la gomera resguide

La Gomera som ligger granne med Teneriffa kallas för den magiska ön och det räcker att åka med bilen en stund för att förstå varför. När man lämnat färjehamnen i huvudstaden San Sebastián kommer man snart in ett kärvt och brant sluttande månlandskap. Den dramatiska geografin har vulkaniskt ursprung och präglas av flera djupa dalar. Efter några klättringar uppåt med bilen tilltar växtligheten. Små färgglada byar dyker upp bak­om vägkrökarna och odlingar med banan och mango ersätts snart av vin och äpplen högre upp där luften är svalare.

Grönskan fortsätter att tätna för att så småningom förvandlas till en djungel uppe på 1 500 meters höjd i Garajonay, öns världsarvslistade nationalpark. Här trängs lagerträd klädda med mossa och lianer, fuktade av molnen som driver genom skogarna.

La Gomera är ett eldorado för cyklister – trots backarna.

Naturupplevelser och skön avkoppling

Efter att ha passerat Garajonay kommer man till nordvästra delen av ön. Byarna här ger känslan av att man är i eget och sällan besökt land, väldigt olikt de större Kanarieöarna. De gamla tiderna när så gott som alla levde på odling och fiske känns inte långt borta.

La Gomera har bara 22 000 invånare och väldigt lite turism. Visst ser man solbadare på stränderna, vandrare i bergen och enstaka gäng med cyklister. Men de är inte många. Det är egentligen  konstigt för här är det enkelt att kombinera naturupplevelser och kultur med skön avkoppling, till exempel vid poolen på lyxhotellet Jardin Tecina i Playa de Santiago eller på något av de små pensionaten i byarna. Om du åker hit så gör inte bara en dagsutflykt utan stanna några dagar och upptäck vad ön bjuder på.

6 höjdpunkter på La Gomera

San Sebastián

La Gomeras lilla huvudstad har mysiga gränder och torg och flera intressanta historiska byggnader. Här finns också öns största och bästa utbud av restauranger.

Agulo

Öns kanske vackraste by klänger på en liten plätt mellan havet och stupande bergväggar. Missa inte den vita kyrkan med sina bulliga takkupoler och den fantastiska utsiktspunkten Mirador de Abrante ovanför byn. Agulo har gott om hotell och restauranger.

La Fortaleza

La Gomera utmärks av väldiga klippformationer som skjuter upp som klackar i landskapet. Den mest imponerande kallas La Fortaleza, Fortet. Klippan användes av ursprungsbefolkningen guancherna som naturlig försvarsborg men också som hednisk ritualplats långt in på 1800-talet.

La Gomera reseguide

La Gomera bjuder på magiska utsikter.

Valar & delfiner

Bästa utgångspunkten för att se valar och delfiner är Valle Gran Rey där flera rekommenderade firmor håller till, som Excursiones Amazonia, Excursiones Tina och Oceano Gomera.

 Nationalparken Garajonay

Det närmaste Spanien kommer till riktig djungel. Denna världsarvslistade nationalpark består av tättväxande lagerträd och ljungträd klädda med mossa. Fågellivet är rikt och området är mycket omtyckt att vandra i.

Vallehermosa

En av de finaste dalarna på Gomera. Den genuina byn med samma namn är perfekt  för en lunch om man inte hellre vill övernatta här och utforska trakten med cykel eller till fots.

 

Hotell på La Gomera

jardin tecina la gomera

Dags för ett dopp i poolen på lyxiga hotellet Jardin Tecina.

Jardin Tecina

Mycket trevligt hotell med poolområde, stor trädgård, spa, tennisbanor, golfbana och en exklusiv strandklubb som man tar hissen ner till.

Lomada de Tecina, Playa de Santiago

Parador de la Gomera

Lyxigt hotell i gammalt spansk stil med pool, bra restaurang och fantastiska vyer bort mot Teneriffa och vulkanen Teide.

Homo de la Horca, San Sebastián

Finca Piñero

La Gomera präglas av trevliga små och familjeägda hotell med hyfsat låga priser. Ett exempel är idylliska Finca Piñero i Hermigua-dalen, nedanför klippan Roques Pedro y Petra.

Carretera General 3A, Hermigua

 

På La Gomera är det lätt att hitta lugnet.

Restauranger på La Gomera

Casa Efigenia
Efigenia serverar sin berömda gomeriska mat uppe vid nationalparken Garajonay. Även butik med egenproducerat vin och apelsinlikör och en hotelldel med prisvärda rum.
Jardin Las Hayas, Las Hayas

La Chalana

Charmigt familjedrivet ställe på stranden i Playa de Santiago med färsk fisk som huvudingrediens på menyn. Den varma stämningen får man på köpet.
Barranco Colon, Playa de Santiago

El Palmar
Kreativ restaurang som använder mycket lokala råvaror. Pröva grillad ost med palmhonung och därefter fiskgryta eller kanin. På helgerna är det ofta livemusik.
Calle El Palmar, Borbalan, Valle El Rey

Inta Las Brenas
Lokalbefolkningens favorit längs vägen mot Valle Hermigua ovanför San Sebastián. Känd för sina välgjorda kötträtter.
Carretera General GM1, San Sebastián

Colorado
Här kan man njuta av en lyckad blandning av Medelhavsrätter. Nyfångad tonfisk återkommer på menyn och en paradrätt är också lammstek med madeira-sås.

Calle La Noria, Valle Gran Rey, 

 

Ta en golfrunda

La Gomera har visserligen bara en golfbana, men inte vilken som helst. Den 18-håliga Tecina Golf, ovanför hotellet med samma namn, bjuder på häpnadsväckande utsikter mot Atlanten och Teneriffa och några spektakulära hål, som den dramatiska nummer 10 intill ett stup.

 

AV ANDERS PIHL

Läs även:

5 pärlor i Katalonien

Här är framtidens 10 populäraste resmål

Europas bästa stränder – se hela listan!

Mest läst