Ligurien kommer nästan som en överraskning när man åker bil från Nice. På motorvägen mellan Frankrike och Italien finns numera inga gränskontroller och efter ett par tunnlar har man plötsligt bytt land, utan att veta riktigt var det skedde. Om det nu inte vore för landskapet, vill säga. I Ligurien reser sig bergen brantare än i Frankrike. Här vandrar Alperna raka vägen ner i havet och bjuder på mäktiga vyer. Små byar klättrar på bergsryggarna, fält med nejlikor lyser upp och på stupande terrasser grönskar vinrankor och olivträd. Det sägs att Liguriens stenterrasser motsvarar kinesiska muren i längd och arbetsinsats, men ingen vet om det verkligen är sant.

Ta ett dopp

Nere vid havet ligger italienska rivierans badorter på rad. Först San Remo, som gärna vill likna närliggande Monaco med sitt ståtliga kasino. Kring San Remo kallas kusten Riviera dei fiori, blomsterrivieran, för sina blomsterodlingars skull. Snart följer Imperia, Ventemiglia och sedan Alassio, den kanske mest typiska badorten längs denna kust med sin jättestrand och sitt Grand Hotel. Fortsätter man österut når man inom kort Genua, Liguriens huvudstad med Italiens största hamn. Det är en upplevelse att vandra i de gamla delarna av staden med ruffiga och trånga gränder, kallade caruggi. Ännu en bit längre åt öster hittar man en av Italiens mest exklusiva orter, kändistäta Portofino vars närmaste strand Paraggi är landets dyraste.

Fem sagostäder

Strax före gränsen till Toscana kommer vad många menar är höjdpunkten i Ligurien: Cinque terre med de fem medeltida städerna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore som klänger på smala utlöpare av kustbergen ovanför havet. Som resenär förvånas man över områdets lättillgänglighet med tanke på hur isolerade städerna verkar vara. Behöver man vandra nerför bergssluttningarna, åka bil på slingrande serpentinvägar eller hoppa på en båt? Nej, man tar bara lokaltåget genom en tunnel från hamnstaden La Spezia och kliver av i den stad man vill börja med. Mellan stationerna i Cinque terre kan man göra en av Italiens finaste vandringar via leden Sentiero azzurro, den blå stigen, som slår det mesta. Man möter en hel del förundrade amerikanare och japaner som frågar om det verkligen bor människor i Cinque Terres städer… De färgglada husfasaderna, torgen och kaféerna som trängs med uppdragna fiskebåtar ser ut som om de var tagna ur en saga. (Inga bilar tillåts, de får inte plats.) Alla nämnda städer, vyer och stränder är bara en del av vad Ligurien har att erbjuda. Utandömet skulle kanske någon säga. Efter några dagar här har ögonen vant sig vid utsikter och panoraman. Däremot är det svårt att bli blasé inför regionens varierade kök där fisk och skaldjur spelar en central roll. Inte heller tröttnar man på den varma atmosfären, som särskilt på mindre ställen handlar om tillbakalutad livsglädje och trevliga möten på bytorgens kaféer och ljugarbänkar.

Ut & äta

Il Marin

På matmarknaden Eataly i Genuas gamla hamn finns denna förstklassiga restaurang, öppen för både lunch och middag.

Lupo

Hemlagat italienskt i ordets bästa bemärkelse. Missa inte raviolin i valnötssås. Adress: Via delle Monachette 20, Genua.

Trattoria da Sandro

Ligger i staden Vernazza och har en mängd läckra fiskrätter på menyn, till exempel svärdfisk med tomater, oliver, kapris och pinjenötter. Adress: Via Roma 69, Vernazza.

Taverna al 29

Restaurangen sätter en ära i att kunna presentera genuina liguriska specialiteter, även mindre kända sådana. Adress: Piazza Cassini 5, San Remo.

Antica Trattoria del Porto Maria

Klassisk trattoria med en lång meny av ljuvliga pastarätter, som linguini med scampi i konjak. Adress: Piazza Caricamento 22, Genua.

