”Vi har rest över hela världen – så undviker du vanliga turistfällor”
Du är trött, hungrig och utmattad efter en dag på stranden. Istället för att lägga tid på att fråga om tips på vart du borde äta ditt kvällsmål går du in på första bästa restaurang längs strandpromenaden. Du beställer in mat, som visar sig inte vara av riktigt så hög kvalité som priset indikerade.
Det här skulle kunna kallas en klassisk turistfälla: restauranger som ligger på en gata där många turister rör sig och sätter priserna därefter.
Och det är egentligen inget fel med det, restaurangerna behöver också gå runt. Men om du är ute efter att äta genuin mat som lokalbefolkningen uppskattar kanske du vill tänka om.
1. Rör dig bort från massorna
Tim och Finn, som driver en reseblogg och publicerar videor från äventyren på Youtube, har delat med sig av flera användbara tips när det kommer till mat på semestern.
Mitt i smeten på vilken turistort som helst är priserna flera gånger högre än i resten av staden. Genom att ta sig ett par kvarter bort från de främsta turistgatorna kan du spara pengar på mat och dryck.
”En bonus är att maten tenderar att vara bättre ju längre bort du är från de största turistattraktionerna”, skriver de på sin blogg.
2. Dyrare mat är sällan bättre
Det här är en fortsättning på föregående tips om mat. En bra riktlinje att gå efter när man är utomlands är: Ät där lokalbefolkningen äter.
Genom att hitta restauranger och barer som lokalbefolkningen tycker om kan du undvika de värsta turistfällorna.
3. Inte fler alternativ heller
En större meny betyder inte heller bättre mat. Bara för att det finns 20 olika rätter att välja mellan, betyder det inte att restaurangen har högre kvalité än en med bara tre alternativ.
”Många överprisade restauranger som utnyttjar turister, särskilt i Sydostasien, verkar erbjuda en lika stor meny som Cheesecake Factory. Det innebär troligtvis att de förvarar massa mat i frysar och kylar. Matstånd på gatan och små restauranger är mer benägna att ha få alternativ och färsk mat varje dag.”