Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här kan du basta i Helsingfors – 5 heta tips

23 jan, 2023 
AvAnnika Leone
FotografShutterstock/TT
Basta i Helsingfors.
Befinner du dig i Finland så är inte frågan OM du ska basta utan NÄR. Och i ”de tusen sjöarnas land” finns en sauna alltid nära. Här är Feminas 5 favoriter i ­Helsingfors, både för dig som gillar tystnad och för dig som är sugen på att socialisera.
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Skywheel Helsinki – lyxig tur i det blå

Skywheel Helsinki.
Skywheel Helsinki.

Vill du ta ditt bastubad till helt ny nivå? Då är det Skywheel Helsinki du ska bege dig till – om du inte är höjdrädd! Här kan du nämligen basta (och dricka champagne) i en av pariserhjulets hytter. Självklart med ett golv av glas så att du kan njuta av vyn över hela Helsingfors. Skulle höjden kännas för mycket finns det en champagnebar och bubbelbad på marknivå att njuta av.

Adress: Katajanokanlaituri 2.

Mer info: skywheel.fi/sw

Löyly – för den sociala

Löyly ekobad.
Löyly ekobad.

Att hälla vatten på de varma stenarna kallas för ”löyly”, därav namnet på Finlands kanske mest kända ekobad i utkanten av Helsingfors Design District. Arkitekturen i kombination med den fantastiska utsikten över skärgården lockar folk från hela världen till Löyly som har tre vedeldade bastur och bad året om. Men det här inget ställe för dig som vill åt lugnet. Här kan du stöta på allt från festsugna möhippe-gäng till amerikanska turister som klagar på värmen … Men med det i åtanke är Löyly ett härligt ställe där du avnjuter en öl tillsammans med andra gäster mellan bastubaden.

Adress: Hernesaarenranta 4.

Mer info: www.loylyhelsinki.fi/en/

Kulttuurisauna – en hemlig oas

Kulttuurisauna.
Kulttuurisauna.

Du kan nästan tro att du hamnat fel när du står utanför den finska arkitekten Tuomas Toivonens och den japanska designern Nene Tsubois ekologiska design-bastu vid Havshagens betongarkitektur. Från utsidan ser bastuanläggningen mest ut som en lagerlokal, men insidan är något helt annat: mumma för själen!

Annons

Här möts trä, sten och vatten i harmoni i en spartansk miljö utan klockor, speglar och mobiler – garanterat selfie-fritt! Kulttuurisauna är öppen året runt och du kan isbada på vintern.

Adress: Hakaniemenranta 17.

Mer info: www.myhelsinki.fi/sv

Allas Sea Pool – mitt i stan

Allas Sea Pool.
Allas Sea Pool.

Det är något visst att kunna bada mitt i stan – som på Allas Sea Pool bredvid Salutorget. Här finns olika typer av bastubad, två uppvärmda färsk­vattenpooler och den otroligt härliga havsvattenpoolen vars temperatur följer havstemperaturen.

Ett tips är att lägga ditt besök sent på kvällen för att uppleva huvudstadens kvällsljus i kombination med den vackra vyn över Östersjön.

Adress: Katajanokanlaituri 2A.

Mer info: allasseapool.fi

Kotiharjun Sauna – en äkta upplevelse

Kotiharju Sauna.
Kotiharju Sauna.

Här är Helsingfors kanske mest old-fashioned-bastu – och inget för den pryda eller värme­känsliga! Den vedeldade bastun, i distriktet Berghäll, grundades 1928 och känns ungefär som att kliva in i en svår finsk film. Här är det hett, primitivt och rått – ­vilket gör det till en äkta finsk upplevelse som du inte vill ha ogjord. Mellan bastubaden svalkar sig besökarna ute på gatan – ofta med medtagen dryck som placeras i en stor kylbox i entrén.

Annons

Var: Harjutorinkatu 1.

Mer info: www.myhelsinki.fi/sv/se

Basta som en finne

1 Ett bastubad ska vara hett

Det finns inga regler för hur ofta man ska ösa vatten på stenarna, det gör man när man känner för mer hetta – men med hänsyn till sina bastukamrater. Ta små avsvalkningspauser för att kunna bada bastu längre och drick i pauserna.

2 Piska huden

En bunt färskt björkris förhöjer bastubadet! Piska dig varsamt över hela kroppen. Det är bra för blodcirkulationen och fungerar exfolierande – dessutom ger björken en härlig doft i bastun.

3 Anamma nakenheten

Finländare gör ingen stor grej av att vara naken – varken bland folk de känner eller okända. Bastun är till för att rengöra sig och koppla av och då passar det bäst att vara naken. Men självklart är badkläder och handduk okej om man inte är bekväm naken.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons