Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hetaste resetrenden just nu – res dig i form!

01 mar, 2019 
AvFemina
träningsresor i sverige och utomlands
Hälsoresor med olika inriktningar är hetare än någonsin. Det kan vara allt från en weekend med yoga till mental träning eller sköna motionspass på stranden. Feminas Erika Kits Gölevik har tittat på vad som erbjuds, både i Sverige och utomlands.
Annons

Det som började med spa-helger och en och annan springresa för de riktigt inbitna löparna har blivit en mer och mer populär semesterform hos både kvinnor och män i alla åldrar. Utbudet av hälsoresor i vitt skilda prisklasser ökar varje år och spänner i dag över allt från meditations- och konsthelger i Sverige till tysta vandringar i Spanien. Även motionsresor för större grupper, inte sällan med kända träningsprofiler som dragplåster, säljer slut på nolltid.

Att åka på hälsoresa handlar inte om att välja mellan pool och paraplydrink eller tuff träning med strikt kost. Snarare är det kombinationen som lockar: En öl smakar aldrig så gott som i solnedgången efter en joggingrunda och glass är aldrig så uppiggande och läskande som mellan ett danspass och yoga. Att ta hand om sig kan helt enkelt vara att njuta och att ge sig själv känslan av att komma hem påfylld. Kanske lite mör i kroppen men utvilad i huvudet och full av lust till både träning och livet.

Annons

Här är 7 härliga hälsoresor i Sverige och utomlands:

 

In my garden retreat

Soller, Mallorca
Speciell yogaträning och skapande i exklusiv miljö

Att besöka In my garden i Soller på Mallorca är som att kliva in i en saga. Precis allt är vackert och inbjudande. Konst och fotografier på väggarna, prunkande innergård och en kuliss av berg som omfamnar poolen.

Här anordnar Ulrika Magnusson, tillsammans med konstnären och entreprenören Rebecka Dahlén, hälsokocken Ally Scott och den omskrivna terapeuten Louka Leppard – alla med mångårig erfarenhet av personlig utveckling – exklusiva och helande retreat för själen.

På programmet står Tula yoga, intuitiv skulptering och tyst vandring.

in my garden retreat
Vacker som en saga, In my garden retreat.

Tula yoga är en metod framtagen av Louka Leppard (som har stjärnor som Sienna Miller på kundlistan). Behandlingen börjar med en lång massage och går sedan över i en form av yoga där du får hjälp in i olika stretchpositioner ledd av Louka.

Annons

– Att släppa taget om vad som är upp och ner hjälper din hjärna att släppa det som händer på utsidan och i stället bli centrerad och fullkomligt närvarande i det som sker inom dig. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av yoga, din enda uppgift är att ta emot, andas och slappna av, förklarar Louka.

Full närvaro är också nyckeln i skulpteringen som börjar med en stunds meditation med händerna på leran och sedan övergår i ett skapande.

soller mallorca
Skulptering, yoga och tysta vandringar.

Det är känslorna som är den röda tråden genom dagarna på In my garden. De tysta vandringarna i bergen ger plats för tankar som man kanske inte annars hinner med, du uttrycker dig i lera och tas om hand om i Tula yoga. Allt detta inbäddat i vacker miljö där även skratt och samtal om högt och lågt får utrymme runt matbordet – som är fyllt av vällagad god mat.

Annons

Den här resan må kosta en rejäl slant, men… den är också något alldeles extra.

Passar dig som: Trivs i mindre grupper (4–6 personer) och värdesätter natur, god mat och en intim, varm och vacker miljö.
När: 26–31 maj, 6–11 oktober, 20–25 oktober.
Kostar: Från cirka 36. 800 kr för boende i delat dubbelrum 5 nätter, frukost, brunch och middag varje dag, privat Tula yoga behandling, guidade vandringar och intuitivt skapande.
Mer info: www.inmygardensoller.com och instagram: @inmygardenretreat

 

Träningshelg, Körunda, Nynäshamn

Bara vara, motionera och äta gott

träningshelg körunda
Fysiska utmaningar på Körunda.

Hotell Körunda som ligger en halvtimme utanför Stockholm, har storsatsat på att bli ett livsstilshotell med fokus på träning och hälsa. Här hittar du allt från utegym, bastu och en mindfulness-slinga i skogen, till extraval som SUP-yoga (yoga på surfbräda i vattnet) och Kajakpolo. Man erbjuder också regelbundet inspirations- och träningshelger med profilen Paolo Roberto, samt andra välkända tränare och yogalärare.

körunda
Efter fyspassen passar en stund i bastun.

