Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson berättar nu om sina erfarenheter i en ny bok. Foto: Linda Klemner/Klemner studio

Händelsen

Den 16 augusti 1998 hittades 4-årige Kevin Hjalmarsson död på en lastpall vid Kyrkvikens strand i Arvika.

Under hösten erkände de två bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, som vid tillfället var fem respektive sju år gamla, att de hade misshandlat Kevin till döds. Då hade pojkarna förhörts ett 30-tal gånger.

I stadsdelen Dottevik, Kyrkviken hittades 4 åriga Kevin Hjalmarsson död vid stranden 1998. Foto: Patrik C Österberg / TT

Patrik C Österberg/TT

I november samma år konstaterade polisen att fallet var löst och pojkarna överlämnades till de sociala myndigheterna.

Granskningarna

Nästan 20 år efter Kevins död granskade både Dagens Nyheter och SVT:s Dokument inifrån det uppmärksammade fallet – vilket ledde till att stora brister i polisundersökningen uppdagades.

Bland annat hade extremt många och långa förhör med barnen genomförts – något som experter på förhör av barn menar är kontraproduktivt då det kan leda till falska erkännanden.

Fram till granskningarna hade bröderna levt sitt liv i hemlighet.

Friandet

Efter granskningarna återupptogs i maj 2017 förundersökningen. Tio månader senare, i mars 2019, frias Christian och Robin från alla anklagelser i målet.

Enligt åklagaren Nicklas Wargren var bröderna inte närvarande på platsen vid tillfället för Kevins död. Allt tyder i stället på att fyraåringens avled i samband med en olycka.

Skadeståndet

Efter att ha blivit rentvådda från alla misstankar ansökte de båda bröderna om skadestånd på 10 månader.

Deras juridiska ombud argumenterade bland annat för att bröderna berövats en normal uppväxt och ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord.

De blev däremot nekade ersättning av justitiekanslern som hänvisade till preskription.

Boken

Tillsammans med författaren Andreas Slätt släpper bröderna nu boken Berättelsen om Kevinfallet där de berättar om sina erfarenheter.

– Det har varit nästan som terapi. Man har fått prata ut om allt och även veta att man får ut en story som alla kan ta del av, säger Christian Karlsson i Morgonstudion.

I boken medverkar inte bara de utpekade bröderna och deras familjer, utan även Kevins föräldrar.

Berättelsen om Kevinfallet riktar kritik mot samhället – inte bara mot rättsväsendet som felaktigt pekade ut barnen som mördare, utan även mot de psykologer och socialtjänstarbetare som skulle ta hand om familjerna efteråt.

LÄS MER:

Christina Herrström levde med en psykopat i tre år

Sofia Wistam om dotterns sjukdom i Sommar i P1

Patrik Lundberg om boken om mamman: ”Kommer aldrig förlikas med sorgen"