Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Marita Karlsons top 10 i Kalifornien

26 aug, 2013 
AvCaroline Löfgren
Annons

Svenska modellen Marita Karlson njuter av att bo i Kalifornien och här delar hon med sig av sina absoluta favoritställen.

Vill du läsa mer, se bloggen www.californication.se.

Classic Organic Farm & Market, CA

Classic Organic Farm & Market

Den trevligaste upptäckten jag har gjort längs Kaliforniens kust är den supergulliga ekologiska gården, som ligger omringad av bergen i Santa Barbaras vindistrikt. Här plockar du dina egna bär ute på fältet eller köper frukt och grönt i ladan. Betalar gör man i tunnan. Ett perfekt sätt att få i sig lite nyttig färdkost längs vägen – och samtidigt ta en bensträckare.

Classic Organic Farm & Market ligger cirka 45 minuter norr om Santa Barbara längs 101 North.

Classic Organic Farm & Market, 2330 Old Coast Hwy Gaviota, CA 93117
Bridlewood Winery, CA

Bridlewood Winery

I bergen ovanför Santa Barbara ligger Santa Ynez och Los Olivos – små orter som utgör Santa Barbaras vin distrikt. Här finns det så mycket att göra att det nästan krävs en egen ”topp tio”-lista.
Blommande fält av lanvendel

Vad sägs om att besöka blommande fält av lanvendel, äta på små söta restauranger eller ta en tur förbi en rolig strutsfarm när man har kryssat klart mellan vingårdarna? Här kan man lätt spendera ett par dagar och varje gång upptäcker man nya favoriter.

Annons

Bridlewood Winery är ett måste om man vill testa vin i världsklass och samtidigt njuta av en fantastisk utsikt över bergen. Man kan ta med sig egen picknick och sitta i den stora trädgården.

Tips! Det finns en bullrig italiensk krog bredvid saloonen i Santa Ynez som är riktigt bra för långa middagar med gott lokalt vin.

Bridlewood Winery, 3555 Roblar Ave, Santa Ynez CA 93460


Marita Karlsons top 10 i CA

Montecito, Santa Barbara

I Montecito, en lummig och vacker förort till Santa Barbara, ligger stranden Butterfly Beach med hotellet Four Season Biltmore.

Om du har möjlighet, lägg lite tid på att besöka deras ljuvliga spa, med utsikt över havet. En drink och tapas i The Ty Lounge är också trevligt – och jag lovar att julbuffén är makalöst bra!

Four Seasons Biltmore, 1260 Channel Dr, Santa Barbara, CA 93108


Malibu, Point Dume
Malibu, Point Dume

Malibu, Point Dume

Stränder blir inte mycket bättre än såhär i Los Angeles. Little Dume är en oerhört vacker strand med en otrolig utsikt över Santa Monica Bay och hela Malibus norra kust.

Annons

Om du vill promenera längs stranden, så väljer du antingen parkeringsplatsen på norra sidan om udden och knallar upp den vägen. Eller parkerar du vid den södra delen och tar sedan trapporna ner till stranden.

Är det lågt tidvatten sträcker sig promenaden ända till Paradise Cove och är det riktigt lågt, som det oftast är under vinterhalvåret, kan man gå runt udden. Många heta kändisar huserar i lyxvillorna som skymtas uppe bland klipporna – och i vattnet syns ofta både delfiner och sjölejon.

Point Dume State Beach and Preserve, Westward Beach Rd, Malibu, Ca 90265


Malibu, The Malibu Cafe

Malibu, The Malibu Cafe

Längs Kanan Dume som är en slingrig bergsväg från havet upp till bergen ovanför Point Dume finns det några härliga men rätt okända pärlor som man inte får missa. The Malibu Cafe till exempel ligger gömt i grönskan och är mycket rustikt – vilket så klart också är en del av charmen. Ta en lång söndagsbrunch eller varför inte en pingismatch i den stora trädgården? Kan varmt rekommenderas.

