på vandringar över hela landet. STF:s tolv signaturleder från norr till söder är en bra bucket list att utgå från. Du kan även få tips om närliggande boenden.
    www.svenskaturistforeningen.se
  2. Naturkartan och AllTrails är två bra appar för att hitta fina naturområden och vandringsleder där du befinner dig.
    naturkartan.se
    alltrails.com