1:31

Efter reklamen: 10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

(1:31)

De flesta som reser med flygplan är mest måna om att ta sig till destinationen på ett så enkelt och bekvämt sätt som möjligt, kanske med lite mat, en film och en tupplur. Men det finns också de som blir bråkiga, för fulla och stökiga ombord – och det är de som flygpersonalen måste lägga stor del av sitt fokus på.

Bästa kläderna att flyga i – perfekta reseoutfiten

Nu berättar en flygvärdinna på Australiens största flygbolag, Qantas, om hur flygpersonalen gör för att hålla det tryggt och lugnt ombord.

– De flesta som kliver ombord vill bara komma på utan att märkas. De vill få upp sin väska och sätta sig snabbt, inte vara i vägen. Men de som inte är helt med, kanske på grund av droger eller alkohol, de sticker ut i den miljön, för de krånglar väldigt mycket mer. De kan inte sitta stilla och sitta bekvämt, säger flygvärdinnan till Escape.

Det kollar flygpersonalen efter ombord

Hon menar att det finns en viss typ av passagerare som tror att de kan ”dricka sig till värdet av biljetten” när det ingår dryck – men att det på de inhemska flygningarna oftast bara finns två enheter per passagerare.

Avslöjandet: Du har använt kudden på flygplanet fel under hela ditt liv

Som många andra yrkesgrupper har flygvärdinnor ett slags eget slang, där exempelvis BOB – babe on board – är ett slangord för en snygg passagerare. Men för just stökiga passagerare finns inga särskilda kodord menar flygvärdinnan – i stället handlar det om att se tecknen och kommunicera det inom personalen.

– När det är en eller två personer av 300 som genast märks av – vi kollar efter huvuden som guppar upp och ner varje gång det kommer ett ljud eller de kollar intensivt – så gör vi genast varandra uppmärksamma på det. Ibland är det bara en nervös resenär, men ens instinkt för att hitta de som kommer skapa trubbel blir skarpare med tiden.

10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

Mer läsning

Femina