luftkvaliten på santorini kan vara farlig för hälsan

Många svenskar reser till Medelhavet under semestern, lockade av värmande sol, svalkande havsbad, avkoppling och vacker natur. Och det är vi inte ensamma om – hela 2 miljoner turister besöker den populära grekiska ön Santorini varje år.

Den vackra öns status som turistmagnet har dock lett till att luftkvalitén på Santorini blivit rent skadlig. Många av besökarna anländer nämligen på gigantiska kryssningsfartyg vars svavelutsläpp förpestar luften som såväl turisterna som lokalbefolkningen andas.

– Vi hittade koncentrationer på över 340 000 partiklar per kubikcentimeter. Vid en vältrafikerad väg ligger koncentrationen på ungefär 20 000 till 30 00, säger luftföroreningsexperten Axel Friedrich, som undersökt luftkvalitén på Santorini, till brittiska The Telegraph.

Förra veckan genomfördes mätningar för att utvärdera luften på Santorini – och resultaten visar att föroreningarna är 17 gånger högre än vad man brukar uppmäta vid en kraftigt trafikerad väg.

Läs även: Diadonnas bästa tips på dolda platser på Rhodos

Santorini lider av massturism, precis som många andra öar och städer kring Medelhavet. Man uppskattar att ungefär två miljoner turister besöker ön varje år och många av dem är passagerare på stora kryssningsfartyg. Skeppens utsläpp skapar problem för både invånare och besökare.

I förra veckan genomfördes två olika tester på luftkvaliteten på Santorini, rapporterar The Telegraph. De visade att luftföroreningarna är 17 gånger högre än vad som generellt kan uppmätas vid en vältrafikerad väg.

– Jag skulle aldrig åka till Santorini. Det är ett hot mot din hälsa, säger Sönke Diesener, talesperson för den tyska miljöorganisationen NABU, till The Telegraph.

Tidigare forskning från British Heart Foundation visar att det räcker med att andas in förorenad luft i ett par timmar för att hjärtat ska påverkas negativt. EU uppskattar att ungefär 50 000 personer dör i förtid på grund av luftföroreningar orsakade av sjöfarten – där kryssningsfartygen är den främsta miljöboven, skriver Aftonbladet.

Läs även:

10 drömöar i Grekland

7 öar i Medelhavet – som alla andra inte åker till

Europas bästa stränder utsedda – här är hela listan