Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Skärgårdspärlor att upptäcka i sommar – från norr till söder

16 apr, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Karlskrona
Sverige har så många fler vackra skärgårdsmiljöer än bara de populära resmålen i Stockholm och på Västkusten. Det finns tiotusentals andra öar, kobbar och skär att upptäcka. Vi guidar dig till bästa maten, boendet och lugnet – från Haparanda, via Västervik till Blekinge (och många fler).
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips

Stockholms skärgård och Västkustens skärgård är välkända turistmål på sommaren, men det finns så många fler skärgårdar i vårt land. Här listar vi några av de många guldkorn som ofta fått stå i skymundan, men är mer än väl värda att styra till för en rejäl dos sommarkänsla.

Bottenvikens skärgård: Haparanda, Luleå, Piteå

Årets upplaga av Expedition Robinson har gjort att många har fått upp ögonen för den norrländska skärgården, som bjuder på såväl klippor som urskog och sanddynor.

Annons

Bottenvikens skärgård består av över 4 000 öar och inkluderar kuststräckan från Haparanda via Kalix, Luleå och Piteå.

Brändöskär
Brändöskär. Foto: Visit Luleå.

I Luleå skärgård finns via kommunen ett flertal skärgårdsstugor att boka för en skön semester. På Sandön finns fina stränder, boende och trevliga restaurangen Klubbviken. Även på Hindersön finns både boende och restaurang. Pittoreska Brändöskar, Kluntarna och Junkön är andra populära destinationer.

Piteå är känt för sin vackra kust och sitt havsbad, och även här finns stugor att hyra på ett flertal öar. Ön Stenskär utanför Piteå har lång sandstrand, små fiskestugor och ett flertal gamla mystiska gamla labyrinter.

Annons

På Seskarö utanför Haparanda ligger till populära Seskarö wärdshus, och här finns också stugboende och camping.

Nyköpings och Trosa skärgård

Mellan Trosa och Oxelösund sträcker sig den här vackra kustremsan, som består av bland annat populära Stendörrens naturreservat. Upptäck området med egen båt eller turbåt. Bra mat och boende hittar du runt Trosa eller Oxelösund.

Utanför Nyköping finns massor av vilda öar att kryssa runt mellan, men också ett flertal ställen för mat och övernattning, exempelvis på Sävö. Utanför Trosa finns också mysiga Kråmö Skärgårdsby.

Annons

S:t Anna Skärgård och Gryts Skärgård

S:t Anna skärgård och Gryts skärgård bildar den Östgötska skärgården, en relativt oupptäckt pärla med mycket att erbjuda. Kombinera med besök i mysiga Söderköping och kanske en tur på Göta kanal – vad mer kan man önska av en semester?

I S:t Anna skärgård finns gott om gästhamnar, matställen och boenden av olika klasser.

Gryts skärgård är lite mer avlägsen och lite ensligare, men på Ekön finns camping och Harstena och Håskö har boende, trevliga gästhamnar och serveringar.

Annons

Västerviks Skärgård

Hasselö är ett populärt resmål i Västerviks skärgård och man tar sig enkelt hit med skärgårdsbåt. Här finns vandrarhem, lanthandel, minigolf, restaurang, uthyrning av cyklar och trampbåtar m.m. På Idö finns en uppskattad skärgårdskrog och även på Stora Grindö och Rågö hittar du trevliga serveringar. Men, området bjuder verkligen på många fler riktiga pärlor att upptäcka!

Annons

Övriga tips längs Smålandskusten

Även längre ner längs kusten finns det massor av öar som är naturreservat. Utanför Oskarshamn finns bland annat Runnö och Blå Jungfrun (dit häxorna enligt sägnen flyger på skärtorsdagen). I Kalmarsund hittar du bland annat Varnanäs skärgård och Norra Tjust skärgård naturreservat.

Vänerns skärgård: Lurö, Torsö

Visst kan det finnas skärgård även i en insjö! Vänern har hela 22 000 kobbar och skär att upptäcka. Runt Vänern finns ett 20-tal gästhamnar väl värda ett besök, och på landsidan av sjön finns många mysiga restauranger och fik med härlig utsikt över vattnet och öarna, som delas in i fler olika små skärgårdar.

Annons

Lurö skärgård består av hundratal kobbar och holmar. Huvudön Lurö nås med egen båt eller färja från Säffle. Den största delen av ön är naturreservat, men här finns också ett antal privatägda hus. Här finns krog och vandrarhem, varifrån du själv kan utforska omgivande öar med båt eller varför inte kanot?

På Torsö utanför Mariestad finns 600 bofasta invånare men också flera fina boendealternativ för semesterfirare och en mysig hamnkrog. Torsö och intilliggande Brommö bjuder på vacker skärgårdsmiljö och fina vandringsleder.

Övriga tips i Vänerns skärgård

Runt Kristinehamn finns massor av små fridfulla öar att upptäcka ostört, med fina badplatser och bryggor att lägga till vid. Alvön och Långön är två populära destinationer.

Annons

Tösse skärgård är den största skärgården på västsidan av Vänern och är perfekt för paddelturer, bad och tältning. På Svegön, Sandön och Björkön finns inbjudande sandstränder och fina möjligheter att tälta, med grillplatser, toaletter och vandringsleder. Mitt i Vänern ligger också Djurö nationalpark.

Blekinge skärgård: Karlskrona och Tjärö

Hela Karlskrona är uppbyggt på olika öar och skärgårdskänslan infinner sig redan från centrum och dess vy över öarna med små röda stugor. De stora öarna Hasslö, Tjurkö, Sturkö och Senoren har broförbindelse med fastlandet och är alltså tillgängliga även med bil. Till Aspö går gratis vägfärja och flera båtlinjer tar dig ut till de mer avlägsna öarna, mer än 1 600 stycken att välja på. Vissa är lugna naturreservat perfekta att upptäcka med cykel eller till fots, andra har lanthandel, fik, kiosk och restauranger.

Annons

På idylliska Tjärö utanför Karlshamn finns vandrarhem, kiosk och en välbesökt sommarrestaurang vid vattnet. Här finns små naturlekplatser för barnen, korta promenadslingor och flera badbryggor. Båt till Tjärö går från Järnavik, Karlshamn eller Matvik. I närheten ligger även naturreservatet Eriksberg där man kan åka på viltsafari, bo flott och äta gott.

Övriga tips i Blekinge skärgård

Utanför Tjärö ligger Tärnö, i sann Saltkråkanstil, som också den trafikeras av lokala skärgårdsbåtar. Här finns en enklare restaurang och kiosk.

Utanför Sölvesborg ligger den mytomspuna ön Hanö, som bjuder på både röda stugor och vacker avensboksskog. Hanö är en populär sommardestination och har flera fina badplatser och en fiskrestaurang.

Annons