Matmarknader

Eataly

På gourmetmarknaden Eataly i Genuas gamla hamn hittar du massor av lokala delikatesser. Allt från lokala viner och fantastisk pesto till saffransost och vildsvinskorv. (www.genova.eataly.it)

Mercato Orientale

För en betydligt mer traditionell marknadsupplevelse i Genua rekommenderas denna täckta marknad med gamla anor. Adress: Via XX Settembre 75.

Specialiteter från trakten

Pesto genovese. En av de pestovarianter som används mest i världen. Basilika, pecorino, parmesan, vitlök och pinjenötter stöts i mortel och blandas med lokal olivolja.

Focaccia. I Ligurien finns ett otal sätt att göra focaccia – mjuka eller krispiga, ofyllda eller smaksatta med lök, rosmarin, salvia eller oliver. Eller focaccia al formaggio med dubbla lager smält ost.

Farinata. Den liguriska pannkakan bakad av kikärtsmjöl är mycket omtyckt och smaksätts ibland med färsk rosmarin eller kronärtskocka.

Torta di verdure. Läcker grönsakspaj med zucchini och vilda örter, som gurkört, som plockas på senvintern.

Goda viner. Sciacchetrà är ett berömt vitt vin från Cinque terre-trakten. Ett annat är Colli di Luni, gjort på den vita vermentinodruvan.

Bo bra

Hotel Miramare

Trevliga staden Sestri Levanti kan skryta med att ha stränder åt två håll. Vid den ena ligger detta välskötta och prisvärda hotell med härliga vyer och bra frukost. www.hotelmiramare.com

Grand Hotel Alassio

Kombinerar toppmoderna rum med charmen hos ett historiskt anrikt grand hotel i Alassio vid rivieran. Lyxigt spa ingår. www.grandhotelalassio.it

La Terrazza dei Pelargoni

Detta lilla pensionat med hög mysfaktor är ett klockrent budgetfynd i trevliga Ventimiglia på rivieran. www.laterrazzadeipelargoni.it

Hotel Palme

Erbjuder fyrstjärnigt lugn under palmerna i Monterosso, den största och mest badortsliknande av Cinque terres fem städer. www.hotelpalme.it

6 kändisar

Cinque terre. Regionens mest omtalade plats. De fem små medeltida städerna som klänger på kustbergen är förbundna med en tåglinje och en vandringsled.

Portofino. Mycket vatten har kluckat vid bildsköna Portofinos kajer sedan Greta Garbo och Frank Sinatra hängde här. Men den färgstarka fiskebyn är fortfarande ett paradis för rika kändisar och dagsbesökare.

Genua. I Liguriens största stad finns massor att se, som den praktfulla San Lorenzo-katedralen och Acquario, världens näst största undervattensvärld.

San Remo. Vill väldigt gärna vara ett Monaco, som ligger nästgårds. Som svensk ska man inte missa Villa Nobel – det vackra hus där vår berömde uppfinnare och industrimagnat bodde och verkade.

Alassio. Sinnebilden av en badort på den italienska rivieran. Trängselvarning under augusti. En utflykt till ön Gallinara rekommenderas.

Dolceacqua. En av många charmiga byar som finns i Liguriens dalgångar. Har en bedårande medeltida bro över en stilla rinnande flod och en intressant vinproduktion.

Ligurien…

…är en av Italiens minsta regioner och består av en smal kustremsa som sträcker sig från franska gränsen bort till Toscana. Bergen avgränsar regionen från Piemonte och Santa Emiliana i norr. Mer info om Ligurien hittar du på www.turismoinliguria.it

Bästa tiden

Badsäsongen varar från juni till oktober med en topp i juli och augusti då trängselvarning utfärdas för strandorterna. April till juni samt september och oktober är populära tider för vandringar och matresor.

Av ANDERS PIHL

Foto Mia Påhlsson, ANDERS PIHL

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Ett italienskt sommarhus
Boktipset – Syditaliens kök och skafferi
En hemlig italienare
Moderedaktionen i Italien
Härliga pastarecept för alla smaker

Mest läst