Passar dig som: Tycker att träning, natur och god, nyttig mat går hand i hand.
Pris: Från 1 495 kr per natt för del i dubbelrum med frukost och 3-rätters middag samt entré till relaxen, bastu, utegym och mindfulnesslinga.
Mer info: www.korunda.se

 

Training camp

Monte Gordo, Portugal
Skratta och svettas på en av Europas vackraste stränder

training camp portugal
Morgonjogg vid stranden.

I byn Monte Gordo i södra Portugal, precis vid spanska gränsen, förenas varje vår och höst, alla åldrar, typer och träningsnivåer kring en gemensam nämnare – rörelse. Stämningen är helt befriad från prestation, någon åker för att komma igång med motionen, en annan för att vässa formen. En 80-åring kvinna kör dansklass bredvid en 20-årig tjej.

Annons

Här erbjuds allt från yoga, dans och stavgång till löpning och crossfitträning Missa inte morgonpromenaderna längs den kilometerlånga stranden.

monte gordo
Trainingcamp för alla åldrar i Portugal.

Passar dig som: Vill ha ett smörgåsbord av träning och tillåtande, uppsluppen stämning.
Pris: Från 9 995 kr för en vecka inklusive direktflyg till Faro flygplats, transfer, halvpension med frukost, middag och all träning.
Mer info: www.springtime.se

 

Holistisk träning

Järvsö, Båstad och Stockholm
Lär känna din mångsidiga kropp

holistic
Holistisk träning finns på flera platsen i Sverige.

Holistisk träning beskrivs bäst som motion utan mätbara mål och/eller prestation utan snarare träning mätt i tillstånd, syfte och energi. Här är upplevelsen av att röra sig det enda målet och du får utforska hur du kan påverka ditt inre tillstånd genom att röra kroppen på olika sätt.

Annons

Klasserna är yogainspirerade och leds av Cecilia Gustafsson. Hon bjuder även på rena yogaklasser och också på annan träning som är tuffare.

Finns på flera platser i Sverige 2019.

Passar dig som: Längtar efter att fylla på med något djupare och mer kittlande i din ”vanliga” träning.
Pris: Från ca 1 295 kr för en heldag med träning och lunch.
Mer info: www.holistictraining.se/events-workshops/

Vedic art & vandringar, Frötuna gård

Måla och njut av meditativ vandring

frötuna

Drömmer du om att måla, men tänker att du inte kan? Eller längtar du ut i naturen? På Frötuna gård utanför Uppsala erbjuds stillsamma retreats av olika slag året om. Bli vän med din inre kritiker och släpp fram kreativiteten med Vedic art där du målar med den kunskap du redan har, men kanske inte låtit blomma ut. Eller kan man följa med på några av deras vandringar som presenteras med parollen ”Vandring mot allt som är viktigt på riktigt”.

Annons

Passar dig som: Söker stillhet och natur, men gärna kryddar med en aktivitet.
Pris: Från 3 750 för del i dubbelrum, middag på fredagskvällen, frukost, lunch, middag på lördagen och frukost, lunch på söndagen.
Mer info: www.frotuna.nu

 

Killans bönegård, Österlen

Tystnad och tid för dig själv

killans bönegård
Stillhet och tystnad på Killans Bönegård.

Svenska kyrkan är öppen för alla och arbetar på många ställen i landet med tillflyktsorter av olika slag, ofta till ett förmånligt pris. Killans bönegård på Österlen är ett exempel. Gården är kopplad till Svenska kyrkan och erbjuder bön, fina vandringsvägar och tystnad. Det finns olika typer av tystnad, menar man – den obekväma, och den självvalda tystnaden som blir som en vila.

Passar dig som: Söker stillhet och natur, men gärna vill ha personlig vägledning.
Kostar: Från 1 800 kr för en helg inklusive boende, vegetarisk mat, personliga samtal med präst, bönetillfällen.

Annons

 

Vegetarisk matlagning, Soller, Mallorca

Näringslära, mattips och yoga

soller mallorca

Vill du lära dig laga växtbaserad mat tillsammans med en av Sveriges skickligaste kockar inom området? Kocken och författaren Cecilia Davidsson och Atmayoti yogastudio anordnar regelbundet en resa till Cas Bernats i Soller på Mallorca. Cecilias mat är smakrik och inspirerande. Perfekt för dig som vill lära dig knepen som ger sund och lite roligare vegetarisk mat. Förutom näringslära och matlagning står vandring och yoga på schemat.

vegetarisk matlagning mallorca
Lär dig laga växtbaserat på Mallorca.

Passar dig som: Vill njuta av gemenskap, mat, yoga och natur. Och samtidigt lära dig något nytt.
Kostar: 1 2500 kr för 5 dagar med del i dubbelrum samt helpension, yoga och  workshops.
Mer info: www.atmayoti.se

Läs om hur du kan miljökompensera för flygresan på klimatkompensera.se.

AV ERIKA KITS GÖLEVIK

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Läs mer:

Annons