Artikeln innehåller reklamlänkar
Roligare bilresa - här är lekarna för både barn och vuxna!

Bilunderhållning för vuxna

Lyssna på poddar 

Såklart. Här är 35 bra poddar att lyssna på i sommar!

Frågesport i kortvariant

Exempelvis Mini-M.I.G (länk till Adlibris) och Pocket-Geni finns i reseförpackningar.

Alfapet i kortspels-version

Hört talas om kort-Alfapet? (länk till Adlibris) En mycket snabbare och oväntat rolig variant av det klassiska spelet.

Frågesportsappar

Imponera på ditt resesällskap med din allmänbildning! Qiuzkampen och Quizedo är klassiker, medan nyheten Primetime där man spelar live fort blivit poppis.

Spela Black Jack (eller 21) med hjälp av registreringsskyltar

Upp till tre spelare kan leka. Spelare ett använder registreringsskyltarnas första siffra. Spelare två använder sig av den mittersta siffran och spelare tre av den sista. Man adderar sedan sina nummer på alla bilar man möter. Man får stanna när man vill och den som får 21 eller närmaste tal under 21 vinner. Kommer man över 21 blir man ”tjock”, och är ute.

Fördomsleken

Jepp, precis som det låter. Här är leken för dig som hejdlöst och ohämmat älskar att sätta in folk i fack och kategorier, som vet exakt vem som rattar bilen utifrån vilken körstil de har, vilken bilmodell de kör och vilket skick bilen är i. Vem är det som som kör? Ålder? Frisyr? Kön? Kläder? Vilka sitter mer sitter i bilen? Ett poäng för varje rätt analys du har gjort. Efter att man glidit upp jämsides och sett vem som sitter i bilen kan man såklart fortsätta brodera ut om man vill. Vart är de på väg? Var bor de? Vad jobbar de med?

Lyssna på sommarpratarna

Vem blir din favorit? Här hittar du årets lista.

Färglägga mandala

Inte så socialt, men ibland är det skönt med en lugn stund och det här är avkoppling 2.0. Här hittar du några att skriva ut!

Sudoku eller korsord

Passa på att vila ögonen från skärmar och haffa en riktigt korsordstidning eller sudoku-bok. Det kommer bli huggsexa om den, lovar. Tanten är hetare än någonsin.

Filmleken

Om bilen är full av filmnördar är filmleken ett kul alternativ! Någon säger en film, exempelvis Dagboken. Person nummer två säger namnet på en skådespelare i filmen; Ryan Gosling. Nästa person säger en annan film som Gosling varit med i; La la land; nästa säger en annan skådespelare från La la land; Emma Stone, och så vidare.

Pinna

Utnyttja tiden på resan till att skapa inspirerande Pinterest-moodboards inför hösten! Renoveringar, DIY, träningsmål, en bank med goda och enkla middagsrecept?

Lyssna på Melodikrysset

Sann nostalgi. Hämta hem appen och kör igång och kryssa.

Gör knipövningar

Kanske världshistoriens tråkigaste förslag , men det är ett utmärkt läge att passa på. Det tar fyra minuter och en stark bäckenbotten ger både bättre sexliv och en starkare överkropp. Så kniper du på rätt sätt.

Läsa senaste numret av Femina på paddan!

För 99 kronor i månaden får du tillgång till tidningar för hela familjen och alla kan läsa samtidigt. Café, Elle, Hänt Extra, Allers, Elle Mat&Vin, Residence och många fler, det finns så det räcker för hela semestern. (Och du – första månaden är gratis!)

Billekar för hela familjen – kul för både stora och små

Vem där?

Någon tänker ut en känd person, utan att säga vem det är. Resten av deltagarna får ställa ja- eller nej-frågor – till exempel; ”Är det en kvinna?”, ”Är personen känd från TV?” eller ”Är personen över 50 år?”. Turen går runt tills någon kommer på vem det är personen tänker på.

Bilbetting

Varje person i bilen väljer ett bilmärke eller en färg. Den som först ser tjugo bilar av det märke eller den färg som man har satsat på vinner!

Registreringsskyltsjakten – namn

Försten att hitta alla bokstäver i sitt namn (i ordning) i första bokstaven på registreringsskyltarna vinner. Taskigt för den som har ett långt namn, men livet är orättvist.

Registreringsskyltsjakten – betydelser

Barnsligt roligt. Vad betyder egentligen LGB? Liten Gräslig Bil?

Gissa låten

Någon är DJ och spelar upp ett intro, resten får gissa.

Bingo

Förbered likadana papper samt penna till alla (utom chauffören). På dessa är det ritat olika saker (bättre att rita istället för att skriva om yngre barn ska kunna vara med) – till exempel en blå bil, en ko, olika trafikskyltar, en polisbil etc. Den som först ser respektive sak hojtar till och får kryssa av det på sitt papper. Den som först har fyllt sitt papper vinner.

Gissa djuret

Någon tänker ut ett djur. De andra i bilen får turas om att ställa frågor om djuret. Man bestämmer om det ska vara ja- och nej-frågor eller frågor av typen; vad äter den? vilken färg har den? finns den i Sverige? och så vidare. När man tror man vet vilket djur det är och det är ens tur får man gissa. Gissar man rätt får man välja djur nästa gång.

Resespel

För vuxna och större barn finns många olika varianter av magnetiska resespel som funkar i baksätet: Fia, Othello, tre i rad, Kinaschack med fler.

Alfabetsberättelsen

Första personen börjar med att komma på ett ord på alfabetets första bokstav, A. Nästa person får komma på ett ord på B som ihop med ordet på A bildar början på en berättelse. Tredje personen får bokstaven C, och så vidare. Exempel: Ankan Började Cykla. En perfekt lek om man har små som vill lära sig alfabetet!

Apelsin & Citron

Vinka till människor i andra bilar. De som vinkar tillbaka är apelsiner, de som avstår är citroner. Välj vilken frukt ni håller på och börja vinka.

Tur i oturen

Först ut säger ett påstående som börjar med ”Vilken otur” och nästa fyller på med ”Men vilken tur”… Till exempel:

  • “Vilken otur, det sitter en apa här i baksätet.”
  • “Vilken tur att han har bältet på.”
  • “Vilken otur, kan måste kissa.”
  • “Vilken tur att vi ska stanna snart.”
  • “Vilken otur, han kunde inte hålla sig”

Ju knasigare det blir, desto roligare.

Barn som åker bil, tips på lekar

Nej, såhär ser det sällan ut hela vägen mellan Borlänge och Österlen…

Smarta biltips för mindre barn

Lastbilsleken:

Håll barnen sysselsatta och utmana deras kreativitet genom att skriva ut ritningar av lastbilar och låt dem fylla i vad de tror finns i lastbilarna ni passerar!

DIY: Lekbricka

Allt i ett – spraymåla en billig teflonform med griffelfärg. Voila! Ritbord och lekbricka med kanter i ett.

DIY: Förvandla ett gammalt DVD-fodral till ett smart ritbord/pennfodral i ett!

Allt på ett ställe. Fyll ena sidan med hophäftade papper och på andra sidan fäster du två breda gummisnoddar vågrätt för att hålla fast pennorna.

Waterwow.

Måla utan pennor! Kul, återanvändningsbart ritblock med en vattenfylld ”penna”. Bara att pensla fram färger och mönster. När färgen torkat försvinner den, då är det bara att måla om.

Ljudbok 

Det är mysigt att lyssna på klassiker som Alfons, Pippi, Pettson & Findus och Bamse tillsammans.

Fästisar

Inget barn kan få för många klistermärken. Och inte nog med att de här blocken (länk till Adlibris) innehåller fler klistermärken de kan drömma om, de går dessutom att återanvända – och inte att klistra på möbler. Halleluja!

 

Källor: Good Housekeeping,  Dagens Media Bildkälla: IBL

Läs även:

20 tips på roliga utflykter med barn på sommarlovet

Svenske Cezar – världens mest beresta katt?