Annons

Malibu Cafe, 327 Latigo Canyon Rd, Malibu CA 90265


Joshua Tree & Mojave öknen

Joshua Tree & Mojave öknen

Det är något speciellt med varma ökenvindar och att ta sig ut till Mojave-öknen och Joshua Tree National Park är ett måste om man semestrar i Kalifornien. Resan tar ungefär två timmar med bil från L.A och det är som att komma till en annan värld.

Jag gillar Hidden Valley, som är en del av parken, bäst. Klipporna har alla möjliga och omöjliga former, som glöder när solen går ner över dem. Magiskt.


Eagle Rock, Topanga Canyon

Eagle Rock, Topanga Canyon

I Topanga Canyon hittar man lugnet. Här står tiden stilla och det är bohemiskt mysigt. Topanga är ett gammalt ”hippiesamhälle”, som ligger i bergen mellan Malibu och Santa Monica, och bjuder på fina utsikter, unik natur och mycket djurliv.

Min favoritklippa, Eagle Rock, kan vara den snyggaste platsen på jorden när solen går ner över den.

Det finns olika sätt att ta sig upp till toppen, ett är att parkera på Trippet Ranch och sedan ta Musch Trail. Det är som ett cirka sju kilometer långt träningspass med vackra berg och kullar som kuliss.

Annons


Venice, Gjelina.

Venice, Gjelina

Att Gjelina är en av Los Angeles bästa restauranger är ingen nyhet och sedan ägaren så finurligt öppnade en Take Away bredvid så har jag varit en stammis. Till frukost serveras bland annat avokado- eller laxtoast och till lunch olika sallader med närodlade ekologiska grönsaker. Och pizzorna kan vara de godaste ni någonsin smakat! Antingen sätter man sig på de upp- och nervända mjölklådorna eller så tar man pizzan under armen och beger sig till stranden.

Gjelina, G.T.A, 1429 Abbot Kinney Blvd, Venice, Ca 90291


Local 1205, CA

Local 1205

På gatan Abbot Kinney i Venice finns många smultronställen, speciellt om man gillar smoothies och pressade juicer.

Jag stannar gärna till och tar mig en Seadew på Local 1205. Här finns något för alla och vad är bättre än att släcka törsten med en kyld kallpressad ekologisk juice? Seadew innehåller bland annat kokos, ananas, mandelmjölk och hampafrön (och vill man så finns alla superfoods som tillägg). På menyn finns också ostron och vedugnsbakad pizza till exempel.

Annons

Local 1205, 1205 Abbot Kinney Blvd, Venice Ca, 90291


Laguna Beach, O.C

Laguna Beach, O.C

Södra Kalifornien tar inte slut i Los Angeles. Vi får inte glömma Laguna Beach, som ligger mellan L.A och San Diego, och längs The Golden Coast. Laguna Beach är, i min mening, den mysigaste av Kaliforniens alla kuststäder.

Här samlas konstnärssjälar, naturentusiaster och surfare, så klart. Jag gillar att strosa runt i de små butikerna och gallerierna, kanske stanna för att dricka något gott på en av de härliga verandorna eller ta med mat till stranden.

Det finns gott om fiskrestauranger och även små ”boutiquehotels” om man vill stanna några dagar. Ett perfekt avslut på en lång resa genom Kalifornen.

Tips på vägen

  • Tom Tom Appen Navigationsappen ger dig vägbeskrivningar på Iphone/Ipad utan att du behöver internet och är busenkel att använda.
  • Hyrbil Lokaltrafiken är inte som i Sverige, därför är egen bil är ett måste för att ta sig runt på ett smidigt sätt.
  • Cash is king Många små hak tar inte kort, så kontanter är bra att ha. Dessutom behövs växel till parkeringsautomater.
  • Trafiken Avstånden är långa och det tar tid att ta sig kors och tvärs genom Los Angeles. Därför bör man komma ihåg att kolla trafiken innan för att undvika den värsta rusningen. Planering är med andra ord att rekommendera.
Annons