Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

17 somriga utflyktstips i och i närheten av Stockholm

28 jun, 2018 
AvNanna von Knorring
Utflykter nära Stockholm i sommar
Sommar, sol och salta dopp. En sommar i stan kan vara både idyllisk, spännande och nytänkande. Här listar vi 17 tips på utflykter för dig som befinner dig i Stockholm i sommar.
Annons
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och lagunerBrand logo
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Blir det en sommar i city i år? Det finns mycket härligt att göra i och omkring Stockholm som ger den rätta sommarkänslan, oavsett om det är vardag eller helg.

Ifall inspirationen tryter och det känns som att du vill prova något nytt istället för en picknick i närmaste park eller en klassisk sväng på Djurgården när du är ledig, så är den här listan för dig. Det finns nämligen mycket att upptäcka såväl inom tull som i länet och dess närområde.

Här listar vi 17 tips på utflykter i sommar – alla nära Stockholm!

1. Saltsjöbadens friluftsbad, Nacka

Gör en utflykt till Saltsjöbadens vackra kallbadhus i trä, som byggdes redan i början av 1900-talet. Friluftsbadet har såväl dambad, herrbad och mellanbad. Vid mellanbadet finns en sandstrand, hopptorn och studsmatta för barnen. Här finns även restaurang som serverar frukost, lunch och middag.

Annons

2. Bergianska trädgården, Norra Djurgårdsstaden

Gör en dagsutflykt till Stockholms botaniska trädgård vid Brunnsvikens strand. Här finns växthus med växter från hela världen och vackra miljöer med grönska att promenera runtomkring i. Passa på och ta en fika i växthuset eller på det pittoreska Gamla orangeriet.

3. Häringe slott, Västerhaninge

En halvtimme söder om centrala Stockholm ligger Häringe slott från 1600-talet. Här kan du promenera i natursköna miljöer, fika, äta brunch, lunch eller middag på slottet. Tar du in på slottet kan du dessutom bada i deras pool och bada bastu nere vid sjön.

Gör en utflykt i Stockholm – exempelvis till Häringe slott!
Häringe slott är ett utflyktsmål knappa 30 minuter från Stockholm. Foto: Jenny Drakenlind/Häringe Slott

4. Blå lagunen, Ekerö

Ta ett dopp i en turkosblå sjö som lika väl skulle kunna ligga intill Medelhavet! Blå lagunen, eller Husbygropen som den egentligen heter, är en populär konstgjord sjö på Munsö (Ekerö) som erbjuder Instagramvänligt sol och bad under fina sommardagar.

Annons

5. Siggesta gård, Värmdö

Ute på Värmdö ligger Siggesta gård där det finns mycket att göra under en fin sommardag. Sov över på hotellet, ät lunch eller middag, utmana dig själv på en hinderbana och i fotbollsgolf eller hälsa på de gulliga djuren. Det finns även en fin lekplats för de små.

6. Gålö havsbad, Haninge

På nordöstra Gålö i Haninge ligger Gålö havsbad som erbjuder en av länets längsta sandstränder. Stranden är långgrund vilket gör att den passar för såväl stora som små. Vill du stanna längre än en dag för att njuta av skärgården finns det camping, vandrarhem och stugor.

7. Gripsholms slott, Mariefred

En knapp timme med bil utanför centrala Stockholm ligger pampiga Gripsholms slott. Här finns, utöver själva slottet och dess gemak, bland annat en teater från 1700-talet och statens porträttsamling med bilder på betydande personer från 1500-talet fram till i dag. Passa på och ät, fika eller besök butikerna i Mariefred för en härlig heldagsutflykt.

Gripsholms slott i Mariefred – perfekt för en dagsutflykt i sommar
Gripsholms slott i Mariefred är väl värt ett besök under sommaren. Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

8. Stockholms skärgård på egen hand

Upptäck skärgården på egen hand och gör precis det du vill under dina lediga dagar i sommar. Strömmas Cinderella-båtar trafikerar öar som Grinda, Möja och Svartsö – alla skärgårdspärlor med egen karaktär och olika aktiviteter för såväl stora som små. Om du inte vill åka långt går det även båtar till Fjäderholmarna, precis öster om Djurgården.

Annons

9. Rosenhill, Ekerö

Rosenhill är en pittoresk trädgård, ett café och ett musteri i ett ute på Ekerö. Här kan du njuta av god mat och fika som är ekologisk och i stor utsträckning även kommer från deras egen gård.

10. Taxinge slott, Nykvarn

Den enda rätta destinationen för gottegrisen! På Taxinge slott dukas ett enormt kakbord upp med över 60 olika sorters hembakade godsaker. Slottet ligger utanför Nykvarn, precis vid gränsen mellan Stockholm och Södermanland, och det tar cirka 50 minuter med bil från centrala Stockholm.

11. Sigtuna

Gör en dagstur till historiska Sigtuna. Ta en promenad i den mysiga lilla staden som även erbjuder badmöjligheter, lokala butiker att fynda i och flertalet evenemang under sommaren. Sigtuna är även ett bra lunchstopp om du bilar och utforskar slotten i närheten.

Historiska Sigtuna är ett bra utflyktsmål
Stora Gatan i Sigtuna. Foto: IBL

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

12. Tom Tits Experiment, Södertälje

Äventyrligt, roligt och lärorikt. Vetenskapsmuséet Tom Tits Experiment i Södertälje passar för både barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Här finns allt från dinosaurier och små experiment till ”centrifugen” och ”jojon” på fyra våningsplan samt ute i parken – något för alla helt enkelt!

Annons

13. Elfviks gård, Lidingö

Ta dig ut till nordöstra Lidingö för att hälsa på djuren på Elfviks gård. Här finns både getter, får, höns och kaniner samt möjlighet att rida. I gårdsbistron bjuds på lunch, mellis och fika och det finns även några lokala butiker.

14. Thielska galleriet, Djurgården

En tur ut på Djurgården behöver varken gå till Gröna Lund, Skansen eller någon annan turistmagnet. Ute på Blockhusudden ligger Thielska galleriet som är beläget i Villa Eolskulle som tillhörde konstsamlaren Ernest Thiel. Hans samling och byggnaden såldes till staten och går att njuta av som besökare i dag. Här finns även ett café och en liten skulpturpark.

15. Stendörrens naturreservat, Nyköping

En dryg timme med bil från centrala Stockholm ligger Stendörrens naturreservat som bjuder på en skärgårdsupplevelse för dig som inte har båt. Här kan du vandra över gångbroar från ö till ö och njuta av den vackra naturen. Glöm inte att packa med picknick och baddräkt!

Stendörrens naturreservat – en dagsutflykt från Stockholm
Foto: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/IBL

16. Artipelag, Värmdö

Kombinera konst, mat, natur och aktiviteter i ett med ett besök på Artipelag ute på Värmdö. Hit kan du ta dig med båt, bil eller gratisbuss från stan.

17. Trosa

Idylliska Trosa är väl värt en dagsutflykt eller varför inte en hel weekend. Promenera längs ån, handla i små butiker och bodar, njut av skärgården och stanna för en hemlagad glass på Bomans glassbar.

Annons