Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Trendigaste barerna och restaurangerna i Finland

08 okt, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Jackie, Utsu och Tiima
Har reslusten vaknat igen? Missa inte grannlandet i öst – Finland bjuder på massor av heta ställen. Här är sex grymma spots för en kulinarisk helg med fokus på naturvin, bastu och vällagad, närproducerad mat.
Annons
TV: Här är 3 frågor och svar om naturvinBrand logo
TV: Här är 3 frågor och svar om naturvin

Finland får ofta stå i skuggan av Köpenhamn och andra trendiga städer när vi planerar en weekendresa. Men Finland har massor att erbjuda. Kolla bara in de här mysiga haken – låter det inte som en perfekt höst- eller vinterhelg?

Bastu och bubbel på Kuuma

kuuma

Laukontori 21, Tammerfors

Annons

Har man verkligen gjort Finland om man inte har bastat åtminstone en gång? Tveksamt. Tur då att man kan få både en stund i saunan och något gott att dricka på Kuuma – som är restaurang, bar och bastu i ett.

I denna relaxupplevelse längs med Tammerfors ström är löyly, enkelt översatt till ”bastuånga”, en central del. Här erbjuds både traditionell vedeldad bastu för nybörjaren och rökbastu för bastuentusiasten som vill testa något nytt och annorlunda. Besökare kan varva en stund i bastun med ett glas i någon av barerna och ett svalkande dopp i poolen i forsen. Se alltså till att avsätta lite tid för Kuuma, då det lätt blir en helkväll på det här avslappningspalatset.

Avslappnad lyx på Jackie

Jackie
Foto: Mikko Ryhähen

Iso Roobertinkatu 21, Helsingfors

Annons

Under konceptet Beats & Pizza lyckas populära restaurangen Jackie tillfredsställa samtliga fem sinnen. På pizza-menyn står till exempel ovanliga och spännande kombinationer som shiitake-teriyaki.

Interiören är väl genomtänkt och påkostad och består av designklassiker och materialval som för tankarna till en mytomspunnen milanesisk bar på 70-talet. Tillsammans med riktigt skön musik, med DJ-spelningar varje fredag och lördag, skapar Jackie en unik känsla av avslappnad lyx. Ett måste om du är i krokarna.

Snötäckta vidder på Utsu

Utsu

Harjatie 4, Levi

Annons

I norra Finlands skogar reser sig denna höga hydda, helt i glas, med oslagbar panoramavy över naturen. På Utsu matchas den arktiska menyn med klassiska viner, men på vinlistan hittar du även inhemska överraskningar från Ainoa Winery, så som bärviner gjorda på finska blåbär och hjortron.

Mest slående är dock den enastående miljön där besökare äter och dricker med finska Lappland som bakgrund. På hösten blir skogen en häpnadsväckande färgexplosion, och på vintern sträcker sig vita vidder under den blågröna norrskenshimlen. Ett varmt litet guldkorn, gömt i den kalla, snötäckta skogen.

Naturvin och pizza på YLP

ylp
Foto: Peik Victorzon

Iso Kirkkokatu 23, Ekenäs

Annons

Stjärnkocken Nick Victorzon har efter att ha arbetat på flera europeiska Michelin-restauranger återvänt han till sin hemstad Ekenäs i sydligaste Finland där han öppnade YLP (som står för Your Local Pizza!), en pizzeria och bar där fine dining möter zero waste. Här hittar du fantastiska naturviner, och nytänkande, säsongsbetonade pizzor – vad sägs till exempel om pizza med fänkål, rönnbär eller strömming? Restaurangen har noll, eller till och med positiv, klimatpåverkan.

En resa i tiden på Tiima

tiima
Foto: Mikko Malinen

Satakunnankatu 10, Tammerfors

Annons

Tiima är en dold pärla som äntligen har trätt fram ur skuggorna. Detta var tidigare en speakeasybar som gömde sig bakom en gammal klockbutiksfront, men som nu har lämnat hemlighetsmakeriet bakom sig och välkomnar gästerna tillbaka till det glada 60- och 70-talet. I denna cocktailbar finns inga ölkranar – istället finns en kärleksfullt kurerad dryckesmeny bestående av tolv cocktails, en för varje klockslag.

Gamla världens naturvin på Wino

Fleminginkatu 11, Helsingfors

Annons

På Wino är ledorden avslappnat och okomplicerat. Här, ett stenkast från Björnparken i trendiga boho-området Berghäll, specialiserar man sig på naturviner från främst gamla världen. Med en handplockad vinkällare och en ambitiös vinlista som uppdateras varje vecka är Winos utbud den perfekta blandningen av kunskap och lekfullhet. Även matmenyn uppdateras efter säsong med hänsyn till färska och ekologiska ingredienser. Passar såväl den erfarne naturvinsdrickaren som den nyfikne novisen.

Tips: Visit Finland

TV: Här är 6 udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
TV: Här är 6 udda europeiska resmål till din bucketlist
Annons