coronagräns för bilutflykter

UD har beslutat att förlänga avrådan från icke nödvändiga utrikesresor fram till den 15 juli. Det skriver Dagens Nyheter med flera som rapporterat från onsdagens pressträff med regeringen där statsministern, utrikesministern, socialministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör deltog. 

– Sommaren kommer att bli annorlunda, säger statsminister Stefan Löfven.

Max 2 timmar bort

Nytt besked för dagen är även en maxgräns för resor inom landet. Svenskarna uppmanas att inte resa mer än två timmar bort med bil från hemadressen. Detta för att begränsa smittspridning när vi nu gör upp planer för en sommarsemester inom Sverige.

– Resan ska vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det förutsätter att man inte träffar äldre i riskgrupper eller tar upp nya eller äldre bekantskaper, säger socialminister Lena Hallengren (S) om rekommendationerna.

Begränsningen på max 50 personer vid allmänna sammankomster kvarstår, liksom att icke nödvändiga resor ska undvikas över huvudtaget.

Löfven tveksam till munskydd

På onsdagen gick EU-kommissionen ut med riktlinjer om att bära munskydd vid resor. Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten menar att det inte är någonting att förlita sig på.

– Munskydd i det allmänna rummet tillför inte något större skydd i befolkningen, säger generaldirektör Johan Carlson.

– Det finns en risk för en falsk säkerhet, att man kan tänka att man inte blir smittad om man har munskydd, tillägger statsministern.

På frågan om när det kommer vara möjligt att resa fritt igen finns inget svar.

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT

LÄS MER:

Köpa hund under corona? Så här tycker experterna

Forskarna: Så kommer corona-vågorna att slå till framöver

Experterna: Därför ska du inte köpa coronatester