Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Flygresenärer varnas för okända bagageregeln – kan vara livsfarligt

18 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna på flygplatsen.
2137645107
Vissa regler på flygplanen är det många som bryter mot – men nu sprids varningar kring en lite okänd regel som kan vara riktigt farlig att ignorera.
Här är regeln du behöver känna till, för dig och andras säkerhet.
Annons
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsarBrand logo
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsar

Många av oss använder powerbanks eller portabla batterier när vi är på resande fot – det är ett enkelt och smidigt sätt att se till att vi alltid har en laddad telefon, även om vi inte har tillgång till eluttag.

Men när du flyger är det viktigt att du inte har för avancerade powerbanks, och inte heller använder dem ombord. De kan nämligen försätta både dig och resten av planet i livsfara.

Powerbanks består nämligen av litiumbatterier, som kan nå farliga värmenivåer. Om ett litiumbatteri kortsluter kan det självantända, och litiumbränder går inte att släcka som vanliga bränder.

– De kan se små ut, men den inverkan de kan ha när de orsakar en brand ombord går inte inte att föreställa sig, säger Joe från Grepow rechargable battery till The Sun.

Annons

Det kan hända ombord på planet

Varningen har börjat spridas allt mer på sociala medier, och fick ny uppmärksamhet när brittiska författaren Pandora Sykes nekades att checka in sin ”smarta resväska” när hon skulle flyga. En smart resväska har inbyggda USB-portar att ladda mobilen i, Bluetooth-anslutning och elektroniska lås. På grund av de inbyggda litiumbatterierna är det dock allt fler flygbolag som nu förbjuder den typen av väskor.

Bara i år har det rapporterats om flera händelser involverade litiumbatterier på flygplan. I januari fick två passagerare brännskador mellan Taiwan och Singapore när powerbanken började brinna, och i februari tvingades ett United airlines-flyg att vända tillbaka i luften efter att en passagerares powerbank hade börjat brinna.

Om du fått höra att du inte ska använda din powerbank ombord på planet så är detta alltså anledningen. Börjar din powerbank ryka eller bli varm ombord på planet bör du säga till personalen genast.

Annons