0:47

Efter reklamen: 82-åriga Wally Funk tar revansch, nekades rymdfärd för att hon var kvinna

(0:47)

Vad är egentligen hemligheten till att bli riktigt gammal? Det är något som många undrar, och som det egentligen inte finns något riktigt bra svar på. Att gener spelar stor roll vet man om, och de är ju svåra att påverka när man väl har blivit född. Träning och hälsosam mat menar vissa hjälper en bli riktigt gammal, medan många som klarat sig förbi 100-strecket i stället hävdar att whiskeyn de druckit varje dag har hjälpt.

Susannna Mushatt Jones, 116, påstår att hon blivit så lång för att hon gillar att äta bacon.

Men enligt den skotska kvinnan Jesse Gallan, som blev 109 år gammal innan hon gick bort i mars 2015, så handlar det inte så mycket om vad man äter, utan desto mer om vilka människor man har i sitt liv. Gallan menade nämligen att anledningen till att hon hade blivit så gammal var att hon hade undvikit män.

Åttabarnsmamman har 90 ättlingar – och familj i sex generationer

Jesse Gallans råd för att bli gammal

Född 1906 på en farm i skotska Kintore så växte hon upp med en bror och fem systrar i en liten stuga med bara två rum. Hon fick knappt gå i skolan för att hon behövde hjälpa till i köket och på bondgården.

Senare i livet lämnade hon gården för att flytta till stan där hon blev husa åt en rik företagare. Hela sitt liv jobbade hon inom serviceyrken, och på ålderns höst kunde hon flytta till ett äldreboende hon trivdes på. Där tyckte hon om att promenera och gå på träningspass, samt lyssna på musik.

I en intervju har Jesse berättat att hon lyckats bli så gammal för att hon alltid hållit män på armlängds avstånd, och sagt att de orsakar mer trubbel än vad de är värda att lägga energi på.

Källa: Relay Hero.

Ben har adopterat sex funktionsvarierade barn på egen hand

Utvald läsning

Femina