Turistorganisationen European Best Destination har nyligen publicerat en lista på Europas vackraste stränder. Sammanlagt har 32 000 resenärer från 116 länder fått vara med och rösta – och solklar etta blev kroatiska Pasjača, en undangömd pärla känd för sitt lugn.

Pasjača är en liten kroatisk badstrand, placerad i orten Popovići på Dubrovniks riviera. Platsen är inbäddad bland branta klippor och turkosblått hav, och kännetecknas av sin slående skönhet och sitt påtagliga lugn. Det finns varken restauranger eller barer på stranden, så de som kommer hit gör det för att finna ro och njuta av naturen.

Från Dubrovnik tar det ungefär 30 minuter att köra till Pasjača, och från Cavtat på rivieran tar det knappt tio minuter med bil.

Europas 10 vackraste stränder – här är hela listan

Förutom Pasjača har Kroatien ytterligare en strand med på listan över Europas vackraste – nämligen Nugal på Makarska rivieran som ligger på tredje plats. Andraplatsen kneps av spanska Nerja.

Även klassiska strandresmål som Italien, Frankrike och Grekland finns representerade, men också några mer oväntade kandidater som England och Montenegro. Nedan följer hela topp tio-listan:

1. Pasjača beach, Kroatien

2. Nerja beach, Spanien

3. Nugal beach, Kroatien

4. Porthminster beach, England

5. St Nicholas Island, Montenegro

6. Cala Sa Boadella, Spanien

7. Cape Drastis, Grekland

8. Saleccia beach, Korsika

9. Bestouan beach, Frankrike

10. Numana Alta beach, Italien

Källa: European Best Destinations
Toppbilden visar Nugal beach i Kroatien, fotokälla: TT/Shutterstock

Läs mer:

14 stränder på Gotland du inte får missa i sommar – från Norsta Aurar till Austre

Skippa flyget i sommar – här är 10 semesterparadis i Sverige

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips