Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Trendspaning – här är resorna vi drömmer om 2021

25 nov, 2020 
AvNina Nyström
strand, sjö i bergen och stuga i skogen
Kommer vi ens kunna resa något alls 2021? Det vet vi inte än, så årets trendspaningar för resebranschen ser väldigt annorlunda ut än vad de brukar. Både vi och resebolagen behöver anpassa oss till nya semesterformer. Här är åtta spår som kommer dominera vårt resande i framtiden.
Annons
11 destinationer vi vill åka till 2021Brand logo
11 destinationer vi vill åka till 2021

Den traditionella turismen står onekligen inför en uppförsbacke 2021. För hur mycket det än spritter i kroppen av längtan efter nya platser och roliga upplevelser, så kommer vi med stor sannolikhet inte att börja resa på riktigt förrän tidigast andra halvan av 2021. Om ens då. Men drömma får man.

Resebolagens trendspaningar

Resebolagen har börjat analysera trendkurvorna inför nästa år för att göra sitt bästa för att hitta lösningar och möta våra behov på de sätt det är möjligt. Här är några av de starkaste insikterna och trendspaningarna från Booking.com och Airbnb.

Inrikes fortsätter dominera

Ingen överraskning här. Eftersom förutsättningarna för resande under 2021 ser mycket osäkra ut kommer våra semesterplaner främst kretsa kring inrikesresor. Många kommer nog att välja att vänta in vaccinet innan man gör några mer långväga resplaner.

Vi reser ännu mer hållbart

Hållbarhet har varit ett prioriterat område i resebranschen i flera år och det fick sig onekligen en extra skjuts i och med corona. Vi har lärt oss att uppskatta vårt närområde och inte nödvändigtvis blicka bortom horisonten.

Annons

Jobbmestern

Eftersom väldigt många anställda och företag insett hur bra det fungerar att arbeta på distans kommer fler att passa på att förlänga semestern och stanna kvar för att jobba en vecka eller två på distans. Eller, till och med ännu längre: Sökningarna efter långtidsboende på idylliska, lantliga platser har ökat rejält. Många ser det också som en möjlighet att testa på nya boendeformer för en förändrad livsstil.

Vi drömmer stort

Samtidigt som vi tänker alternativt och närområden, drömmer vi ändå stort. Det faktum att många fick ställa in och skjuta upp flera efterlängtade resor under året kan också göra att trycket på riktigt speciella upplevelser ökar. Vi vill ta igen, och unna oss efter coronatristessen. Vi värdesätter resandet på ett nytt sätt och tar det inte lika mycket för givet längre.

Vi sprider ut resandet mer

Trängsel på populära turistattraktioner, restauranger och gågator kommer kännas olustigt under en ganska lång tid framöver. För att undvika för mycket folk blir det därför ännu viktigare att undvika högsäsong och överbefolkade turismområden. Efterfrågan på alternativa resmål och paketresor offseason kommer att öka.

Annons

Högre krav på flexibilitet, transparens och säkerhet

Något som är skrivet i sten är att våra krav på säkerhet under resan kommer öka. Billigast är inte längre lika viktigt, vi värdesätter andra saker istället. Med det kommer också högre krav på återbetalning och kostnadsfri avbokning från resebolagen.

Gruppresandet ändar form

Konceptet med att resa i stora grupper med främlingar kommer ligga lågt under ett bra tag framöver. Istället ökar kraven på personligt anordnade gruppresor för människor inom vår bubbla.

Enklare nöjen

Pandemin har hjälpt oss att skala bort vissa ytliga krav. Nu lägger vi mer vikt vid närhet till naturen och möjlighet att kunna umgås med familj och vänner (när vi kommer att kunna det igen). Vi letar därför i allt högre grad efter boenden med hemkaraktär, för att kunna laga mat och umgås mer ”hemma” även när vi är borta.

Hur står sig förra årets trendspaningar?

Ja, att förra årets framtidsspaningar inte slog in så jättebra behöver knappast nämnas. Men det kan ändå vara kul att ta en kik på vad som sades och vad vi kommer bära med oss in i framtiden.

Annons

Inför förra året spådde man vi skulle resa mer över generationsgränserna, vilket vi nog också kommer att göra för att ta igen förlorad tid tillsammans, fast på ett annat sätt än vi trodde. Pensionärerna längtade efter äventyrsresor, vilket nog tyvärr får stå åt sidan ett tag. Människor mitt i karriären närde däremot en önskan om ett lugnare och mindre stressigt semesterschema 2020, med fler småskaliga äventyr på hemmaplan. Och det var ju spådomar som verkligen slog igenom.

Foto: TT/Unsplash

LÄS MER:

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar
Annons